Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!

Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet! Vele mensen vinden het maar normaal dat wij hier vandaag de dag leven en dat wij rondlopen op planeet Aarde. En eigenlijk is het dat ook wel, de mens leeft al enkele honderdduizenden jaren op deze planeet die wij zelf Aarde hebben genoemd. De oorsprong van de Aarde gaat echter véél verder dan die enkele honderdduizenden jaren dat wij hem bezet hebben. Ontdek hoe de Aarde miljoenen jaren geleden ontstaan is uit praktisch niets!

In dit artikel


De Oerknal of Big Bang, het begin der tijden

Om het ontstaan van de Aarde uit te leggen moeten we teruggaan naar het letterlijke begin der tijden, de Oerknal of Big Bang. Deze vond 13,7 miljard jaar geleden plaats en legde de basis voor ons heelal. Aangenomen wordt dat het heelal toen bestond uit enkele sterrenstelsels die erg dicht bij elkaar lagen. De basis van de Oerknal zou de ontploffing één kleine bol geweest zijn met een erg grote dichtheid. Dankzij de Oerknal ontstond er een heelal met ontelbare losvliegende deeltjes van oude sterren zoals puin, gas en stof. Deze deeltjes zullen miljarden later later aan de basis liggen van verschillende planeten.

Het vormen van de Aarde en ons zonnestelsel

Pas 8 miljard jaar na de Oerknal zou de planeet Aarde zich beginnen ontwikkelen, dat zou nu zo'n 5 miljard jaar geleden zijn. Gas, stof en puin die door het heelal slingerden liggen aan de basis van onze planeet. Het gas, stof en puin was afkomstig van sterren die gestopt waren met licht geven. Grote sterren die stoppen met leven exploderen waardoor verschillende grondstoffen het heelal invliegen. Over een zéér lange periode begon het gas, stof en puin zich samen te trekken en langzaam te draaien. Het lichtste element dat zich vormde settelde zich in het midden, de Zon. Daarna begonnen zich twee types planeten te ontwikkelen rondom de Zon; de planeten die uit steen bestaan en de planeten die uit gas bestaan. De stenen planeten (Mars, Venus, Aarde, en Mercurius) settelde zich het dichts bij de Zon. De gasbollen (Jupiter, Uranus en Neptunus) vormden zich daarachter. Pluto, de buitenste planeet, is een buitenbeentje. Deze bestaat uit steen en ijs en is hoogstwaarschijnlijk niet ontstaan in ons zonnestelsel.

De evolutie van planeet Aarde

Toen de planeet Aarde eenmaal één vaste materie was duurde het nog erg lang voordat het een herbergzame planeet werd. In de eerste 3 miljard jaar was de Aarde nog een gloeiende bol die langzaamaan afkoelde. Pas 2 miljard jaar geleden heeft ons zonnestelsel zich rustig gevormd tot wat het nu is. De binnenkern van de Aarde is trouwens nog steeds enorm warm met zijn 5500°C. Voordat ons zonnestelsel zich vormde tot wat het nu is zweefden er nog enorme stukken puin door de ruimte dat niet opgenomen was door een planeet. Op onze planeet zijn de sporen van dit zwevend puin over het algemeen verdwenen door weer en wind. Aangezien de Maan geen weer of wind kent zijn de 'littekens' van het ingeslagen puin nog steeds zichtbaar als we naar de enorme kraters kijken.
© 2011 - 2020 Harrys, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Buitenaards levenBuitenaards levenIs er buitenaards leven? En zo ja, gaan we er dan eens op bezoek? Helaas is dit met geen mogelijkheid te zeggen. Feit is…
Oerknal: ontstaan van de aarde en tijd en ruimteOerknal: ontstaan van de aarde en tijd en ruimteHet ontstaan van de aarde: het begon met het heelal. En de oerknal. Een oerknal die in werkelijk niet uit een knal besto…
De oertijd - Het PrecambriumDe oertijd - Het PrecambriumMet de oertijd, het Precambrium, bedoelen we de periode van 4800 miljoen tot 570 miljoen jaar geleden. Deze periode is o…
Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?De zon, sterren en planeten zorgen soms voor verwarring. Is de zon een ster of een planeet? Wat is het verschil tussen e…

