De Planeten (zonnestelsel)

De Planeten (zonnestelsel) Planeten en zonnestelsel. Waar zijn de planeten naar vernoemd? Hoeveel zijn er? Wat is het verschil tussen een planeet en maan of ster? Wat is het zonnestelsel? Wat is de heetste, grootste en kleinste planeet, rode planeet, komeet, asteroïde, meteoor, meteorïde- meteoriet, vallende ster? Welke planeet draait het snelst, welke zou in water kunnen drijven en welke planeten hebben ringen? Astronomische weetjes over planeten en zonnestelsel. Boeiende antwoorden op al deze vragen, lees je hier.

Overzicht planeten en zonnestelsel


Waar zijn de Planeten naar vernoemd?

Mythologische namen. Alle planeten, op één na, zijn vernoemd naar goden en godinnen uit de Griekse en Romeinse mythologie. Jupiter is vernoemd naar de Romeinse oppergod. De uitzondering is onze planeet, Aarde, die niet naar een Griekse of Romeinse god is genoemd. Dit omdat men meende dat de andere planeten zich net als de goden in de hemel bevinden en de Aarde eronder lag, op de grond c.q. aarde. (Noot: de zon wordt menigmaal onder planeten geschaard, maar is eigenlijk een ster).

Hoeveel Planeten zijn er?

Aantal planeten. De zon heeft negen planeten. Mercurius, die het dichtst om de zon draait en vervolgens Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. (Zie ook Planeten en Horoscoop; klik op de link bij gerelateerde links onderaan de pagina).
Hoeveel planeten er in totaliteit in het hele universum zijn, is niet te zeggen, maar andere sterren dan de zon (ook een ster!) hebben hoogstwaarschijnlijk ook planeten om zich heen. Alleen zijn deze niet waarneembaar voor ons.

Wat is het Zonnestelsel?

Zonnestelsel. Het zonnestelsel bestaat uit de zon en alle objecten die om de zon draaien. Die objecten zijn de planeten en hun manen, de asteroïden of miniplaneten (planetoïden), meteorïden en kometen (zie onder). Elk van deze beweegt zich in een baan om de zon. de zwaartekracht van de zon houdt deze objecten allemaal bijeen in het zonnestelsel, daar de zon veel groter is dan alle objecten er omheen.

Wat is het verschil tussen een Planeet en een Maan - een Ster?

Planeten en Manen. Een planeet is een 'wereld' die om de zon draait. Een maan is een kleinere wereld die om een planeet draait. Alle planeten, op twee na, hebben manen. Aarde en Pluto hebben er elk één, terwijl Jupiter er 16 heeft. Mercurius en Venus zijn de twee planeten die geen manen hebben.

Planeet en Ster. Een ster is een enorme bol heet, gloeiend gas, net als de zon. Een planeet is een 'wereld' zoals de aarde. De zon en andere sterren produceren hun eigen licht en warmte. De planeten worden verlicht en verwarmd door de zon. Planeten en sterren kunnen in de nachthemel niet of nauwelijks van elkaar onderscheiden worden, daar planeten niet schitteren en sterren wel. Planeten staan veel dichterbij dan sterren. Door een krachtige telescoop is te zien dat planeten andere werelden zijn dan sterren. Sterren zijn zo ver van ons verwijderd, dat je -zelfs als je door de krachtigste sterrenkijkers- kijkt, nog slechts lichtstipjes ziet.

Wat is de heetste, grootste en de kleinste Planeet?

Heetste planeet. De heetste planeet is Venus (en niet de planeet die het dichtst bij de zon staat: Mercurius). Venus draait op Mercurius na, het dichtst om de zon. Het is gloeiend heet op Venus, daar deze planeet -anders dan Mercurius- een atmosfeer of dampkring heeft. De atmosfeer functioneert daar min of meer als de ramen van een broeikas, waardoor het oppervlak van de planeet verhit wordt. De temperatuur op Venus bedraagt om en nabij 475 graden Celsius, hetgeen voldoende is om diverse metalen, waaronder zink en lood, te laten smelten. De planeet Venus is astrologisch gezien, de planeet van de liefde. Meer hierover kun je vinden in Horoscoop Planeet Venus. Kijk voor Mercurius in Planeet Mercurius.

