Oerknal: ontstaan van de aarde en tijd en ruimte

Oerknal: ontstaan van de aarde en tijd en ruimte Het ontstaan van de aarde: het begon met het heelal. En de oerknal. Een oerknal die in werkelijk niet uit een knal bestond. Want een knal geeft geluid. Maar waar geen tijd en ruimte is, is ook geen geluid. Hoe dan ook, met de oerknal begon het. Zal het met onze eigengemaakte oerknal dan ook weer eindigen?

God

Katholieken geloven in het ontstaan van de aarde door God: God schiep de aarde. Hoewel de wetenschap deze versie heeft verworpen, kan men nog steeds niet zeggen hoe de aarde werkelijk is ontstaan. Zolang er geen bewijs voor is, blijft het een open vraag.

Eenvoudigste levensvorm

Het virus is de eenvoudigste levensvorm, en bestaat slechts uit een kern met een vliesje eromheen. Het virus is afhankelijk van gastheercellen om zich voort te planten en te kunnen leven. Waarschijnlijk is het dan ook dat het virus niet de eerste levensvorm was. Dit omdat deze afhankelijk is voor zijn voortbestaan van andere cellen. Waarschijnlijk was een of andere bacterie het eerste leven op aarde en is het virus vlak daarna ontstaan, of tegelijkertijd met de bacterie.

Eiwitten en nucleïnezuren

Om het even heel kort uit te leggen: eiwitten en nucleïnezuren zijn twee verbindingen die aan de basis staan van levende cellen. Hiermee kunnen cellen zich voortplanten en leven. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vanuit aminozuren kunnen allerlei weefsels worden opgebouwd. Zie het ook zoals het in ons lichaam gebeurt: we nemen aminozuren op, deze worden via de darmen in het bloed opgenomen. Vervolgens gaan de aminozuren door het lichaam en herstellen beschadigd weefsel of bouwen nieuw weefsel op.

En dan nu de oersoep

Aminozuren kunnen verkregen worden door elektriciteit (bliksem) te leiden door een mix van methaangas, ammoniak, waterstof en waterdamp. Ook hitte veroorzaakt hetzelfde effect. Zonnevlekken zijn uitbarstingen aan het oppervlak van de zon. Hierbij komen protonen (energierijke atoomdeeltjes) vrij. Wanneer dit gemengd word met stikstof, kooldioxide en waterdamp, ontstaan er aminozuren en nucleïnezuren vrij. De twee verbindingen die nodig zijn voor levende cellen.

Oerknal

Waarschijnlijk is er een oerknal ontstaan, waarbij een zeer hete bron veel protonen heeft vrijgegeven. Deze hete bron, geschat op 10 miljard graden Celsius, was klein in volume maar had een hele grote dichtheid. Hierdoor is er geen tijd en ruimte. De oerknal, die niet eens uit een knal bestond, want waar geen tij en ruimte is, is ook geen geluid, vond circa 13.7 miljard jaar gelden plaats. De protonen die vrijkwamen tijdens de oerknal, zijn in aanraking gekomen met verschillende chemische verbindingen, waardoor het mogelijk was om levende cellen te doen ontstaan. Deze theorie is ontstaan naar aanleiding van waarnemingen in het heelal, waarbij deze steeds verder uitdijt. Dit moet dus ontstaan zijn na de oerknal. Maar het blijft tot nu toe bij experimenten. Want niemand was er tenslotte zelf bij.

Toekomst

Hoe het er voor de toekomt uit zal zien, hangt ervan af of het heelal verder blijft uitdijen of uiteindelijk weer terug zal krimpen. Bij verdere uitdijing kunnen meerdere ruimten elkaar gaan kruisen en zo weer nieuwe planeten kunnen ontstaan. Of de warmte word zodanig verspreid over het heelal, dat het er alsmaar kouder en kouder gaat worden. Ook kan het juist allemaal gaan inkrimpen. Een andere theorie is dat alle atomen uiteindelijk door een grote kracht uit elkaar zullen vallen, en alles zal verdwijnen. Hoe dan ook, tegen de tijd dat het zo ver is, zal er sowieso geen leven meer op aarde zijn. Niet alleen de maan verdwijnt langzaam van ons weg, ook de zon zal steeds verder uitdijen en uiteindelijk een extreem hoge temperatuur op aarde veroorzaken. Hierdoor zal leven op aarde niet meer mogelijk zijn. Voor het zover is, spreken we over 5 miljard jaar, wanneer de zon eindigt met haar bestaan.

