De kern van de zon
Hoe is de zon ontstaan? Hoe oud is de zon naar schatting? Waar is de zon van gemaakt? Waar bestaat de kern van de zon uit? Wat is kernfusie? Wat is de stralingszone van de zon? Hoe groot is de zon? Wat zijn de statistieken van de zon? Wat is de temperatuur van de kern van de zon?
De zon
De zon is een reusachtige ster. Een stralende ster die ons allemaal in leven houdt.
Vorming
Hoe is de zon gevormd? De zon werd gevormd door een zwaartekracht implosie toen ruimtestof en gassen uit een nevel met elkaar in botsing kwamen. Door deze klap ontstond een bolvormig lichaam dat 100 keer groter was dan de aarde.
Waterstof en helium
Waar bestaat de zon uit? De zon bestaat uit de meest voorkomende stoffen in het heelal:
- 70% uit waterstof,
- 28% uit helium en
- 2% uit andere gassen.
Kernfusie
De temperatuur en de druk in de kern van de zon zijn hoog, zo hoog dat door ook het snelle bewegen van de waterstofatomen kernfusie ontstaat. Hierbij worden waterstofatomen omgezet in helium. Bij deze reacties ontstaan elektromagnetische straling die naar de oppervlakte van de zon worden getransporteerd. Vanaf de oppervlakte van de zon worden de straling de ruimte in gespuwd in de vorm van:
- Straling,
- Extreme hitte en
- Verblindend licht.
De kern
Hoe ziet de kern van de zon er uit? Waar bestaat de kern van de zon uit? De kern van de zon is een dichte, extreem hete zone van zo’n 15 miljoen ºC. In de kern van de zon vindt de kernfusie plaats. De warmte en de straling die als reacties ontstaan door de kernfusie, worden via de verschillende zones naar de oppervlakte van de zon getransporteerd.
Fusiereactor
De kern van de zon is het middelpunt. Een hart van de grote ster. De kern van de zon functioneert als fusiereactor. De kern van de zon bezit de juiste grootte en de juiste temperaturen om onder de juiste omstandigheden als fusiereactor te dienen. Ook kan de kern van de zon gezien worden als een machinekamer.
Stralingszone
Wat is de stralingszone van de zon? De eerste laag buiten de kern van de zon is de stralingszone. Dit is een radioactieve laag die energie transporteert naar de buitenste lagen van de zon. Hoe wordt deze energie doorgegeven? De energie wordt in de zon van atoom op atoom doorgegeven.
Fotosfeer
De buitenste laag van de zon is fotosfeer en is de buitenste 30% van de zon. Deze laag van de zon bestaat uit erg hete plasma. Dit hete plasma is voortdurend in beweging, omdat dit plasma van binnenuit wordt verhit. De energie die getransporteerd wordt gebeurd door middel van convectie. Hierdoor licht de buitenste laag van de zon geel op.
Statistieken
Wat zijn de statistieken van de zon?
- Diameter van de zon: 100 keer de aarde
- Massa van de zon: 300.000 keer de aarde
- Leeftijd van de zon: (geschat op) 4,5 miljard jaar
- Gemiddelde oppervlakte temperatuur van de zon: 5.500 ºC
- Temperatuur van de kern van de zon: 15 miljoen ºC
- Grootte van de zon: De zon heeft een diameter van 1,4 miljoen kilometer