Pluto is geen planeet!Pluto is geen planeet!Sinds jaar en dag staat Pluto bekend als de 9e planeet van ons zonnestelsel. Toch zijn er altijd vraagtekens blijven bes…
Kosmologie - een korte geschiedenisHet Griekse woord kosmos (oftewel heelal) kan men het beste vertalen met ”orde“ of ”wereldorde“. De kosmologie is de wet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
  • Wikipedia.org

Reageer op het artikel "Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Justin, 12-04-2017 13:13 #21
Tja… God zou alles gemaakt hebben. Voordat deze ene God als de enige ware werd aangenomen, hadden de oude Romeinen vele goden en de Oude Grieken hadden nog veel meer goden. Stuk of 360. Allemaal echt en helemaal waar natuurlijk. De Scandinavische stammen en de Germaanse stammen… hadden ook allemaal eigen goden.

Oh, wacht. Het staat allemaal in de Bijbel, de enige bron. Dus het is waar. De Bijbel is niet meer dan een verhaaltje dat beschrijft hoe de mens toen dacht. Mensen die geen enkele kennis van wetenschap hadden op dat moment en niet wisten dat hun soort al 200.000 jaar op aarde rondliep en afstamde van verschillende voorsoorten.

Me, 25-03-2017 14:58 #20
Ze doen hier alsof dit alles bewezen is. Dat is helemaal niet, net zo als je het geloof niet kunt bewijzen. Het verhaal van de christenen (dat ik geloof) en de oerknal is allemaal een kwestie van geloof. iedereen gelooft wel ergens in.

Annoniem, 11-03-2017 10:02 #19
Ik geloof er niet in dat opeens een god of een of andere allah of Jezus opeens jiplaa de wereld laat ontstaan… Het is mooi dat mensen hoop hebben in iets maar denk ook wat logisch na…

Meike Huisan, 14-02-2017 09:53 #18
Hoe weten de mensen het eigenlijk wanneer de aarde is ontstaan?

Warrior!, 02-11-2016 23:44 #17
Dat is zo'n onzin wat hier staat!

Danny, 29-02-2016 12:49 #16
@ a.

Geef dan eens antwoord op de vraag wie schiep de schepper? Als je zo overtuigd bent dat er niet iets uit niets kan ontstaan is de schepper natuurlijk onmogelijk.

A., 22-02-2016 02:07 #15
Kijk eens om je heen vanuit de plek waar jij nu zit, je zult opmerken dat alles in deze ruimte 'gemaakt' is: de muren, de stoffering, het plafond, de stoel waar je op zit en talloze andere dingen. Geen van deze voorwerpen zijn in deze ruimte aanwezig uit eigen beweging. Zelfs de simpele lussen in het vloerkleed zijn gemaakt door iemand: zij zijn niet spontaan ontstaan of per toeval. Een persoon die op het punt staat een boek te lezen, weet dat dit boek geschreven is door een auteur met een bepaalde bedoeling. Het komt niet in hem op dat dit boek zomaar ineens bestond of per toeval daar is. Op dezelfde manier zal een persoon die een beeld ziet, niet twijfelen dat dit beeld gemaakt is door een beeldhouwer.

Niet alleen kunst, maar zelfs een paar bakstenen op elkaar, laten een persoon overtuigd zijn van het feit dat zij op elkaar zijn gestapeld door iemand met een bepaald plan. Daarom, overal waar orde is, hetzij klein of groot, moet ook een stichter en beschermer van die orde aanwezig zijn. Als er op een dag iemand tegen jou zou zeggen dat ruw ijzer en kool zomaar bij elkaar zijn gekomen om zonder reden staal te vormen, welke plotseling de Eiffeltoren vormde, uit zichzelf, zou je hem en diegenen die hem geloven, zou je die niet voor zwakzinnig verklaren? Hoe is het dan mogelijk om te beweren dat de aarde met zijn bergen en rivieren en de hemel met zijn maan, zon, sterren en planeten zo maar, per toeval, plotseling vanzelf zijn ontstaan, zonder een Maker?

