De Sterren (sterrenstelsels)

De Sterren (sterrenstelsels) Weetjes over de sterren. Waarom schitteren sterren? Hoeveel sterren staan er aan de hemel? Wat is een Supernova of een quasar? Wat is de Melkweg nu precies? Hoe of waar vormen sterren zich? Hoe ver staat de dichtstbijzijnde ster? Hoe ver is de verste ster van ons verwijderd? Welke ster is de meest heldere? Is de zon ook een ster? Hoe zit het met sterrenbeelden en het sterrenstelsel? Waarom kan je sterren alleen in het donker zien? Lees de boeiende antwoorden op al deze vragen in dit artikel.

Sterren Weetjes Overzicht


Hoe of waar vormen sterren zich?

Nebulae, nevels. De sterren vormen zich (net als destijds de zon) uit zich verdichtende wolken gas en stof in de ruimte. Ver in de ruimte zijn enorme gas en stofwolken die nebulae of nevels worden genoemd. Sommige hiervan lichten op en stralen wit licht uit. En daar ontstaan nu nieuwe sterren.

Hoe ver staat de dichtstbijzijnde ster van ons af?

Dichtstbijzijnde ster. De dichtstbijzijnde ster is de zon! En de zon bevindt zich op ca. 150 miljoen kilometer van de aarde, bijna 12.000 maal de middellijn van de aarde.

Hoe ver is de verste ster verwijderd?

Verste ster. De zon is een van circa 100.miljoen sterren die 'ons' sterrenstelsel de Melkweg vormen. De verst verwijderde ster aan de andere kant van de melkweg, t.o.v. de zon, bevinden zich op een afstand van om en nabij 80.000 lichtjaar. (Een lichtjaar is de afstand die licht in 1 jaar aflegt en wel bijna 9,5 miljoen x miljoen kilometer!). Echter er zijn miljoenen andere sterrenstelsels nog veel en veel verder van ons af . En elk daarvan bevat eveneens miljoenen, miljarden sterren.......dus onmeetbaar, ontelbaar, oneindig....

Welke ster is de meest heldere?

Zon en Sirius. De zon is voor ons is de helderste ster. Deze lijkt alle andere sterren te overtreffen in helderheid, daar de zon relatief zo dicht bij ons staat. De helderste ster -in onze waarneming- die aan de avondhemel staat is Sirius. Sirius straalt 25 maal zoveel licht uit als de zon. Er zijn sterren die nog een sterkere helderheid hebben en het is niet uitgesloten dat ze wel tot een miljoen keer helderder oplichten dan de zon. Echter ze lijken voor ons minder helder dan Sirius, daar ze onnoemelijk veel verder weg (van ons af) staan.

Hoeveel sterren staan er aan de hemel?

Ontelbaar.Tijdens een heldere nacht (buiten de stad), kun je zo rond de 2000 sterren aan de nachtelijke hemel zien. Vanaf alle punten van de aarde zijn er circa 6000 sterren met het blote oog te zien. Door een telescoop wordt dit aantal vele malen groter, daar je ook de zwakkere (minder heldere) sterren kunt zien. Dit voor wat betreft zien en waarnemen van sterren. De hoeveelheid sterren in het universum is niet goed uit te drukken in getallen, maar zeker miljoenen maal miljoenen sterren.

Is de zon ook een speciale ster?

Ster en zon. De zon lijkt vanaf de aarde gezien heel groot en helder. Dit komt alleen maar omdat wij relatief dichtbij de zon zijn. Indien je de zon met andere sterren vergelijkt, is de zon slechts een middelgrote ster met een middelmatige helderheid, die niet uitzonderlijk uitblinkt. Met andere woorden de afstand beïnvloedt onze waarneming van de (relatieve) grootte.

Wat is de Melkweg precies?

Milky way. De melkweg is -velen bekend- de naam van het grote lint van sterren (met een melkige mistige zweem) dat zich langs de hemel uitstrekt. Als we naar de Melkweg kijken, kijken we in de enorme hoeveelheid sterren die tezamen ons sterrenstelsel vormen.

Wat is een sterrenstelsel?

