De Aarde (aardbol)

De Aarde (aardbol) Wanneer ontstond de aarde eigenlijk? Waarom is de aarde rond? Hoe groot is de aarde? Wat zit er binnenin de aarde? Hoeveel oppervlakte land is er in totaliteit op aarde? Wie maakte de eerste landkaart? Wat is een geografische lengtegraad en breedtegraad ook al weer? Wat houdt een omloopbaan om de aarde in? Wetenswaardigheden, wetenschappelijke en aardige weetjes over de aarde in de vorm van interessante vragen. De boeiende antwoorden op al deze vragen, kun je vinden in dit artikel.

Weetjes over de aarde


Wanneer ontstond de aarde?

De aarde is circa 4600 miljoen jaar geleden ontstaan. De aarde heeft zich gevormd uit de wolk gassen en stof die, zich steeds verdichtend, de zon en alle andere planeten voortbracht. In die wolk kwamen korrels gesteente bijeen, waar uiteindelijk een gesteentebol uit ontstond. Aanvankelijk was dit gesteente roodheet en vloeibaar, hetgeen geleidelijk aan afkoelde en verhardde.

Waarom is de aarde rond?

De aarde is rond om dezelfde reden waarom een regendruppel en een zeepbel gewoonlijk rond zijn. Een vloeistofdruppel neemt namelijk, indien mogelijk, de vorm van een bol aan. Dit gebeurt wanneer een vloeistof door de lucht valt, zoals een regendruppel. Of drijft (zweeft) zoals een luchtbel. Toen de aarde zich vormde, was deze heet en vloeibaar. Daar de aarde in de ruimte zweefde, nam ze de vorm van een bol aan. Naarmate het vloeibare gesteente afkoelde en in vast gesteente overging, bleef de aarde nagenoeg die ronde vorm behouden.

Hoe groot is de aarde?

Omtrek

De omtrek van de aarde, gemeten langs de evenaar (equator) is 40.076 kilometer.

Diameter

De diameter of middellijn (afstand door het middelpunt van de aarde tussen de tegengestelde oppervlakten) bedraagt 12.757 kilometer. Wanneer die meting via de Noord- en Zuidpool zou plaatsvinden, is de diameter iets kleiner.

Gewicht

Als het mogelijk zou zijn om de aarde op een weegschaal te leggen en men deze zou kunnen wegen, zou het gewicht om en nabij 6000 miljoen x miljoen x miljoen ton blijken te zijn. En hier blijft het niet bij, daar de aarde jaarlijks vele duizenden tonnen zwaarder wordt door de meteorieten die er belanden.

Wat zit er binnenin de aarde?

Lagen

De aarde is een enorme bol gesteente. Wanneer je een tunnel zou kunnen boren naar het middelpunt, zou je diverse lagen tegenkomen.
  • Aardkorst. De eerste laag is de aardkorst, waarvan de dikte rond de 6 kilometer bedraagt
  • Aardmantel. Na de eerste laag volgt de aardmantel, een dikke laag die tot halverwege het centrum van de aarde loopt. Naarmate je dieper en dieper in de aarde doordringt, wordt het steeds heter
  • Buitenkern. Onder de aardmantel zit een laag gloeiend heet en hierdoor vloeibaar gesteente: de buitenkern
  • Binnenkern. Tenslotte bevindt zich in en rond het centrum de binnenkern, een grote bol heet, maar vast gesteente. Deze begint op 5000 kilometer onder het aardoppervlak. Volgens berekeningen zou de temperatuur zo'n 4500 graden Celsius bedragen.

Hoeveel oppervlakte land is op aarde?

De aarde bevat een oppervlakte van om en nabij 150 miljoen vierkante kilometer land. Dit houdt in dat er circa 30.000 vierkante meter is voor ieder op aarde levend mens, oftewel een terrein van ruim 173 x 173 meter. Land beslaat overigens maar 29% van het totale aardoppervlak, daar het overgrote deel ingenomen wordt door zeeën en oceanen (zie zeeën en oceanen).

Wie maakte de eerste landkaart?

Men maakte al heel lang geleden wereldkaarten, alleen leken ze totaal niet op de kaarten die we heden ten dage hebben. Men wist destijds namelijk nog niet dat er werelddelen bestonden als Noord- en Zuid-Amerika; zo ook was Antarctica (Zuidpoolgebied) onbekend terrein. De oude kaarten toonden dus slechts enkele delen van de wereld. De eerste wereldkaarten die enige gelijkenis vertonen met de huidige, werden getekend in de 16e eeuw, nadat men grote ontdekkingsreizen had ondernomen. Eén van de beste kaarten werd vervaardigd door Mercator, een Vlaamse kaartenmaker, die in 1568 de Mercatorkaartprojectie heeft ontwikkeld.

Wat is geografische lengtegraad en breedtegraad?

Geografische lengte- en breedtegraden gradenlijnen zijn de lijnen die op wereldkaarten of bollen, globes genaamd, staan aangegeven.
  • Lengtegraden zijn de lijnen die via de noord- en zuidpool lopen
  • Breedtegraden lopen van oost naar west

De positie van een schip of vliegtuig wordt door een navigator uitgewerkt met behulp van deze lengte- en breedtegraden. De positie van het vaartuig op het betreffende moment, is dan op het snijpunt c.q. waar een (onderverdeelde) lengte- en breedtegraad elkaar snijden.

Wat houdt een omloopbaan om de aarde in?

