De Zon (zonnestelsel)

De Zon (zonnestelsel) Zon en zonnestelsel. Weetjes c.q. wetenswaardigheden over de zon. De zon, een bekend hemellichaam. Maar hoe groot is de zon eigenlijk? Waaruit bestaat de zon? Wanneer begon de zon te schijnen? Beweegt de zon of niet? Wat is de tempera-tuur c.q. hoe heet is de zon eigen-lijk? Wat gebeurt er nu precies tijdens een zonsverduistering? Astronomische weetjes en feiten over de zon in de vorm van vragen en antwoorden.

Zon Weetjes Overzicht


Hoe groot is de zon?

Diameter zon

De zon heeft een diameter van 1.392.500 kilometer, hetgeen 109 maal de middellijn van de aarde is. Het gewicht is 333.000 keer zoveel als de aarde. De inhoud van de zon is zo groot dat er 1.300.000 aardbollen in opgenomen zouden kunnen worden.

Waaruit bestaat de zon?

Gassen

De zon is een gigantische bol onvoorstelbaar hete gassen. De temperatuur is zo hoog, dat ze witheet gloeit en warmte en licht uitstraalt. Het merendeel van het gas van de zon is waterstofgas. In het binnenste van de zon wordt dit heel langzaam omgezet in een ander gas. Namelijk het edelgas helium. Bij deze omzetting komen onafgebroken hoeveelheden energie in de vorm van warmte vrij.

Wanneer begon de zon te schijnen?

Ontstaan zonneschijn

De zon is naar schatting rond de 5000 miljoen jaar geleden begonnen met schijnen en heeft zich gevormd uit een wolk van gas en stof uit de ruimte. Deze wolk werd langzamerhand dichter en kleiner. Naarmate de omvang afnam, nam de temperatuur in het centrum (kern) toe. Uiteindelijk werd dit centrum zo heet, dat het begon te gloeien, hetgeen de 'geboorte' van de zon betekende, die eigenlijk een gewone ster is. Uit de rest van de wolk ontstonden de planeten en alle ander objecten in het zonnestelsel, d.w.z. ook alle manen, asteroiden en kometen.

Beweegt de zon of niet?

Stilstaand of bewegend

De zon lijkt zich van zonsopgang naar zonsondergang langs de hemel te bewegen. Echter, deze beweging wordt veroorzaakt door de draaiing van de aarde om haar as. De zon lijkt alleen maar te bewegen, maar in werkelijkheid beweegt de aarde en niet de zon. Toch beweegt de zon zich wel, zij het op andere wijze. De zon draait net als de aarde om haar as, alleen veel en veel hoger. En net als de aarde met haar maan om de zon draait, draait de zon op haar beurt om het centrum van ons sterrenstelsel -de melkweg- en neemt hierbij de aarde en de rest van het zonnestelsel met zich mee.

Hoe heet is de zon?

Temperatuur

De temperatuur aan het oppervlak van de zon bedraagt om en nabij de 5500 graden Celsius. Dit is zo onnoemelijk heet dat alles wat er op aarde is, zou verdampen. De temperatuur binnenin de zon (centrum, kern) is nog veel hoger, zo rond de 15.000.000 graden Celsius.

Wat gebeurt er tijdens een zonsverduistering?

Zonsverduistering

Tijdens een zonsverduistering draait de maan voor de zon langs. Ze wordt dan valer aan de buitenkant en de zon lijkt kleiner te worden. Bij een totale zonsverduistering verdwijnt de zon kortstondig en wordt het buiten koud en donker. Tijdens een maansverduistering lijkt de maan kleiner te worden en te verdwijnen. Dit komt omdat de aarde zich voorlangs de zon beweegt.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zon (hete bol gas)De zon is een enorm hete bol gas waar negen planeten in banen omheen bewegen. Hij is in vergelijking met andere sterren…
De zon - wat is het nut ervan en wanneer is hij opgebrand?De zon - wat is het nut ervan en wanneer is hij opgebrand?De zon: in Nederland lang niet altijd te zien, maar voor iedereen een bekend verschijnsel. Maar wat is de zon eigenlijk?…
Jupiter, planeet in ons zonnestelselJupiter, planeet in ons zonnestelselJupiter is vanaf de zon gezien de vijfde planeet van ons zonnestelsel. Deze gasreus, welke voornamelijk uit gas bestaat,…
Sedna (planetoïde in het zonnestelsel)Sedna (planetoïde in het zonnestelsel)Sedna is een planetoïde in het zonnestelsel. Deze planetoïde heeft een doorsnede tussen de 1200 en 1700 kilometer. De af…

De Aarde (aardbol)De Aarde (aardbol)Wanneer ontstond de aarde eigenlijk? Waarom is de aarde rond? Hoe groot is de aarde? Wat zit er binnenin de aarde? Hoeve…
ZonsverduisteringNaast een maansverduistering, bestaan er ook zonsverduisteringen. Nu staat de maan tussen de zon en de aarde in. Doordat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Quinst D.F. Astronomy Sky. London: Kingfisher Book Limited
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 08-09-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.