Grootste planeet. De grootste planeet is Jupiter, met een diameter van 142.900 kilometer. Dit is meer dan de doorsnede van de aarde. De inhoud van Jupiter is meer dan 1300 maal zo groot als die van de aarde. Jupiter is zo massief, dat het gewicht 2,5 keer zo groot is dan alle andere acht planeten bij elkaar! Wil je de astrologische invloed van Jupiter weten, ga dan naar Horoscoop Planeet Jupiter.

Kleinste planeet. De kleinste planeet is Pluto, met een diameter van 2200 kilometer, hetgeen circa tweederde is van de middellijn van de maan. Informatie over de astrologische invloed van Pluto is te vinden in Horoscoop Planeet Pluto.

Welke Planeten hebben ringen?

Planeten met ringen. Er zijn drie -sommige menen vier- planeten met ringen, te weten Jupiter, Saturnus en Uranus. Astronomen menen dat Neptunus ook ringen heeft. De ringen zijn een soort dunne riemen gesteentebrokjes, die in een baan om de planeten draaien. Saturnus is door haar ringen de mooiste planeet (hoewel dit natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak is). Als je geïnteresseerd bent, kun je Astrologische informatie over Uranus en Neptunus vinden in Horoscoop Planeet Uranus en Planeet Neptunus.

Welke is de Rode Planeet?

Rode planeet Mars. Mars is de vierde planeet vanaf de zon en wordt de rode planeet genoemd. Wanneer mars de aarde nadert, lijkt deze aan de hemel namelijk net een helderrode ster. Mars lijkt rood, daar het oppervlak bestaat uit rode aarde en gesteente. Zelfs de dampkring is rood, omdat rode stof zich in die dunne atmosfeer bevindt. In de astrologie wordt Mars in verband gebracht met energie; meer informatie hierover is te vinden in Planeet Mars. De bekende eetbare Mars (merk chocolade reep) heeft ook niet voor niets de naam Mars, welke geassocieerd wordt met energie.

Vallende ster, Meteoor Meteoroïde Meteoriet, Komeet, Asteroïden?

Vallende ster. Een vallende ster lijkt een ster die plots langs de hemel schiet. En na 1 of 2 seconden is verdwenen. Toch is het helemaal geen ster, maar een klein stukje gesteente uit de ruimte dat heel snel de aardatmosfeer binnendringt. Als gevolg van die enorme snelheid en de hierdoor ontstane wrijving, wordt het gesteente gloeiend heet c.q. gaat gloeien en wordt witheet alvorens te verbranden.

Meteorïde Meteoor Meteoriet. Een deeltje of stuk gesteente dat door de ruimte vliegt c.q. schiet wordt een meteorïde genoemd. Wanneer het de aardse dampkring binnendringt en dan verbrandt, noemt men het vallende ster of meteoor. Sommige meteroïden zijn zo groot dat ze deze tocht toch overleven c.q. niet verbranden, op aarde neerstorten en in dat geval worden ze meteoriet genoemd.

Meteorieten. Meteorieten slaan grote kraters in grond als ze de aarde raken. Zo bevindt zich b.v. in Arizona (VS) een enorme krater, de Barringerkrater, die ca. 25.000 jaar geleden ontstond, met een doorsnede van 1265 meter. De meeste meteorietkraters op aarde raken echter door klimaat c.q. weersomstandigheden in de loop der tijd gevuld en verdwijnen hierdoor dan ook. Dit geldt echter alleen voor de Aarde, want meteorietkraters op o.a. de Maan, Mercurius, Mars en haar manen en de meeste manen van Jupiter blijven ongevuld, c.q. blijven bestaan (zie ook maankraters in De Maan).

Komeet. Een komeet bestaat mogelijk uit kleine gesteente- en stofdeeltjes die door bevroren gas en ijs bijeen worden gehouden. Een komeet volgt een (asymmetrische) baan om de zon en lijkt als de maan in de lucht te hangen. En hoewel een komeet niet snel lijkt te gaan, beweegt deze zich toch met een soortgelijke vaart als waarmee een planeet om de zon draait door de ruimte.
Komeet van Halley. Een bekende is de komeet van Halley. De aarde is ooit door de staart van de komeet van Halley gegaan (zonder kwalijke gevolgen overigens).

