Oerknal: ontstaan van de aarde en tijd en ruimte

Oerknal: ontstaan van de aarde en tijd en ruimte Het ontstaan van de aarde: het begon met het heelal. En de oerknal. Een oerknal die in werkelijk niet uit een knal bestond. Want een knal geeft geluid. Maar waar geen tijd en ruimte is, is ook geen geluid. Hoe dan ook, met de oerknal begon het. Zal het met onze eigengemaakte oerknal dan ook weer eindigen?

God

Katholieken geloven in het ontstaan van de aarde door God: God schiep de aarde. Hoewel de wetenschap deze versie heeft verworpen, kan men nog steeds niet zeggen hoe de aarde werkelijk is ontstaan. Zolang er geen bewijs voor is, blijft het een open vraag.

Eenvoudigste levensvorm

Het virus is de eenvoudigste levensvorm, en bestaat slechts uit een kern met een vliesje eromheen. Het virus is afhankelijk van gastheercellen om zich voort te planten en te kunnen leven. Waarschijnlijk is het dan ook dat het virus niet de eerste levensvorm was. Dit omdat deze afhankelijk is voor zijn voortbestaan van andere cellen. Waarschijnlijk was een of andere bacterie het eerste leven op aarde en is het virus vlak daarna ontstaan, of tegelijkertijd met de bacterie.

Eiwitten en nucleïnezuren

Om het even heel kort uit te leggen: eiwitten en nucleïnezuren zijn twee verbindingen die aan de basis staan van levende cellen. Hiermee kunnen cellen zich voortplanten en leven. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vanuit aminozuren kunnen allerlei weefsels worden opgebouwd. Zie het ook zoals het in ons lichaam gebeurt: we nemen aminozuren op, deze worden via de darmen in het bloed opgenomen. Vervolgens gaan de aminozuren door het lichaam en herstellen beschadigd weefsel of bouwen nieuw weefsel op.

En dan nu de oersoep

Aminozuren kunnen verkregen worden door elektriciteit (bliksem) te leiden door een mix van methaangas, ammoniak, waterstof en waterdamp. Ook hitte veroorzaakt hetzelfde effect. Zonnevlekken zijn uitbarstingen aan het oppervlak van de zon. Hierbij komen protonen (energierijke atoomdeeltjes) vrij. Wanneer dit gemengd word met stikstof, kooldioxide en waterdamp, ontstaan er aminozuren en nucleïnezuren vrij. De twee verbindingen die nodig zijn voor levende cellen.

Oerknal

Waarschijnlijk is er een oerknal ontstaan, waarbij een zeer hete bron veel protonen heeft vrijgegeven. Deze hete bron, geschat op 10 miljard graden Celsius, was klein in volume maar had een hele grote dichtheid. Hierdoor is er geen tijd en ruimte. De oerknal, die niet eens uit een knal bestond, want waar geen tij en ruimte is, is ook geen geluid, vond circa 13.7 miljard jaar gelden plaats. De protonen die vrijkwamen tijdens de oerknal, zijn in aanraking gekomen met verschillende chemische verbindingen, waardoor het mogelijk was om levende cellen te doen ontstaan. Deze theorie is ontstaan naar aanleiding van waarnemingen in het heelal, waarbij deze steeds verder uitdijt. Dit moet dus ontstaan zijn na de oerknal. Maar het blijft tot nu toe bij experimenten. Want niemand was er tenslotte zelf bij.

Toekomst

Hoe het er voor de toekomt uit zal zien, hangt ervan af of het heelal verder blijft uitdijen of uiteindelijk weer terug zal krimpen. Bij verdere uitdijing kunnen meerdere ruimten elkaar gaan kruisen en zo weer nieuwe planeten kunnen ontstaan. Of de warmte word zodanig verspreid over het heelal, dat het er alsmaar kouder en kouder gaat worden. Ook kan het juist allemaal gaan inkrimpen. Een andere theorie is dat alle atomen uiteindelijk door een grote kracht uit elkaar zullen vallen, en alles zal verdwijnen. Hoe dan ook, tegen de tijd dat het zo ver is, zal er sowieso geen leven meer op aarde zijn. Niet alleen de maan verdwijnt langzaam van ons weg, ook de zon zal steeds verder uitdijen en uiteindelijk een extreem hoge temperatuur op aarde veroorzaken. Hierdoor zal leven op aarde niet meer mogelijk zijn. Voor het zover is, spreken we over 5 miljard jaar, wanneer de zon eindigt met haar bestaan.

Nagemaakte oerknal

In een Zwitserse berg heeft men een ondergrondse ring van 27 kilometer lang gemaakt. Met een apparaat worden deeltjes met hoge snelheid afgeschoten en vervolgens versneld, om dan met elkaar in botsing te laten komen. Men wil hiermee ontdekken wat het effect hiervan is en wat er dan hierbij vrijkomt. Bedoeling is dat er protonenbotsingen plaatsvinden. Door problemen met de deeltjesversneller is het nog steeds niet tot een uitkomst gekomen. Veel mensen zijn tegen het gebruik van de proef, omdat niet duidelijk is wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Tijdens de oerknal ontstond er zeer veel kracht en energie. Men kan zich voorstellen dat als dit op aarde word nagebootst, dit misschien wel grote gevolgen kan hebben. Hoe dan ook, eind 2011 komt de deeltjesversneller weer stil te liggen wegens onderhoud.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CERN: het nabootsen van de oerknalCERN: het nabootsen van de oerknalDe deeltjesversneller, de LHC(large hadron collidor), staat in Genève, Zwitserland. Het is de grootste deeltjesversnelle…
Buitenaards levenBuitenaards levenIs er buitenaards leven? En zo ja, gaan we er dan eens op bezoek? Helaas is dit met geen mogelijkheid te zeggen. Feit is…
Bewijs voor de OerknalBewijs voor de OerknalWaarom gelooft de wetenschap dat de Oerknal verantwoordelijk was voor het ontstaan van het Heelal? In dit artikel wordt…
Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Vele mensen vinden het maar normaal dat wij hier vandaag de dag leven en dat wij rondlopen op planeet Aarde. En eigenlij…

Duivelsklauw, wetenschappelijk bekekenEen merkwaardige plant uit de Kalahariwoestijn is in Europa, door het vele wetenschappelijk onderzoek en natuurlijk door…
Zeven dimensies van verslaving bij jongerenZeven dimensies van verslaving bij jongerenJongeren vinden het vaak moeilijk om hun verslaving te onderkennen. Hierbij spelen verschillende processen een rol. Om e…
Bronnen en referenties
  • http://www.space.com/scienceastronomy/big_rip_030306.html
Reacties

De Groot Benny, 20-02-2013
Hoe weten ze dat de oerknal 13,7 miljard jaar geleden is? En heeft het heelal, of toch onze dimensie, zich van daaruit in elke mogelijke richting versprijd? Reactie infoteur, 26-02-2013
Men gaat uit van onderzoek en experimenten. Van daaruit komt de theorie. Maar niets is zeker.

Lisanne, 27-11-2011
De uitleg over de oerknal was wel goed, maar is het niet handig om het ook uit te leggen voor kinnderen? Reactie infoteur, 20-12-2011
Kinderen kunnen onder begeleiding van een volwassenen de tekst redelijk mee krijgen. Helaas is dit geen kinderwebsite: andere websites zijn wel meer op kleine kinderen gericht.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 04-06-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.