Is het mogelijk dat iets uit niets voortkomt? Oftewel: is het mogelijk dat er niets was en dat uit dit niets vervolgens iets ontstaan is? Gebruik je verstand! Luister naar je verstand! Het antwoord is: nee. Is het dan mogelijk dat de mens met zijn perfecte bouw en structuur plotseling uit het niets kan ontstaan? Natuurlijk niet. Daarom zegt het vers dan ook: zijn zij dan uit niets geschapen? En vervolgens vermeldt het vers: of zijn zij zelf de scheppers. Is het mogelijk dat de mens zichzelf heeft geschapen? Is het mogelijk dat iets wat er nog niet is zichzelf schept? Het antwoord is weer nee. Dus er blijft 1 optie over. En dat is dat de mens is geschapen door een Schepper, God/Allah.

Afsluitend wil ik zeggen: de mens heeft al jarenlang ernaar gestreefd om de stadia van schepping tot in detail te ontdekken. Dit in een mate dat het vele mensen tot wanhoop heeft gedreven. Een wanhoop die in balans gehouden wordt door het algemene geloof dat ieder verstand moet erkennen, dat hoe lang de lijst van oorzaak en gevolg ook mag zijn, er altijd iets moet zijn dat in zichzelf de oorzaak van zijn bestaan en voortdurend bestaan in zich draagt. Dit is het ware begin, waarvoor er niets was, anders zouden alle geschapen dingen nooit ontstaan zijn, dit beste kijker, is God/Allah. ( Allah is het Arabische woord voor God. God kan je veranderen in Godin en god, oftewel Allah, is niet vrouwelijk. Allah heeft geen vrouwelijke uitgang, daarom is Allah een gepastere benoeming.)

Sander, 20-02-2016 22:24 #14
De oerknal is niet bewezen. Er zijn grote fouten rond de oerknal.
De wet van thermodynamica is een hele belangrijke natuur wet. Oerknal gaat tegen deze wet in. De draaimolen wet (weet niet hoe die precies heet) gaat ook tegen de oerknal in. Verklaar dit maar.

Ook leven is nooit bewezen uit niet-leven te maken. Alles faalde. En als het toch zo gebeurt moet zijn gaat het ook weer tegen natuur wetten in.

De aarde kan nooit miljarden jaren oud zijn. De zon is een van de problemen voor de evolutietheorie. De zon wordt elke eeuw 0.75% kleiner. Dus de zon was eerst groter. Als je terug Rekent tot 4.6 miljard jaar geleden. Dan was de zon heel groot. De zwaartekracht was veel sterker. Zo sterk dat de zon de aarde in zicht trekt en dus opslokt. Maar wij zijn er? Dus aarde is niet miljarden jaren oud.
Erg ongeloofwaardig dit. Alles gaat tegen natuur wetten in.

Sander, 20-02-2016 21:27 #13
De aarde kan nooit miljarden jaren oud zijn. Gewoon een fabel die veel mensen geloven. De zon Krimt steeds. Waardoor die vroeger veel groter was. Ongeveer word de zon 0.75% per eeuw kleiner. Reken terug tot miljarden jaren. En de zon is heel groot. Zo groot dat de zwaartekracht van de zon sterker is dan nu. Daardoor word de aarde in de zon gezogen. Maar hij is er nog steeds. Dus aarde is niet miljarden jaren oud

Verder Ken je de 2 hoofd wetten van thermodynamica? Deze oerknal gaat tegen deze wet in, verklaar dit maar is.
Ook de wet van draaimolen. De oerknal gaat hier ook tegen in. Verklaar dit maar eens. En leven kan niet uit niet leven komen. Is nooit Gelukt in het lab en als het lukt gaat het ook weer tegen een paar belangrijke natuur wetten in. En dit allemaal moet tot toeval gekomen zijn?Dus tot de mens hier kwam is het tegen veel natuur wetten ingegaan. Dit is onmogelijk. En stom als je in dit gelooft.

Hamlul, 10-02-2016 13:16 #12
Hoe zijn alle stenen in de ruimte gekomen?

Louwie, 01-02-2015 12:02 #11
Een proces van miljarden jaren, moet je niet onderschatten. Tevens is het zeer goed mogelijk dat het ontstaan van leven niet op aarde plaats nam. Sommige bacteriën zijn instaat te overleven in zeer extreme omgevingen zoals de ruimte. Dus leven kan toevallig zijn ontstaan op planeten waarvan de omstandigheden ideaal waren, zelfs voor dat de aarde überhaupt bestond.

