Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?

Wat is het verschil tussen een ster en een planeet? De zon, sterren en planeten zorgen soms voor verwarring. Is de zon een ster of een planeet? Wat is het verschil tussen een ster en een planeet? Een planeet geeft geen licht zoals een ster doet, hoe is dit te verklaren?

Ster

Wat is een ster? Een ster is een gasbol. Een bol die bestaat uit samengeperst gas. Binnen deze gasbol is de druk zo groot en de temperatuur zo hoog, dat waterstofdeeltjes fusioneren tot een heliumdeeltje. Kernfusie is dat er van waterstof, helium wordt gevormd. De ster straalt licht uit door de energie die vrijkomt bij het proces van de kernfusie. De ster is een gloeiend, gasvormig hemellichaam. Over het algemeen mag aangenomen worden dat een ster een ster is als de gasbol zwaar genoeg is om waterstoffusie in zijn kern te hebben.

Planeet

Wat is een planeet? Een planeet is een rond en groot hemellichaam dat om een ster heen draait. Een planeet is een kleiner hemellichaam dan een ster. Doordat planeten kleiner zijn dan sterren kunnen zij niet voldoende druk opbouwen om te gaan branden zoals een ster dat doet. Hierdoor geeft een planeet geen licht af.

Verschil

Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?
 • Sterren zijn niet bewoonbaar, sommige planeten (aarde) wel,
 • Sterren bevinden zich niet in een baan rond een planeet, planeten bevinden zich wel in een baan (als een uitgerekte cirkel, een ellips) rond een ster,
 • Sterren kun je zien omdat ze licht geven, planeten kan je zien omdat ze door de zon worden beschenen,
 • Sterren zijn gasvormig, planeten niet,
 • De zon is een ster, de aarde is een planeet,
 • Sterren zijn heel ver weg, planeten staan veel dichterbij.

De zon

Is de zon een ster of een planeet? De bekendste vorm van een ster is de zon. De zon is een ster. Om de zon draaien planeten. Onze aarde is een planeet en de aarde draait om de zon. Waarom is de zon groter dan een ster? De zon ziet er voor ons groter uit omdat de zon veel dichterbij de aarde staat dan andere sterren.

Sterrenstelsel

Wat is een sterrenstelsel? Zodra het nacht wordt en de lucht is helder, zien we heel veel lichtpuntjes in de hemel: sterren. Staan deze sterren willekeurig verspreid in het heelal? Nee, de sterren staan niet willekeurig verspreid, maar staan in groepen bij elkaar. Iedere groep sterren is een sterrenstelsel. Er schijnen miljoenen verschillende sterrenstelsels te bestaan. Ons sterrenstelsel heet de Melkweg, met de zon als ster als stralend middelpunt.
© 2011 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kepler-37b Ontdekking van een planeetKepler-37b Ontdekking van een planeetSterrenkundigen turen dagelijks naar de hemel om te kijken wat er zich in de ruimte om Aarde afspeelt. Soms ontdekken ze…
Heelal, planeten, sterren etc,Heelal, planeten, sterren etc,Het heelal is een grote ruimte met planeten, sterren, zwarte gaten, meteoren. Het zonnestelsel is een van de stelsels me…
Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Vele mensen vinden het maar normaal dat wij hier vandaag de dag leven en dat wij rondlopen op planeet Aarde. En eigenlij…

De kern van de zonDe kern van de zonHoe is de zon ontstaan? Hoe oud is de zon naar schatting? Waar is de zon van gemaakt? Waar bestaat de kern van de zon ui…
Gaat de zon een winterslaap houden?Gaat de zon een winterslaap houden?Volgens Amerikaanse astronomen begint de zon binnenkort aan een winterslaap van enkele tientallen jaren. Uitlopende waar…
Bronnen en referenties
 • http://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/planeten.html
 • http://hemel.waarnemen.com/verklaar.html
 • http://www.ufowijzer.nl/tekstpagina/werkstuk.html
 • http://mediatheek.thinkquest.nl/~jr021/zonnestelsel/zonnestelsel.htm
 • http://www.astro.uu.nl/~strous/AA/nl/boom/planeet.html
 • http://anwsterrenenheelal.punt.nl/?r=1&id=410347

Reageer op het artikel "Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ruben B., 20-12-2015 01:22 #2
Een paar opmerkingen en aanvullingen.

- Planeten stralen ook licht uit, al is dit wel veel minder. Ook heeft dit licht een andere golflengte (het is bijvoorbeeld vaak licht met de golflengte van radiogolven), en is het hierdoor niet met het blote oog zichtbaar.
- Er zijn ook planeten die uit gas bestaan (Jupiter, Saturnus, Neptunus, Uranus)
- Andere sterren hebben ook planeten, en dus liggen deze ook heel ver weg. Uit de afstand is dus niet af te leiden of iets een planeet of een ster is.
- De maan (en dus ook de manen die om andere planeten draaien) worden satellieten genoemd. Een satelliet is een object dat rond een ster OF planeet draait. Er zijn twee soorten satellieten: 1) Natuurlijke satellieten, en 2) Kunstmatige satellieten. Natuurlijke satellieten zijn objecten zoals de maan, kunstmatige satellieten zijn objecten die door de mens zijn gemaakt -zoals de Hubble telescoop of telecom satellieten- die rond planeten -zoals de aarde- draaien.
- De zon is niet het midden van ons sterrenstelsel, de melkweg.

Joris, 01-10-2011 19:05 #1
De maan wordt door astronomen een sateliet genoemt (een object dat rondom een planneet draait). En verwissel planetenstelsel niet met sterrenstelsel. Ons sterrenstelsel wordt ook wel melkweg genoemt, maar de zon is zeker niet het middelpunt. Wellicht zul je ons planetenstelsel bedoelt hebben. Er zijn meer van dit soort foutjes, maar grotendeels klopt het wel. Erg korte zinnetjes.

Infoteur: Roberta
Gepubliceerd: 08-09-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Schrijf mee!