Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!
Vele mensen vinden het maar normaal dat wij hier vandaag de dag leven en dat wij rondlopen op planeet Aarde. En eigenlijk is het dat ook wel, de mens leeft al enkele honderdduizenden jaren op deze planeet die wij zelf Aarde hebben genoemd. De oorsprong van de Aarde gaat echter véél verder dan die enkele honderdduizenden jaren dat wij hem bezet hebben. Ontdek hoe de Aarde miljoenen jaren geleden ontstaan is uit praktisch niets!
In dit artikel
De Oerknal of Big Bang, het begin der tijden
Om het ontstaan van de Aarde uit te leggen moeten we teruggaan naar het letterlijke begin der tijden, de Oerknal of Big Bang. Deze vond 13,7 miljard jaar geleden plaats en legde de basis voor ons heelal. Aangenomen wordt dat het heelal toen bestond uit enkele sterrenstelsels die erg dicht bij elkaar lagen. De basis van de Oerknal zou de ontploffing één kleine bol geweest zijn met een erg grote dichtheid. Dankzij de Oerknal ontstond er een heelal met ontelbare losvliegende deeltjes van oude sterren zoals puin, gas en stof. Deze deeltjes zullen miljarden later later aan de basis liggen van verschillende planeten.
Het vormen van de Aarde en ons zonnestelsel
Pas 8 miljard jaar na de Oerknal zou de planeet Aarde zich beginnen ontwikkelen, dat zou nu zo'n 5 miljard jaar geleden zijn. Gas, stof en puin die door het heelal slingerden liggen aan de basis van onze planeet. Het gas, stof en puin was afkomstig van sterren die gestopt waren met licht geven. Grote sterren die stoppen met leven exploderen waardoor verschillende grondstoffen het heelal invliegen. Over een zéér lange periode begon het gas, stof en puin zich samen te trekken en langzaam te draaien. Het lichtste element dat zich vormde settelde zich in het midden, de Zon. Daarna begonnen zich twee types planeten te ontwikkelen rondom de Zon; de planeten die uit steen bestaan en de planeten die uit gas bestaan. De stenen planeten (Mars, Venus, Aarde, en Mercurius) settelde zich het dichts bij de Zon. De gasbollen (Jupiter, Uranus en Neptunus) vormden zich daarachter. Pluto, de buitenste planeet, is een buitenbeentje. Deze bestaat uit steen en ijs en is hoogstwaarschijnlijk niet ontstaan in ons zonnestelsel.
De evolutie van planeet Aarde
Toen de planeet Aarde eenmaal één vaste materie was duurde het nog erg lang voordat het een herbergzame planeet werd. In de eerste 3 miljard jaar was de Aarde nog een gloeiende bol die langzaamaan afkoelde. Pas 2 miljard jaar geleden heeft ons zonnestelsel zich rustig gevormd tot wat het nu is. De binnenkern van de Aarde is trouwens nog steeds enorm warm met zijn 5500°C. Voordat ons zonnestelsel zich vormde tot wat het nu is zweefden er nog enorme stukken puin door de ruimte dat niet opgenomen was door een planeet. Op onze planeet zijn de sporen van dit zwevend puin over het algemeen verdwenen door weer en wind. Aangezien de Maan geen weer of wind kent zijn de 'littekens' van het ingeslagen puin nog steeds zichtbaar als we naar de enorme kraters kijken.