Pluto is geen planeet!
Sinds jaar en dag staat Pluto bekend als de 9e planeet van ons zonnestelsel. Toch zijn er altijd vraagtekens blijven bestaan over wat nu wel of geen planeet moet worden genoemd. Vele manen van andere planeten zijn al groter dan Pluto zelf. Daarom is er in 2006 een afspraak gemaakt over wat de definitie is voor een planeet. Dit besluit degradeerde Pluto tot een dwergplaneet.
Wel of geen planeet?
Pluto staat bekend als de meest favoriete planeet van zowel jong als oud. Toch moeten we sinds 2006 concluderen dat Pluto geen planeet is in de categorie als die van Venus, Jupiter of Aarde. Pluto gaat nu door het leven als een dwergplaneet. Men is tot deze conclusie gekomen omdat er in de afgelopen jaren steeds meer planeten werden ontdekt (in de Kuipergordel) die even groot of zelfs groter zijn dan Pluto. De vraag was of deze grote ijsblokken ook daadwerkelijk planeten waren? Omdat men op deze vraag maar geen duidelijk antwoord kon vinden heeft men afspraken gemaakt wat nu de definitie is van een planeet. Er zijn op dit moment 3 gradaties:
- Planeten
- Dwergplaneten
- Planetoïden (klein hemellichaam)
Planeten
Een planeet moet voldoen aan 3 voorwaarden:
- Een planeet moet rond een ster draaien
- Een planeet moet worden rond getrokken door zijn eigen zwaartekracht
- Een planeet moet zijn omgeving hebben schoongeveegd van klein puin
Pluto voldoet niet aan de laatste eis. Aangezien hij al jaren bekend staat als de koning van de Kuipergordel zweeft er een hoop klein puin om deze planeet. Daarnaast beweegt Pluto zich niet in een cirkel om de Zon wat de andere 8 planeten wel doen. Pluto gaat in een langgerekte elips vorm om de zon heen.
Dwergplaneten
Dwergplaneten zijn groter dan planetoïden maar kleiner dan planeten. Aan dwergplaneten heeft men ook een definitie gekoppeld. Een dwergplaneet moet voldoen aan 3 voorwaarden:
- In een baan rond de Zon draaien en geen energie produceren door kernfusie
- Genoeg massa hebben zodat ze door hun eigen zwaartekracht (bijna) bolvormig geworden zijn en dus in hydrostatisch evenwicht zijn
- Hun baan niet vrijgemaakt (schoongeveegd) hebben van andere objecten
Pluto voldoet volgens de nieuwe definities aan deze eis en wordt dus een dwergplaneet genoemd. Naast Pluto zijn er nog 4 andere dwergplaneten in ons zonnestelsel. Dit zijn Eris, Makemake, Haumea en Ceres.
Planetoïden
Een planetoïde voldoet niet aan de eisen van een dwergplaneet. De eigenschap van een planetoïde is dat hij vaak een onregelmatig oppervlak heeft met veel kraters. Daarnaast heeft een planetoïde geen bolvorm zoals planeten en dwergplaneten die wel hebben. Dit komt omdat de planetoïden vaak bestaan uit een hoop met gruis dan uit een massief lichaam. Het berekenen van de grootte van een planetoïde is erg lastig maar er zijn op dit moment 12 planetoïden bekend die groter zijn dan 250km in diameter. Dit zijn:
- Pallas
- Vesta
- Hygiea
- Euphrosyne
- Interamnia
- Davida
- Cybele
- Europa
- Patientia
- Eunomia
- Juno
- Psyche