Een omloopbaan is een cirkel- of elipsvormige (ovale) baan die een object in de ruimte doorloopt. De planeten bewegen zich in banen om de zon, en manen lopen in banen rond hun planeet (zie Planeten (zonnestelsel). Om in een baan om de aarde te kunnen komen, moet een ruimteschip buiten de aardatmosfeer zien te geraken. Daartoe moet een snelheid van ten minste 28.200 km/uur worden ontwikkeld, hetgeen neerkomt op 8 kilometer per seconde. Indien een raket niet tot die snelheid kan versnellen, valt deze onherroepelijk terug op aarde door de zwaartekracht.

Lees verder

© 2007 - 2020 Sila, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Meridianen, ijkpunten voor tijd- en plaatsbepalingReeds aan het begin van onze jaartelling bracht Claudius Ptolemaeus (87-150 n.Chr.) de tot dan toe bekende wereld in kaa…
Tijdzones: waarom en sinds wanneer zijn ze er?Tijdzones: waarom en sinds wanneer zijn ze er?Elk jaar weer hetzelfde: in de herfst keren we na zeven maanden zomertijd terug naar de normale tijd. Maar wat is normaa…
Geografische polen en wisselend magnetische polenGeografische polen en wisselend magnetische polenDe aarde is een planeet. Onze planeet aarde kent twee poolstelsels. De geografische polen en de magnetische polen. Niet…
Energie van de zonDe zon beheerst al onze klimaatprocessen en zorgt ervoor dat er leven op aarde mogelijk is. Dit allemaal gebeurt dankzij…

Is er leven op Mars mogelijk (geweest)?Is er leven op Mars mogelijk (geweest)?Er wordt veel over gepraat, over gediscussieerd, over geschreven en onderzoek naar gedaan. Het goede antwoord is echter…
De Sterren (sterrenstelsels)De Sterren (sterrenstelsels)Weetjes over de sterren. Waarom schitteren sterren? Hoeveel sterren staan er aan de hemel? Wat is een Supernova of een q…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Blooming, W.A. Science and scientific facts. London: Kingfisher Books Limited

Reageer op het artikel "De Aarde (aardbol)"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Aat Stout, 18-03-2020 11:42 #8
Als de aarde 1 mm uit balans komt wat heeft dat voor gevolgen voor de mensen? En de aarde zelf?

Joris, 12-02-2017 22:22 #7
Hoe kan men weten dat de temperatuur van de aardkern 4500 graden Celsius zou zijn?

Jules, 13-08-2012 19:15 #6
Beste maarten, Tjeerd, de aarde is 7 miljard jaar geleden ontstaan door de ''big bang'' (oerknal). hieruit was dus onze melkweg ontstaan. wie in het christendom gelooft, gelooft erin dat er geen oerknal is geweest, en gelooft ook dat de aarde helemaal niet zo oud is als bewezen is. beter nog, je hoeft geen wetenschapper te zijn om te bewijzen dat de aarde 7 miljard jaar oud is.

Falk, 21-04-2012 12:20 #5
Vrijwel op alle sites kan je de diameter van de aarde opzoeken.
Wat ik me afvraag is dat de diameter van het land of zit de atmosfeer hier ook bij? Reactie infoteur, 24-04-2012
Beste Falk,

Het betreft de diameter zonder de atmosfeer.

Mvg

Richard, 06-05-2011 22:35 #4
Het volgende klopt niet helemaal. Hoeveel oppervlakte land is op aarde?
Land. De aarde bevat een oppervlakte van om en nabij 150 miljoen vierkante kilometer land. Dit houdt in dat er circa 30.000 vierkante meter is voor ieder op aarde levend mens, oftewel een terrein van ruim 173 x 173 meter. (DUS 150 000 000 vierkante km land gedeelt door 30 vierkante km = 5 000 000! Je komt nog 3 nullen te kort en een slordige miljard ook al zou je 100% van de aarde berekenen inclusief zeeen en oceanen dan nog geen 30 vierkante km per persoon met de getallen die hier staan is het meer 25 vierkante meter per persoon) Land beslaat overigens maar 29% van het totale aardoppervlak, daar het overgrote deel ingenomen wordt door zeeën en oceanen

Maarten, 23-08-2010 17:33 #3
Beste Tjeerd, Het ontstaan van de aarde +/- 4560 miljoen jaar geleden is een wetenschappelijk bewezen feit. Met religie heeft dat niets te maken. Als je graag twijfels zaait, doe dat dan m.b.t. het ontstaan van het heelal. Over de juiste aanleiding van de oerknal bestaat veel minder duidelijkheid.

Tjeerd, 16-06-2010 15:33 #2
Waren jullie erbij 4600 miljoen jaar geleden? Het wordt hier verteld alsof het een bewezen feit is, terwijl hierover niks bewezen is. Het is en blijft een religie of te wel een geloof. Ik raad jullie aan dit er ook bij te zetten i.p.v. het te melden alsof het hier over wetenschappelijk bewezen feiten gaat.

Wat betreft alle zieltjes die jullie hiermee aan jullie kant krijgen:

Mattheus :18-6 (Bijbel)
Wie een van de geringen die in mij geloven van de goede weg afbrengt, die kan maar beter met een molensteen om zijn nek in zee geworpen worden en in de diepte verdrinken.

Ik sta liever niet in de schoenen van de gene die deze onzin aan de man brengt!

Christiaan, 29-06-2009 16:08 #1
Hoe komt het dat er magma (vloeibaar gesteente) in de kern van de aarde zit en waarom is dat zo heet? Kan iemand dat mij vertellen?

Infoteur: Sila
Laatste update: 12-05-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 8
Schrijf mee!