De geschiedenis en toekomst van de Zon
De Zon is de ster die ons zonnestelsel draaiende houdt. Zonder de Zon kunnen wij niet leven op aarde. Wetenschappers hebben al veel ontdekt over onze Zon. Zo weten we dat ze ongeveer 4.5 miljard jaar oud is. Ook verwachten wetenschappers dat de Zon niet ouder dan 10 miljard zal worden. Onze zon is ontstaan uit een waterstofnevel. Hoe dit in zijn werk is gegaan kan in het onderstaande artikel gelezen worden.
De geschiedenis van de Zon
Onze Zon is op dezelfde manier ontstaan als alle andere sterren in het heelal. Ze is ontstaan uit een moleculaire waterstofnevel. Dit is een nevel die bestaat uit resten van eerdere sterren die ontploft zijn. Deze waterstofnevel is door zijn eigen aantrekkingskracht samen gaan trekken. Hoe dichter de deeltjes bij elkaar kwamen, hoe groter de aantrekkingskracht Het proces versnelde zichzelf. Door de oplopende druk ontstond er een kleine kern. In deze jonge fase is zij nog een protoster. Doordat de massa van de Zon bleef toenemen ging de druk binnenin de protoster zich verhogen, dit resulteerde in een temperatuursverhoging. Door dit proces kwam de temperatuur van de kern op zo'n 7 miljoen graden te liggen.
De toekomst van de Zon
Op het moment is onze Zon een hoofdreeksster. Dit betekent dat ze op ongeveer de helft van haar 10 miljard jaar durende leven zit. Als hoofdreeksster haalt de Zon zijn energie uit de kernfusie. Deze kernfusie ontstaat door een chemische reactie, bij deze reactie verandert waterstof in helium. Sterren gaan in hun leven door vier stadia heen.
Protoster
Een protoster is een ster aan het begin van zijn leven. Ze is nu nog een grote gaswolk met een kleine kern. Door de steeds groter wordende materie zal de temperatuur in de kern gaan oplopen. Wanneer de temperatuur hoog genoeg is, zal er kernfusie gaan ontstaan. Op dit moment noemen we de ster een hoofdreeksster.
Hoofdreeksster
Onze Zon bevindt zich op het moment in deze fase. Als hoofdreeksster veranderd de ster niet van grote. Ze haalt haar energie uit kernfusie.
Rode Reus
Wanneer de kernfusie af begint te nemen, zal de ster gaan opzwellen. In dit stadium noemen we de ster een rode reus. Deze reus vernietigt op dit moment bijna heel zijn zonnestelsel.
Witte Dwerg
Nadat de energie in de rode reus begint op te raken, zal deze weer gaan slinken. Er ontstaat nu een heldere witte dwerg. Deze dwerg zal langzaam als zijn energie gaan verliezen. Uiteindelijk dooft de ster uit.
De toekomst van onze Zon
Wanneer onze Zon ongeveer 7.5 miljard jaar oud zal zijn, zal zij gaan veranderen in een Rode Reus. Dit betekent dat ze gaat opzwellen. Hierbij zal ze ver voorbij de baan van Venus reiken en misschien zelfs de aarde opslokken. Gelukkig zijn wetenschappers er van overtuigt dat de mensheid met de huidige wetenschap, hier over 2.5 miljard jaar wel een oplossing voor zal hebben gevonden. Na dit proces van opzwelling zal de Zon veranderen in een Witte Dwerg. Ze krimpt hierbij enorm en zal langzaam beginnen af te koelen. Na ongeveer 10 tot 11 miljard jaar zal onze zon uitdoven.
Wanneer de Zon uitdooft
Wanneer onze Zon uitdooft, zal de aarde waarschijnlijk al opgeslokt zijn door de Rode Reus. Mocht de aarde dit toch overleven, dan zal al het leven uitsterven door een dodelijke hoeveelheid straling. Alles wat dit mag overleven, zal sterven wanneer de zon uitdooft.
Feiten over de Zon
Nog even een paar interessante feiten over de huidige Zon.
- Ongeveer 4,59 miljard jaar oud
- 149 598 000 km vanaf de aarde
- Oppervlakte temperatuur van 5507 °C
- In de kern is dat zo'n 7.000000 °C(7 miljoen)