Het is daarom zeer aannemelijk dat er overal in het universum leven is.

Gj, 19-10-2014 11:39 #10
Met alle wetenschap van tegenwoordig kunnen wij nog steeds geen leven maken uit dode stof, en bijna alles wat er zogenaamd evolueert wordt minder in plaats van beter.

Mindhack (infoteur), 19-10-2013 13:40 #9
Geloof, in wat dan ook, biedt gemoedsrust tegen valse zekerheid. Dat is wat geloof is en het is niet van toepassing op de observaties die wijzen naar de singulariteit van ruimte en tijd, ofwel "de oerknal".

Een heel scala aan observaties uit verscheidene disciplines, van kosmologie tot de astrofysica, wijzen naar deze singulariteit. Als bijvoorbeeld neem ik de consistente observaties van toenemende redshift van sterrenstelsels die verder weg liggen.

Ik vind het prima als mensen er voor kiezen zichzelf intellectueel te beknotten door de ogen te sluiten voor bepaalde feiten. Ik vind het niet prima als mensen met hun onwetendheid paraderen alsof het iets waard is.

En wie denkt dat "dat heeft god gedaan" voor een verklaring doorgaat weet simpelweg niet wat er met een verklaring wordt bedoeld.

Billie, 09-10-2013 09:50 #8
Het ontstaan van de aarde. moet wel erg makkelijk zijn. we hebben er zoveel van, en kijk maar naar de sterren. volgens mij, als we bijvoorbeeld x en y samen voegen op nul graden en met trillingen. dan hebben wij massa xy en als wij daar l (licht) bij doen dan hebben wij leven.xyl.x = bepaalde deeltjes die in het heelal in de lucht zitten voeg y=lucht van een ander planeet bij van nul graden tril het samen en dan heb je massa doe er l=licht bij en je hebt leven. en zo is volgens mij de aarde ontstaan.
tenslotte kwam eerst de knal van x en y samen en dat was dus de massa toen zij god laat er licht zijn en toen kwam leven. volgens de bijbel. eigenlijk heel eenvoudig.

Idd, 23-05-2013 11:20 #7
@Filip: weet je wel hoeveel fantasie je moet hebben en hoeveel aannames je moet doen om de "wetenschap" m.b.t. oerknal en ontstaan van de Aarde te kunnen volgen? Uiteindelijk is de "oerknaltheorie" natuurlijk ook een geloofsovertuiging, maar toch!

Rick, 05-03-2013 13:15 #6
Idd ik denk dat het zo is gegaan maar iedereen mag het zelf weten.

Niemand, 18-09-2012 15:58 #5
Iedereen gelooft wat ie gelooft punt.

Rik Klein, 10-09-2012 20:57 #4
Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat je gelooft: de schepping door God of de "oerknaltheorie". M.i. moet je bovendien heel wat fantasie hebben en aannames doen voordat je de "oerknaltheorie" kunt geloven.

Rik, 10-09-2012 20:50 #3
@Filip: weet je wel hoeveel fantasie je moet hebben en hoeveel aannames je moet doen om de "wetenschap" m.b.t. oerknal en ontstaan van de Aarde te kunnen volgen? Uiteindelijk is de "oerknaltheorie" natuurlijk ook een geloofsovertuiging, maar toch!

Filip, 19-08-2011 11:23 #2
@Franet… je maakt een grapje hoop ik ;-)

Franet (infoteur), 19-08-2011 09:37 #1
De oerknal of "big bang" is een allang achterhaald verzinsel van mensen. Het is ook iets dat nooit bewezen kan worden. Om te weten te komen hoe de Aarde en het heelal zijn ontstaan moeten we de enige bron raadplegen die beschikbaar is: de Bijbel, ofwel Gods Woord. In Genesis staat uitgebreid beschreven hoe God de Hemelen en de Aarde schiep. Ook de volgorde van alle zaken die God schiep worden weergegeven. We krijgen misschien geen antwoord op alle vragen die we hebben, maar de belangrijkste dingen worden wel uitgelegd. Wij kunnen God nooit doorgronden, en dat is ook logisch, want Hij is Heer en Meester over ALLE stoffelijke en onstoffelijke dingen.
Groeten Franet.

Infoteur: Harrys
Gepubliceerd: 18-08-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 21
Schrijf mee!