Heelal, planeten, sterren etc,

Heelal, planeten, sterren etc, Het heelal is een grote ruimte met planeten, sterren, zwarte gaten, meteoren. Het zonnestelsel is een van de stelsels met sterren en planeten in het heelal.

Geschiedenis

Het heelal is ongeveer 15 miljard jaar geleden na de oerknal ontstaan. Tijdens die explosie ontstonden er allemaal deeltjes die in het begin wel een biljoen graden heet waren. Langzaam koelden die deeltjes af en daaruit is het sterrenstelsel ontstaan. Een sterrenstelsel is een verzameling van miljoenen of miljarden sterren met veel gas en stof. Door de zwaartekracht worden ze bij elkaar gehouden. Het sterrenstelsel waarin wij leven heet de Melkweg. Sinds de oerknal groeit het heelal steeds maar door. Ze drijven steeds verder uit elkaar. Tot wanneer dit doorgaat is nog niet duidelijk. Er zijn echter wel twee ideeën over hoe het verder gaat. Een groep mensen denkt dat het heelal op een gegeven moment stopt met groeien, ze denken dat alle sterrenstelsels dan weer naar elkaar toe gaan drijven. Anderen denken dat als het heelal alsmaar blijft groeien de gasvoorraden opraken en er dan geen nieuwe sterren meer kunnen ontstaan. Alles wat bestaat zal uiteenvallen tot kleine deeltjes.

Eindkrak

Door MAP, een onbemand ruimtevaartuig, kunnen we te weten komen hoe groot het heelal is, hoe oud het is en hoe het zal eindigen. MAP neemt ongeveer drie miljoen monsters op verschillende plekken in het heelal. Onderzoekers gaan de ‘stukjes heelal’ onderzoeken. Zij kunnen op basis van temperatuur verschillen nagaan hoe het heelal er in het begin uitgezien heeft en hoeveel deeltjes er waren. Als je weet hoeveel deeltjes er in het begin waren, kun je berekenen hoeveel er in de toekomst zullen zijn. Dan weet men of het heelal alsmaar blijft groeien of dat er een eindkrak komt.

Meteoren

In de ruimte zweven allemaal stofdeeltjes en kleine steentjes, deze worden meteorieten genoemd. Als deze meteorieten te dicht bij de aarde komen, worden ze door de zwaartekracht naar de aarde toe getrokken. Doordat de meteorieten al in de atmosfeer verbranden vallen ze niet op de aarde.
Af en toe is een steentje uit de ruimte groot genoeg om de val door de atmosfeer te overleven en valt het op de aarde. Soms zijn die stenen heel groot en vooroorzaken ze een enorme krater, zoals de Meteor Crater in Arizona, in de Verenigde Staten. Een paar keer per jaar komt de Aarde door een meteorenzwerm. Dit is een zwerm met meteorieten die door de ruimte vliegen. De meteoren uit zo’n zwerm lijken allemaal uit een punt komen. Dit punt heet het vluchtpunt of radiant.

Zwarte gaten

Een zwart gat ontstaat als er een ster explodeert. Hij klapt in elkaar, en dat klappen blijft alsmaar doorgaan. De ster drukt zichzelf zo sterk in elkaar dat zelfs de kleinste deeltjes waaruit hij bestaat het begeven. In de Melkweg zitten ongeveer 20 tot 100 miljoen zwarte gaten. Een zwart gat heeft zoveel aantrekkingskracht dat zelfs licht er niet uit kan ontsnappen. Als je er te dicht bij komt, wordt je met een snelheid van 300 duizend kilometer per seconde erin gezogen.

Lichtjaar

De afstand in de ruimte wordt meestal uitgedrukt in lichtjaren. Een lichtjaar is de afstand die het licht, met een snelheid van ca. 300.000 kilometer per seconde, in een jaar aflegt. Een lichtjaar is gelijk aan 9,46 biljoen kilometer.
© 2007 - 2024 Bartw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?De zon, sterren en planeten zorgen soms voor verwarring. Is de zon een ster of een planeet? Wat is het verschil tussen e…
De grootste objecten in het heelalDe grootste objecten in het heelalNiet alleen is het universum oneindig groot, ook de objecten die zich erin schuilhouden zijn kolossaal. Sommige van deze…
Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Vele mensen vinden het maar normaal dat wij hier vandaag de dag leven en dat wij rondlopen op planeet Aarde. En eigenlij…
Het heelal: inhoud en afstandenHet heelal: Ons universum heeft 4 dimensies: 3 van ruimte (lengte, breedte en hoogte), en een vierde, de tijd. Het is on…

Jupiter (de eerste planeet voorbij de planetoïdengordel)Jupiter is de eerste planeet voorbij de planetoïdengordel. Deze planeet is het grootste en het zwaarst: even zwaar als a…
Aarde, de levende planeetAarde, de levende planeetDe aarde is vanaf de zon gezien de derde planeet uit het zonnestelsel. Het is de enige planeet waar leven is en er is vo…
Bartw (118 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.