Asteroïden Planetoïden. Asteroïden zijn 'wereldjes' die net als planeten om de zon draaien, die ook wel miniplaneten of planetoïden worden genoemd. Vijf van de grotere asteroïden zijn Ceres. Icarus, Eros, Adonis en Adalgo. Ceres heeft een middellijn van om en nabij 1000 kilometer. Er zijn duizenden asteroïden; de meeste hebben een doorsnede van (slechts) enkele kilometers. Ze bevinden zich in een grote ring of gordel om de zon, tussen Mars en Jupiter.

Welke Planeet draait het snelst om zijn as dan alle andere?

Jupiter. Jupiter, die tevens de grootste planeet is, draait het snelst om zijn as, namelijk in 9 uur en 50 minuten. Een punt op de evenaar c.q. equator van Jupiter draait zo om het middelpunt van de planeet met een snelheid van ruim 45.000 kilometer per uur. Dit is zo snel, dat Jupiter in het middengedeelte naar buiten toe opbolt.

Welke Planeet zou in water kunnen blijven drijven?

Saturnus. Wanneer je de planeten in een gigantische oceaan zou kunnen dompelen, zouden de meeste onmiddellijk zinken. Behalve eentje en dat is de één na grootste planeet: Saturnus. Saturnus zou zijn kop boven water kunnen houden c.q. kunnen blijven drijven, daar deze grotendeels uit gassen bestaat en vloeistof. Hierdoor is de soortelijke dichtheid kleiner dan die van water, waardoor Saturnus onder aardse omstandigheden zou kunnen blijven drijven. Wil je weten welke betekenis Saturnus heeft in de Astrologie, dan kun je dit vinden in Horoscoop Planeet Saturnus.

Lees verder

© 2007 - 2020 Sila, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Planetoïde, meteoroïde en komeet: Wat is het verschil?Planetoïde, meteoroïde en komeet: Wat is het verschil?Er zijn tig benamingen die we gebruiken om hemellichamen in ons zonnestelsel aan te duiden. Om de zoveel tijd kondigt NA…
Pluto is geen planeet!Pluto is geen planeet!Sinds jaar en dag staat Pluto bekend als de 9e planeet van ons zonnestelsel. Toch zijn er altijd vraagtekens blijven bes…
Sedna (planetoïde in het zonnestelsel)Sedna (planetoïde in het zonnestelsel)Sedna is een planetoïde in het zonnestelsel. Deze planetoïde heeft een doorsnede tussen de 1200 en 1700 kilometer. De af…
Vallende sterren, Meteoroiden, Meteoren en MeteorietenMeteoroïden, meteoren en meteorieten zijn eigenlijk drie verschillende namen voor hetzelfde object. In de volksmond word…

De Aarde (aardbol)De Aarde (aardbol)Wanneer ontstond de aarde eigenlijk? Waarom is de aarde rond? Hoe groot is de aarde? Wat zit er binnenin de aarde? Hoeve…
ZonsverduisteringNaast een maansverduistering, bestaan er ook zonsverduisteringen. Nu staat de maan tussen de zon en de aarde in. Doordat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASAJPL, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Quinst D.F. Astronomy Sky. London: Kingfisher Book Limited

Reageer op het artikel "De Planeten (zonnestelsel)"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Pamela Nietvelt, 17-03-2016 11:59 #18
Ik ben op dit moment in Egypte en zie de maan in een liggende stand, dus de uiteinden beide omhoog. Hiervan vind ik nergens een tekening of verklaring. Het heeft mij erg nieuwsgierig gemaakt en wil graag het antwoord weten. Kunt u mij dit geven? Alvast hartelijk bedankt

Ben Tarici, 04-07-2014 12:55 #17
'Stel je voor er is een bewoonbare planeet in een zeer verre zonnestelsel, deze planeet zoekt in de verre ruimte dan ook naar leven, dan zien zij ons toch ook als een puntje, dan gaan zij ook speculeren of er leven is.
Ik wil maar zeggen; er is veel leven in de ruimte, maar het leven ziet elkaar[nog] niet'.
Ruimtelijke groet, Ben Tarici

Milan, 11-02-2014 15:47 #16
Heel erg mooi voor het huiswerk.

Jantje, 05-12-2012 11:36 #15
Echt een top site! Heb genoten van alle informatie! Dankje! Reactie infoteur, 05-12-2012
Dank je Jan; leuk om te lezen!