Nagemaakte oerknal

In een Zwitserse berg heeft men een ondergrondse ring van 27 kilometer lang gemaakt. Met een apparaat worden deeltjes met hoge snelheid afgeschoten en vervolgens versneld, om dan met elkaar in botsing te laten komen. Men wil hiermee ontdekken wat het effect hiervan is en wat er dan hierbij vrijkomt. Bedoeling is dat er protonenbotsingen plaatsvinden. Door problemen met de deeltjesversneller is het nog steeds niet tot een uitkomst gekomen. Veel mensen zijn tegen het gebruik van de proef, omdat niet duidelijk is wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Tijdens de oerknal ontstond er zeer veel kracht en energie. Men kan zich voorstellen dat als dit op aarde word nagebootst, dit misschien wel grote gevolgen kan hebben. Hoe dan ook, eind 2011 komt de deeltjesversneller weer stil te liggen wegens onderhoud.
© 2010 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
CERN: het nabootsen van de oerknalCERN: het nabootsen van de oerknalDe deeltjesversneller, de LHC(large hadron collidor), staat in Genève, Zwitserland. Het is de grootste deeltjesversnelle…
Buitenaards levenBuitenaards levenIs er buitenaards leven? En zo ja, gaan we er dan eens op bezoek? Helaas is dit met geen mogelijkheid te zeggen. Feit is…
Bewijs voor de OerknalBewijs voor de OerknalWaarom gelooft de wetenschap dat de Oerknal verantwoordelijk was voor het ontstaan van het Heelal? In dit artikel wordt…
Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Vele mensen vinden het maar normaal dat wij hier vandaag de dag leven en dat wij rondlopen op planeet Aarde. En eigenlij…

Duivelsklauw, wetenschappelijk bekekenEen merkwaardige plant uit de Kalahariwoestijn is in Europa, door het vele wetenschappelijk onderzoek en natuurlijk door…
Zeven dimensies van verslaving bij jongerenZeven dimensies van verslaving bij jongerenJongeren vinden het vaak moeilijk om hun verslaving te onderkennen. Hierbij spelen verschillende processen een rol. Om e…
Bronnen en referenties
  • http://www.space.com/scienceastronomy/big_rip_030306.html

Reageer op het artikel "Oerknal: ontstaan van de aarde en tijd en ruimte"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Justin, 16-12-2016 09:06 #5
Feit blijft dus dat het heelal eeuwig is… of dat er iets hogers bestaat dat het heelal geschapen kan hebben. Iets kan namelijk niet uit niets ontstaan? Dat blijkt o.a. uit de eerste wet van de thermodynamica: er kan geen energie geschapen worden of verloren gaan. De tweede wet van thermodynamica zegt dat alles wat aan zichzelf wordt overgelaten, uiteindelijk vervalt tot chaos. Hoe komt dat overeen met het evolutionisme?

Nog iets: chlorofyl. Evolutionisten zeggen dat de aarde niet aan zichzelf wordt overgelaten. Het krijgt namelijk energie van de zon. Maar dat is totaal onbruikbare energie. De enige manier om dat bruikbaar te maken is chlorofyl. Echter, dat is pas later in planten en bomen ontstaan. Dus het eerste leven kon niet overleven zonder chlorofyl. Chlorofyl is enorm complex en kan dus niet geleidelijk zijn ontstaan zoals de evolutietheorie ons wil doen geloven. Het moest dus, ping, ineens ontstaan. Zo zijn er nog veel meer argumenten vanuit de biologie, archeologie, natuurkunde en genetica, en nog meer. Ik wil hier geen discussie starten, maar sommige dingen klóppen gewoon niet.

Martin, 16-12-2015 03:02 #4
Als er geen tijd en ruimte is, hoe kan er dan iets bewegen of zich ontwikkelen, hoe kan men dan op het idee komen dat, dat zich aan het begin van een oerknal bevindt?

Bunny, 03-09-2015 22:17 #3
Hoe is het hete punt ontstaan en heeft god hier iets mee te maken volgens u? Zal het heelal oneindig uitdijen of zal het ooit stoppen? Zal de oerknal ooit bewezen kunnen worden? Dit zijn antwoorden die ik graag zou horen van een echte wetenschapper.

De Groot Benny, 20-02-2013 15:57 #2
Hoe weten ze dat de oerknal 13,7 miljard jaar geleden is? En heeft het heelal, of toch onze dimensie, zich van daaruit in elke mogelijke richting versprijd? Reactie infoteur, 26-02-2013
Men gaat uit van onderzoek en experimenten. Van daaruit komt de theorie. Maar niets is zeker.

Lisanne, 27-11-2011 13:14 #1
De uitleg over de oerknal was wel goed, maar is het niet handig om het ook uit te leggen voor kinnderen? Reactie infoteur, 20-12-2011
Kinderen kunnen onder begeleiding van een volwassenen de tekst redelijk mee krijgen. Helaas is dit geen kinderwebsite: andere websites zijn wel meer op kleine kinderen gericht.

Infoteur: Bibiana
Laatste update: 04-06-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 5
Schrijf mee!