Hypnose en hypnotherapie: oplossing of simpele truc?

Het woord hypnose is afkomstig van het Grieks ὑπνος en betekent ‘slaap’ waar in de tijd van de oude grieken reeds slaaptempels bestonden. Het is eigenlijk een bepaalde staat van bewustzijn waarbij men het onderbewuste beter naar boven kan halen door een ontspanning en concentratie. We kunnen twee soorten van hypnose onderscheiden: zelfhypnose en hypnose door iemand anders.

Redenen voor hypnose

Hypnose kan een middel zijn om contact te maken met het onderbewustzijn en op die manier informatie boven te laten drijven die door het bewustzijn in het dagelijkse leven geblokkeerd wordt. Vaak gaat het over traumatische ervaringen die geblokkeerd worden door de hersenen om het dagelijkse functioneren door te laten gaan. De natuur, en dus ook het menselijk lichaam en de geest, zit mooi in elkaar en overleven en functioneren het belangrijkste zijn en als er zich problemen, zoals een trauma, voordoen die dit overleven in de weg staan, dan gaat het lichaam deze vanzelf blokkeren. Met hypnose kan men deze bewuste blokkage echter wel opheffen en deze herinneringen naar boven halen. Deze manier van werken wordt soms wel gebruikt om een misdaad op te lossen indien getuigen zich niets meer kunnen herinneren. Men moet hier echter mee opletten omdat de herinneringen ook vervormd kunnen zijn door fantasie of andere invloeden.

Zelfhypnose

Bij zelfhypnose komt het erop aan zichzelf in een trance te brengen. Dit kan heel licht zijn, vergelijkbaar met het lezen van een goed boek en de wereld rond zich vergeten, tot dieper waar je bewust met de eigen gedachten bezig bent. Zelfhypnose kan je leren om beter met jezelf in contact te komen, om je gedachten beter te begrijpen en tot rust te komen. Het is een oefening die veel gebruikt wordt om stress weg te nemen. Echter, omdat men bij zelfhypnose steeds in controle is over de eigen toestand, kan deze trance nooit zo diep zijn als een hypnose door een hypnotiseur of hypnotherapist.

Hypnose door een ander persoon

Als men zich laat hypnotiseren, is het woord ‘laten’ zeer belangrijk. Men kan iemand namelijk enkel hypnotiseren als deze persoon hiermee instemt en hiervoor open staat. Er is namelijk een bepaald moment in de hypnose waarbij de persoon de controle over zichzelf aan een ander persoon moet overdragen. Hiervoor is vertrouwen en integriteit zeer belangrijk. Als men geen vertrouwen heeft in de hypnotiseur zal men de controle aan deze niet kunnen overdragen. Het is dan ook het belangrijkste aspect voor hypnose dat de hypnotiseur ethisch is en zich heel bewust is van wat fout kan gaan in hypnose. Men kan namelijk, op het moment dat men controle over iemand anders heeft, onbewust invloeden van de hypnotiseur naar de gehypnotiseerde over brengen. Omdat deze persoon dit niet kan plaatsen, kunnen er later problemen (zoals angstdromen) ontstaan. Het is ook zeer belangrijk dat een ontspannen ruimte wordt gecreëerd waar men geen last heeft van invloeden van buitenaf en waar men tot rust kan komen.

Geprogrammeerde dwanghandelingen

Het is mogelijk, om in een toestand van hypnose, dwanghandelingen te ‘programmeren’ bij een persoon. Deze worden Posthypnotische suggesties genoemd. De werking van deze programmatie kan nog lang na de hypnotische toestand voortduren. Men kan dit bijvoorbeeld gaan gebruiken om bepaalde handelingen af te leren, zoals roken. Maar het moet duidelijk blijven dat dit niet de oorzaak van een probleem wegneemt, enkel de symptomen en hierdoor vaak geen oplossing biedt. Het is zelfs mogelijk dat een probleem op die manier gaat verschuiven zonder dat men dat gaat beseffen.