Mvg

Henk Por, 02-10-2012 15:54 #14
Mijn vraag is eigenlijk meer een conclusie. Het warmer worden van de aarde heeft volgens mij te maken met het feit dat alle planeten op een rij liggen en dus heel veel warmte door de gebundelde aantrekkingskrachten een kant op wordt getrokken. Als straks de planeten weer verdeeld worden zou het volgens mij weer koeler moeten worden. Dit duurt natuurlijk vele jaren. Ik weet niet hoe dit te bewijzen.

Anoniem, 07-07-2012 03:24 #13
Remco heeft wel gelijk als het om het aantal gaat: De zon heeft negen planeten moet dus acht zijn.

Anoniem, 29-10-2011 11:53 #12
Nee Remco je hebt geen gelijk je zegt dat: Het valt me op dat nog niemand heeft opgemerkt dat Pluto geen planeet, maar een Planetoïde is. Dat klopt niet Pluto is een dwergplaneet.

Remco, 21-07-2011 09:53 #11
Het valt me op dat nog niemand heeft opgemerkt dat Pluto geen planeet, maar een Planetoïde is.

Roos, 04-05-2011 23:27 #10
Ik had het laatst met iemand over sterren en al die planeten en nu gaa ik er steeds meer over lezen omdat ik het heel intressant vind. Vind de info die hier op deze site staat erg boeiend dankje wel voor het plaatsen vind het erg leuk om deze dingen te weten

Franet (infoteur), 16-01-2011 17:52 #9
Hallo, Claudia. Een ruimteschip kan landen op elke planeet die een vaste bodem heeft. Dat betekent dat een ruimteschip kan landen op Mercurius, Venus, Mars en Pluto. Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus hebben weliswaar een vaste kern, maar deze ligt zo diep, dat een ruimteschip al lang door de druk en temperatuur vernietigd zou zijn voordat de vaste kern bereikt zou worden. Een ruimteschip zou ook nog kunnen landen op de satellieten (manen) van de planeten, want die hebben ook een vaste bodem.

Claudia, 16-09-2010 12:08 #8
Hallo,

Mijn zoontje is zeer geinteresseerd in ruimtevaart en het sterren/planeet stelsel. We willen heel graag weten op welke planeten een ruimteschip kan landen?

Mvg Claudia

Jeroen Schoones, 13-07-2010 17:08 #7
Hoeveel afstand is het tot de dichtsbijzijndste ster (andere zon met mogelijk planeten)in het heelal?
Wat en hoeveel is een lichtjaar?:-)\

Robin, 11-01-2010 16:19 #6
Wat is het verschil tussen een vallende ster en een komeet want ik moet een werkstuk maken wat een komeet is kunt u daar antwoord op geven.?! (alstublieft een beetje snel graag)
alfast bedankt groetjess robin :-p :-)

Cabell, 27-04-2009 18:17 #5
Hoe snel draait de aarde om de zon?

Sofie, 23-08-2008 12:30 #4
Hallo,
wat betekent de afkorting : c.q.? Reactie infoteur, 23-08-2008
Hai Sofie, c.q. staat voor casu quo (Latijn) en betekent 'in welk geval' of 'als dat geval zich voordoet'
(of 'eventueel ook').
Groetjes van Sila

Peter Balkende, 17-03-2008 16:12 #3
Hallo,
Een zeer interessant onderwerp om over te lezen.
Ik intereseer me in Politiek maar ook hier in. Reactie infoteur, 18-03-2008
@ (Jan)? Peter Balkende ;>)
Leuk dat het artikel bevalt, astronomie en politiek kunnen beide boeiend zijn inderdaad…
Bedankt voor de reactie!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Heleen Olsthoorn, 02-02-2008 10:50 #2
Heel interessant om te lezen. Nooit aan toe gekomen, maar nu interesseer ik me daar zeer in.

Sterretje, 22-12-2007 20:15 #1
Ik zit in groep 7 en moet een werkstuk over het heelal maken. Deze website is echt te gek! Ik heb er egt heel veel aan :-) Reactie infoteur, 31-12-2007
@ Wat fijn sterretje, leuk om te horen dat je iets aan deze informatie hebt… en is je werkstuk ondertussen goed gelukt?
Groetjes van Sila (die het artikel geschreven heeft)

Infoteur: Sila
Laatste update: 08-09-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 18
Schrijf mee!