Duivelsklauw, wetenschappelijk bekeken

Een merkwaardige plant uit de Kalahariwoestijn is in Europa, door het vele wetenschappelijk onderzoek en natuurlijk door zijn goede resultaten, een eerste keuzekruid geworden bij reumatische klachten. Duivelsklauw, Greffe du diable, Teufelskralle, Grapple plant, Woolspider. en in het Afrikaans bobbejaandubbeltjie of veldspinnakop, maar ook Wortel van windhoek en Bitterwortel van Namibië.

Eerste onderzoeken

Bij een van de eerste onderzoeken in 1984 van Dahout naar de werking van Duivelsklauw onder een groep van 84 arthritis-patiënten waren de resultaten in 72% van de gevallen goed tot zeer goed. Vergelijkbare resultaten werden met Duivelsklauw bereikt bij kunstmatig opgewekte ontstekingen bij ratten.

Bij een dubbel-blind studie van Guyader onder 50 arthritis patiënten leidde het gebruik van Duivelsklauw eveneens bij 72% van de patiënten tot gunstige resultaten.

Onderzoek Schmidt

Schmidt onderzocht het effect van Duivelsklauw bij 110 reumapatiënten, waarvan 60 met reumatoïde poly-artritis. Alle patiënten gebruikten ook corticosteroïden, maar de dosering hiervan werd gehalveerd tijdens de behandeling met Duivelsklauw. Verbetering trad op bij 80% van de patiënten, terwijl bij 60% van de patiënten de pijn verdween, in dit onderzoek werd ook een daling van het cholesterol- en urinezuurpeil gevonden.

Onderzoek Prof. Pinget

Een onderzoek door prof. M. Pinget naar de werkzaamheid van Duivelsklauwcapsules bij de behandeling van verschillende vormen van degeneratieve reumatische aandoeningen. Aan het onderzoek namen 43 patiënten deel met uiteenlopende gewrichtsklachten (arthrose van de wervelkolom, knie en ledematen; artritis van de knie, polyartritis, periartritis; en traumatische gewrichtsaandoeningen na operatie). Drie essentiële parameters werden bij de beoordeling betrokken: pijnintensiteit, gewrichtfunctie (beweeglijkheid) en de tijd die nodig is voor een vermindering van de stijfheid. De behandelingsduur was twee maanden met een dosering van 2 maal daags 3 Duivelsklauw-capsules van 250 mg. De patiënten werden beoordeeld na 8, 15, 30 en 60 dagen.

Pijnvermindering trad op bij 88% van de patiënten (bij 67% uitstekend, 21% goed, 11% geen effekt); de gewrichtsfunctie verbeterde bij 84% van de patiënten (bij 55% uitstekend, 29% goed, 16% geen effekt); en het effekt op de tijd die nodig is voor vermindering van de stijfheid werd bij 86% van de patiënten gunstig beoordeeld (bij 68% uitstekend, 18% goed, 14% geen effekt). Merkbaar verschil werd reeds op de achtste dag van de behandeling gerapporteerd, zowel bij pijn, funktie als stijfheid. Gedurende de resterende tijd van de behandeling trad er een verdere verbetering op. Er werd een zeer goede tolerantie van de Duivelsklauw-capsules geconstateerd; slechts twee patiënten vertoonden zeer milde verschijnselen van misselijkheid en opgeblazen gevoel, wat geen aanleiding was om de behandeling te onderbreken.

Toepassingen: reuma maar ook peesontstekingen

Behalve bij arthritis en arthrose wordt Duivelsklauw ook wel toegepast bij lendenpijn, ischias, verstuikingen en ontwrichtingen, spierpijnen en fibrositis. Ook bij peesontstekingen worden goede resultaten met Duivelsklauw gemeld. Vooral bij gewrichten waarbij het bijna onvermijdelijk is dat men ze veel beweegt, zullen peesontstekingen langdurig kunnen aanhouden, omdat er spanningen en wrijvingen blijven ontstaan. Ook peesontstekingen na blessures bij sporters genezen slecht, omdat de pezen weer te snel en te zwaar belast worden. Duivelsklauw kan dus ook interessant zijn bij het sporten of bij zware lichamelijke arbeid.

