De geschiedenis en toekomst van de Zon

De Zon is de ster die ons zonnestelsel draaiende houdt. Zonder de Zon kunnen wij niet leven op aarde. Wetenschappers hebben al veel ontdekt over onze Zon. Zo weten we dat ze ongeveer 4.5 miljard jaar oud is. Ook verwachten wetenschappers dat de Zon niet ouder dan 10 miljard zal worden. Onze zon is ontstaan uit een waterstofnevel. Hoe dit in zijn werk is gegaan kan in het onderstaande artikel gelezen worden.

De geschiedenis van de Zon

Onze Zon is op dezelfde manier ontstaan als alle andere sterren in het heelal. Ze is ontstaan uit een moleculaire waterstofnevel. Dit is een nevel die bestaat uit resten van eerdere sterren die ontploft zijn. Deze waterstofnevel is door zijn eigen aantrekkingskracht samen gaan trekken. Hoe dichter de deeltjes bij elkaar kwamen, hoe groter de aantrekkingskracht Het proces versnelde zichzelf. Door de oplopende druk ontstond er een kleine kern. In deze jonge fase is zij nog een protoster. Doordat de massa van de Zon bleef toenemen ging de druk binnenin de protoster zich verhogen, dit resulteerde in een temperatuursverhoging. Door dit proces kwam de temperatuur van de kern op zo'n 7 miljoen graden te liggen.

De toekomst van de Zon

Op het moment is onze Zon een hoofdreeksster. Dit betekent dat ze op ongeveer de helft van haar 10 miljard jaar durende leven zit. Als hoofdreeksster haalt de Zon zijn energie uit de kernfusie. Deze kernfusie ontstaat door een chemische reactie, bij deze reactie verandert waterstof in helium. Sterren gaan in hun leven door vier stadia heen.

Protoster

Een protoster is een ster aan het begin van zijn leven. Ze is nu nog een grote gaswolk met een kleine kern. Door de steeds groter wordende materie zal de temperatuur in de kern gaan oplopen. Wanneer de temperatuur hoog genoeg is, zal er kernfusie gaan ontstaan. Op dit moment noemen we de ster een hoofdreeksster.

Hoofdreeksster

Onze Zon bevindt zich op het moment in deze fase. Als hoofdreeksster veranderd de ster niet van grote. Ze haalt haar energie uit kernfusie.

Rode Reus

Wanneer de kernfusie af begint te nemen, zal de ster gaan opzwellen. In dit stadium noemen we de ster een rode reus. Deze reus vernietigt op dit moment bijna heel zijn zonnestelsel.

Witte Dwerg

Nadat de energie in de rode reus begint op te raken, zal deze weer gaan slinken. Er ontstaat nu een heldere witte dwerg. Deze dwerg zal langzaam als zijn energie gaan verliezen. Uiteindelijk dooft de ster uit.

De toekomst van onze Zon

Wanneer onze Zon ongeveer 7.5 miljard jaar oud zal zijn, zal zij gaan veranderen in een Rode Reus. Dit betekent dat ze gaat opzwellen. Hierbij zal ze ver voorbij de baan van Venus reiken en misschien zelfs de aarde opslokken. Gelukkig zijn wetenschappers er van overtuigt dat de mensheid met de huidige wetenschap, hier over 2.5 miljard jaar wel een oplossing voor zal hebben gevonden. Na dit proces van opzwelling zal de Zon veranderen in een Witte Dwerg. Ze krimpt hierbij enorm en zal langzaam beginnen af te koelen. Na ongeveer 10 tot 11 miljard jaar zal onze zon uitdoven.

Wanneer de Zon uitdooft

Wanneer onze Zon uitdooft, zal de aarde waarschijnlijk al opgeslokt zijn door de Rode Reus. Mocht de aarde dit toch overleven, dan zal al het leven uitsterven door een dodelijke hoeveelheid straling. Alles wat dit mag overleven, zal sterven wanneer de zon uitdooft.

Feiten over de Zon

Nog even een paar interessante feiten over de huidige Zon.
  • Ongeveer 4,59 miljard jaar oud
  • 149 598 000 km vanaf de aarde
  • Oppervlakte temperatuur van 5507 °C
  • In de kern is dat zo'n 7.000000 °C(7 miljoen)
© 2009 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het zonnestelsel: Callisto (maan Jupiter)Het zonnestelsel: Callisto (maan Jupiter)Jupiter is de grootste van de acht planeten binnen ons zonnestelsel. Het is een enorme grote bol van gas die van binnen…
Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Vele mensen vinden het maar normaal dat wij hier vandaag de dag leven en dat wij rondlopen op planeet Aarde. En eigenlij…
De Zon (zonnestelsel)De Zon (zonnestelsel)Zon en zonnestelsel. Weetjes c.q. wetenswaardigheden over de zon. De zon, een bekend hemellichaam. Maar hoe groot is de…
Ons zonnestelsel: het ontstaan, de planeten en de zonOns zonnestelsel: het ontstaan, de planeten en de zonDe aarde bevindt zich in ons zonnestelsel. Dit omvat alle hemellichamen die behoren bij de zon. De zon is een ster waar…

Waren de Kelten barbaren?Waren de Kelten barbaren?In dit stukje wil ik graag belichten dat gezien de tijd waarin ze leefden, de Kelten zeker niet barbaarser waren dan bij…
Stenencirkels en druidenStenencirkels en druidenHoe hebben ze het gedaan? Hoe hebben ze deze stenen weten te verplaatsen nog lang voordat men beschikte over de moderne…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.