Hypnotherapie

Hypnotherapie maakt gebruik van hypnose om psychische of fysische klachten te verminderen of weg te nemen. Hierbij is er geen overdracht van controle naar de hypnotherapeut maar behoudt de patiënt zelf alle controle terwijl hij in trance is gebracht. Men gaat ervan uit dat men, door meer informatie te krijgen uit het onderbewustzijn van de patiënt, gemakkelijker tot een genezing kan over gaan omdat de bewuste blokkades niet in de weg zitten. De patiënt kan, naar gelang de diepte van de trance, een active of zeer passive rol in het hele gebeuren innemen.

Hypnotherapie kan gebruikt worden om een lichamelijke klacht te verminderen, om slaapproblemen op te lossen, om voor een betere concentratie te zorgen, om seksuele problemen op te lossen, om darm- en maagklachten te verlichten, enz.
Er bestaan ook manieren om thuis aan hypnotherapie te doen door vb een cd af te spelen thuis. Het is echter belangrijk te beseffen dat men zich hier wel aan de instructies moet houden en bij belangrijke problemen kan men beter naar een professioneel hypnotherapeut stappen dan zelf uit te proberen.

Een gevaar?

In 2007 verscheen op www.waarmaarraar.nl volgend artikel:
“Hypnotiseur berooft vrouw
Een 47-jarige vrouw uit Den Haag is gisteren op straat beroofd door een hypnotiseur. De Marokkaanse vrouw werd in het Arabisch aangesproken door een onbekende man die haar met behulp van een zwarte steen in zijn hand onder hypnose bracht. De dader ging er met een onbekend geldbedrag vandoor. De hypnotiseur sloeg rond 9 uur toe in de buurt van de Ruijsdaalstraat. De dader, die samen met een andere man was, vroeg het slachtoffer de weg naar een moskee. De vrouw raakte volgens de politie onder de indruk van de man toen hij persoonlijke dingen over haar vertelde. Tijdens het gesprek hield de man een zwarte steen in zijn hand.De steen speelde volgens de politie een belangrijke rol bij de hypnose van de Marokkaanse vrouw. "Die steen zal wel bepaalde krachten bezitten", vermoedt een woordvoerder. Onder invloed van de vermeende krachten van de man gaf het slachtoffer hem geld. De politie is op zoek naar de dader en waarschuwt mensen alert te zijn voor de hypnotiseur.”

Dit onderstreept nog maar eens de gevaren van hypnose en doet ons beseffen hoe belangrijk de ethische kwestie hierrond is. Is het mogelijk dat men onder hypnose wordt gebracht zonder dat men dit weet? Het spreekt natuurlijk tot de verbeelding maar het is zeer onwaarschijnlijk dat je door de eerste de beste persoon die je tegen komt op straat, gehypnotiseerd kan worden. Of dit artikel de waarheid vertelt, gedeeltelijk of helemaal niet, is natuurlijk moeilijk te achterhalen. Maar hypnose is vaak onbekend en daarom heeft men vaak schrik voor de gevolgen ervan. Het is daarom zo belangrijk dat men vertrouwen heeft in de hypnotiseur en dat men, als men een hypnotiseur of hypnotherapeut contacteert, men er ook zeker van is dat deze persoon gecertifieerd is.
© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is 'Hypnotherapie'?Wat is 'Hypnotherapie'?Hypnotherapie is het inzetten van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten. Ook kan hypnotherapie wo…
Hypnose en hypnosetherapieHypnose en hypnosetherapieWanneer men spreekt over hypnose denkt men dadelijk over een trance waar men geen controle meer over zijn lichaam en bew…
Hypnose, betrouwbaar?Een hypnose is het onderbewustzijn van een persoon “activeren”. Hierbij worden herinneringen opgehaald om verder in de d…

Stenencirkels en druidenStenencirkels en druidenHoe hebben ze het gedaan? Hoe hebben ze deze stenen weten te verplaatsen nog lang voordat men beschikte over de moderne…
Ardi, missing link gevondenArdi, missing link gevondenArdi heet ze, het vrouwelijke skelet van de Ardipithecus ramidus. Ze wordt als een missing link in de menselijke evoluti…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia www.waarmaarraar.nl www.hypnotherapie.nl
Gringo (77 artikelen)
Laatste update: 21-10-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.