De Maan (schijngestalten)

De Maan (schijngestalten) De maan. Weetjes, astronomische wetenswaardigheden over de maan. Waar komt de maan vandaan? Hoe groot is de maan eigenlijk? Waarom is het maan-oppervlak overdekt met kraters? Hoe blijft de maan aan de hemel 'hangen'? Verandert de maan nu telkens van vorm iedere maand? En hoe zit het met volle en halve maan? Hoe hoog zou je op de maan kunnen springen als je daar zou zijn? Op al deze vragen volgen interessante antwoorden. Boeiende en verassende weetjes over de maan, kun je vinden in dit artikel.

Weetjes over de maan


Hoe groot is de maan?

De maan heeft een doorsnede van 3476 kilometer, hetgeen ongeveer de breedte van Australië behelst. De totale oppervlakte van de maan is minder dan vier maal de oppervlakte van Europa.

Waar komt de maan vandaan?

De maan is ontstaan gedurende de vorming van het zonnestelsel. Dit is ongeveer in dezelfde tijd als de vorming van de aarde, naar schatting 4600 miljoen jaar geleden.

Waarom is het maanoppervlak overdekt met kraters?

Op aarde zijn er kraters die worden gevormd door meteorieten die uit de ruimte neergestort zijn en door vulkanen. Gelijksoortige kraters komen op de maan voor. Op aarde worden de kraters, door de activiteit van weer en klimaat, langzaam gevuld of afgevlakt. Daar de maan geen dampkring heeft en er dus geen sprake is van weersactiviteit, blijven de kraters op de maan onveranderlijk bestaan zoals ze waren en zijn.

Hoe blijft de maan aan de hemel 'hangen'?

De maan wordt aangetrokken door de zwaartekracht van de aarde, net zoals alles op aarde omlaag (naar het middelpunt van de aarde) valt. Echter de maan zal niet op de aarde vallen, daar deze zich te snel beweegt. In feite valt de maan om de aarde in een omloopbaan die vrijwel cirkelvormig is. Op deze wijze blijft de maan op vrijwel dezelfde gemiddelde afstand van de aarde. Zo'n 385.000 kilometer, hetgeen ongeveer 30 maal de middellijn van de aarde is. Om je een beeld te kunnen vormen, als de aarde zo groot zou zijn als een tennisbal, dan zou de maan ongeveer zo klein zijn als een knikker op ca. 2 meter afstand van de 'tennisbal aarde'.

Maneschijn - Verandert de maan telkens van vorm?

De maan groeit om de vier weken uit van nieuwe maan tot volle maan. Deze veranderingen, die wij maanstanden noemen, zijn schijngestalten van de maan. Schijngestalten, daar de maan in werkelijkheid niet van vorm of stand verandert. Wat er in werkelijkheid gebeurt is, dat als de maan om de aarde draait, er afwisselend grotere en dan weer kleinere delen van het maanoppervlak door de zon beschenen worden. En wat wij zien, zijn alleen die verlichte delen, hetgeen de illusie geeft van vormverandering.

Hoe hoog zou je op de maan kunnen springen?

In principe zou je op de maan veel hoger kunnen springen dan op aarde, daar de zwaartekracht van de maan om en nabij zes maal zo klein is als die van de aarde. Dit houdt in dat je lichaam er zes maal zo weinig zou wegen. In principe dan, daar je in werkelijkheid niet zes keer zo hoog kan springen, vanwege het feit dat je een zwaar en lastig ruimtepak moet dragen om op de maan in leven te kunnen blijven.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De maan en de maanfases of schijngestaltenDe maan en de maanfases of schijngestaltenEen maan is een hemellichaam dat om een planeet draait. Onze maan (een planeet) draait om de planeet aarde en de aarde d…
De hype rond een supermaanDe hype rond een supermaanSupermaan, of een extra grote maan, is een fenomeen van een volle of nieuwe maan waarbij de afstand tot de aarde het kle…
De maan geeft mooie verschijnselen op aardeDe maan geeft mooie verschijnselen op aardeBij een heldere hemel kunnen we de maan zien. Beginnend als een sikkelmaan, die elke dag groeit totdat het een volle maa…
Zonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartZonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartDe dagen beginnen langer te worden in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Een artikel met de tijdstippen wanneer de…

De Aarde (aardbol)De Aarde (aardbol)Wanneer ontstond de aarde eigenlijk? Waarom is de aarde rond? Hoe groot is de aarde? Wat zit er binnenin de aarde? Hoeve…
ZonsverduisteringNaast een maansverduistering, bestaan er ook zonsverduisteringen. Nu staat de maan tussen de zon en de aarde in. Doordat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jasmin, Pixabay
  • Quinst D.F. Astronomy Sky. London: Kingfisher Book Limited
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 15-09-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.