Miljoenen sterren. Een sterrenstelsel is een groep van miljoenen sterren. Ons sterrenstelsel, de melkweg, heeft de vorm van een schijf met spiraalarmen die uit sterren bestaan. De doorsnee ervan is circa 1000.000 lichtjaar. In het heelal c.q. universum zijn miljoenen andere sterrenstelsels.

Wat is een Supernova?

Explosie. Een Supernova is een ster die heel plots fel opvlamt en hierbij miljoenen maal helderder wordt, zodat deze zelfs overdag kan worden waargenomen. Deze superhelderheid is echter van korte duur. Dit komt doordat die felle oplichting in wezen een explosie is die het einde van een grote ster inluidt. Het zien van een Supernova (en het verschijnsel zelf) is zeldzaam.

Wat is een Quasar?

Mysterieus. Quasars zijn mysterieuze objecten, die pas in 1960 door astronomen werden ontdekt. Net als sterrenstelsels zijn het bronnen van licht of radiogolven. Ze lijken echter zeer veraf te zijn; de verste ervan worden quasars genoemd. Ze blijken zeer helder te zijn -zo helder als honderden sterrenstelsels- echter ook enorm veel kleiner dan de meeste stelsels. Dit roept dan ook de vraag op hoe het mogelijk is dat een dusdanig betrekkelijk klein object dan zo veel licht kan produceren. Men is hier nog niet over uit. Mogelijk zou kunnen zijn dat een zwart gat in de quasar hem in omvang razendsnel doet instorten, hetgeen een implosie betekent en superhelder licht laat uitstralen voordat hij verdwijnt. (i.p.v. explosie zoals bij de Supernova) .

Waarom schitteren sterren?

Aardatmosfeer luchtlagen. Voordat het licht van een ster ons bereikt, moet het eerst door de aardatmosfeer heen, die uit bewegende luchtlagen bestaat. Deze luchtlagen buigen het licht voortdurend enigszins, waardoor het lijkt alsof de sterren schitteren, blinken of tinkelen. In werkelijkheid stralen sterren constant licht uit.

Wat zijn sterrenbeelden?

Sterpatronen. Sterren vormen patronen (beeltenissen), die constellaties of sterrenbeelden worden genoemd. Al heel lang geleden zijn er bepaalde namen aan deze patronen gegeven, gebaseerd op de gelijkenis op een bepaald object of dier. Namen als Zwaan, Schorpioen, Ploeg, Orion. Nog altijd worden oude namen gebruikt, soms ook Latijnse namen. Zwaan in het Latijn is b.v. Cygnus en Schorpioen Scorpius.

Waarom kan je sterren alleen in het donker zien?

Nachthemel. Omdat de zon overdag zo helder is kunnen we de sterren niet zien. Het licht verspreidt zich over de hemel, die een blauwe kleur lijkt te hebben. De sterren zijn er wel, maar onze ogen passen zich bij het blauw van de daghemel aan, waardoor we de sterren niet kunnen waarnemen. Als het nacht is kunnen we aan de hemel een groot aantal sterren en ook sommige planeten zien.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het heelal: inhoud en afstandenHet heelal: Ons universum heeft 4 dimensies: 3 van ruimte (lengte, breedte en hoogte), en een vierde, de tijd. Het is on…
Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?De zon, sterren en planeten zorgen soms voor verwarring. Is de zon een ster of een planeet? Wat is het verschil tussen e…
De grootste objecten in het heelalDe grootste objecten in het heelalNiet alleen is het universum oneindig groot, ook de objecten die zich erin schuilhouden zijn kolossaal. Sommige van deze…
Heelal, planeten, sterren etc,Heelal, planeten, sterren etc,Het heelal is een grote ruimte met planeten, sterren, zwarte gaten, meteoren. Het zonnestelsel is een van de stelsels me…

De Planeten (zonnestelsel)De Planeten (zonnestelsel)Planeten en zonnestelsel. Waar zijn de planeten naar vernoemd? Hoeveel zijn er? Wat is het verschil tussen een planeet e…
ZonsverduisteringNaast een maansverduistering, bestaan er ook zonsverduisteringen. Nu staat de maan tussen de zon en de aarde in. Doordat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FelixMittermeier, Pixabay
  • Quinst D.F. Astronomy Sky. London: Kingfisher Book Limited
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 09-09-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.