Voor verdere studie: Harpaghofytum procumbens DC

  • Bourret J.P.: interview met dr. Paul Belaiche in: Le défi de la médecine par les plantes (1978)
  • Chabrol R: Harpagophytum Procumbens, a new therapeutic acquisition, Th.D. Méd., Montpellier (1983)
  • Chassagne J.P: Description, analysis, pharmacological properties and therapeutic uses of Harpagophytum Procumbens, Th.D. Méd. Clermont-Ferrrand (1981)
  • Circost, C. et al. 1984. A drug used in traditional medicine: Harpagophytum procumbens DC. II. Cardiovascular activity. J Ethnopharmacol 11(3):259–274.
  • Dahout, 1979, zitiert in Vanhaelen, 1986.
  • Eichler O. en Koch C.: Vergelijkende proeven met ratten bij kunstmatig opgewekte acute artritis. Arzneim. Forsch. 20/107 - 1970.
  • Grahame en Robinson.: Devils's Claw pharmacological and clinical studies, Annals of Rheumatic diseases 40, 6, 632(1981)
  • Guyader M.: Anti-rheumatic plants: historical and pharmacological study, Th. Méd. Paris (1984)
  • Haag-Berrurier et al: Quantitative analysis of total glucoiridoids in Harpagophytum procumbens, Plantes Méd. et Phytothér, XII, 3.197-206 (1978)
  • Hoppe H.: Influence du médicament Harpagophytum sur la diabète sucré s'accompag­nant de troubles du métabolisme des graisses. Erfahrungs­heilkunde 7 - 1974.
  • Jadot G.: Faculté de médecine, Marseille (1985)
  • Kampf R.: Schweizer Apoth. Zeitung, 114,337 (1976)
  • Pinget M., Lecomte A.: The effects of Harpagophytum Arkocaps in degenerative rheumatology, Médecine Actuel 12:4,65-67 (1985)
  • Schmidt S.: Treatment of rheumatism with Harpagophytum. Therapie Woche, 13,1072-74 (1972)
  • Sens-Olive G.: Anti-inflammatory agents of plant origin, Cahiers de Biothérapie, 62 (1979)
  • Vanhaelen M. et al: Biological activity of Harpagophytum Procumbens, Journ. Pharm. Belg., 36, 5, 321-324(1981)
  • Vanhaelen M.: Botanical aspects, Chemical composition and pharmacological activity of Harpagophytum procumbens, Phytotherapy 5, 7-13 (1983)
  • Vanhaelen M.: La biochimie et l’activité de Harpagophytum procumbens et de Glycyrrhiza glabra. J. Pharm. Belg. 1986; 41: 172–182.
  • Zorn B.: On the anti-arthritic action of Harpagophytum root, Zeitschrift fur Rheumaforschung, 17, 134-138 (1958) «... geringe analgetische, antiphlogisti­sche und antiartritische wirkungen des gesamtex­trakts.» Rheumaforsch. 17/135 - 1958.
© 2010 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duivelsklauw, gew(r)ichtige onderzoekenEr wordt nog altijd gemakkelijk beweerd dat de werking van geneeskrachtige planten wetenschappelijk niet bewezen is, toc…
Rugpijn en duivelsklauwPijn in de onderrug komt heel veel voor, gemeten over een maand heeft 35% van de volwassenen lage rugpijn, ongeveer 80%…
Duivelsklauw, inhoudsstoffen en anti-inflammatoire werkingDuivelsklauw of Harpagophytum is een Afrikaanse woestijnplant, waarvan de werkzame stoffen en de anti-inflammatoire werk…
De geneeskracht van DuivelsklauwDuivelsklauw heeft een geneeskrachtige knol en komt uit de Kalahariwoestuin die ligt in Namibië, Zuid Afrika, Angola, Za…

Wat zijn SpiegelneuronenWat zijn SpiegelneuronenWaarom worden voelen we ons ongemakkelijk als we iemand zien huilen. Waarom willen we een kind helpen dat onhandig zijn…
Oerknal: ontstaan van de aarde en tijd en ruimteOerknal: ontstaan van de aarde en tijd en ruimteHet ontstaan van de aarde: het begon met het heelal. En de oerknal. Een oerknal die in werkelijk niet uit een knal besto…
Bronnen en referenties
  • KruidMail over Duivelsklauw. Maurice Godefridi. http://sites.google.com/site/kruidwis/
Reacties

Bebie, 13-01-2015
Hallo ik heb een paar vraagjes
1 er staat nergens dat je het niet langdurig mag gebruiken en het werkt bij mij goed. hoef niet aan de pijnstillers nog gelukkig, maar wat kan er gebeuren als ik dit middel langdurig gebruik?
2 je hebt zoveel soorten en merken, waar kan ik het beste duilvelsklauw kopen en wat is de beste hoeveelheid per dag?

met vriendelijke groet bebie Reactie infoteur, 03-02-2015
Mag langer gebruikt worden. Je kan tussendoor wel enkele weken eens stoppen.

J. A. A. Heeneman, 19-02-2013
Geachte heer Godefridi,

Al jaren slik ik duivelsklauw tegen artose en ontstekingen. Tot grote tevredenheid.
Mijn vraag is. Is het onbepert te gebruiken, zonder schadelijke bijverschijnselen?

Met vriendelijke groet,

Joke Heeneman. Reactie infoteur, 21-02-2013
Er zijn geen schadelijke werkingen bekend. Toch altijd beter om kuurmatig te gebruiken bvb 6 weken wel en 2 weken niet.

G. Hoenderdaal, 25-04-2012
Is Duivelsklauw geschikt voor Diabetici? Reactie infoteur, 25-04-2012
Mag gebruikt worden.

Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.