Duurste vogelgids ter wereld en goedkopere vogelgidsen
Het duurste boek van de wereld is een zeldzame Amerikaanse vogelgids. De maker van deze vogelgids, John James Audubon, heeft uiteindelijk veel betekend voor de documentatie en bescherming van de vogelstand over de hele wereld. Iedere vogelgids behoudt altijd zijn waarde omdat hij door de documentatie bijdraagt aan het behoud van flora en fauna. Het Haarlemse Teyler museum is in het bezit van een exemplaar. Ook voor de Nederlandse vogelliefhebbers zijn vele vogelgidsen en websites beschikbaar. Vaak is een vogelgids een verzameling van vogelsoorten uit heel Europa omdat vogels nu eenmaal verschillende landen aandoen om te broeden of te overwinteren. Enkele vogelgidsen zijn een begrip voor de meeste vogelaars en soms komt er een nieuwe bij.
De duurste vogelgids ter wereld
De zeldzame, Amerikaanse vogelgids uit de negentiende eeuw is gelijk ook het duurste boek ter wereld. Het boek is gemaakt door John James Audubon een natuurwetenschapper en kunstschilder. Ook ligt er een exemplaar in het Nederlandse Teyler museum in Haarlem. Het boek genaamd 'Birds of America' bevat uitsluitend geschilderde tekeningen van honderden vogelsoorten. In totaal zijn er 191 exemplaren in omloop. Slechts enkelen ervan zijn in particulier bezit. Het boek is bekend om de uniek geschilderde vogelexemplaren. Wat het boek zo bijzonder maakt is de historische waarde. Audubon heeft in die tijd nog niet ontdekte en inmiddels uitgestorven vogels geschilderd. Hij had een soort van profetische visie op de toekomst van het vogels in de Amerikaanse natuur.
Waarde van de vogelgids 'Birds of America
De vogelgids is in 2010 op de veiling van Sotheby in London geveild voor maar liefst 11,5 miljoen dollar. Daarmee heeft het als gedrukt boek een record opgeleverd. Het rijk geïllustreerde boek 'Birds of America' is verkocht aan een Engelse boekenhandelaar.
In totaal zijn er elf exemplaren van het boek gedrukt. Allemaal zijn ze nu in particuliere handen. De schrijver, Audubon, heeft ruim twaalf jaar aan de vogelgids gewerkt.
John James Audubon: maker van de vogelgids
Audubon is geboren op het Franse Haïti op 26 april 1785 en overleden in New York op 27 januari 1851. Hij was schrijver, woudloper, natuuronderzoeker en ook nog kunstschilder. Dit laatste bracht hij vooral ten uitvoer door het schilderen van vogels.vogels.
John James groeide op in Frankrijk onder de naam Jean-Jacques Audubon. In 1803 vluchtte hij naar Amerika omdat hij anders in het leger van Napoleon moest dienen. Tekenen en schilderen waren zijn grote gaven. In 1826 vertrok hij naar Engeland om er zijn boek Birds of America uit te geven.
Afbeeldingen in de vogelgids
Dit schitterende boek heeft honderden afbeeldingen van verschillende vogelsoorten. Het boek is nu wereldberoemd. De afbeeldingen van de vogels zijn groot, helder, levendig, nauwkeurig en geschilderd in de natuurlijke omgeving van de vogels. Het zijn voornamelijk Amerikaanse vogelsoorten. Het boek heeft ook veel betekent om de natuurwaarden te doen ontwaken. Zo kan Audubon zeker gezien worden als een pionier van de natuurbescherming.
Exemplaar van de vogelgids 'Birds of America' in Teyler museum Haarlem
Het boek bevat duizend tekeningen van ongeveer vijfhonderd soorten vogels. Het
Teylers Museum in Haarlem bezit ook een compleet exemplaar van de vogelgids. Het Teyler museum is overigens het eerste en het oudste museum van Nederland. Het Teyler Museum is een uniek en authentiek museum uit de 18e eeuw. Het museum is genoemd naar Pieter Teyler (1702-1778). Teyler was een rijke bankier en koopman die zijn erfenis naliet ter bevordering van kunst en wetenschap. Teyler was ervan overtuigd dat kennis goed was voor de mens.
Schepping of evolutie in het vogelgids?
Ondanks dat Audubon in de tijd van de Verlichting leefde had hij wel goed kijk op de schepping. De vraag is of hij anders dan zijn tijdgenoot Charles Darwin een andere visie had op het ontstaan van de aarde. Geloofde hij in God die de hemel en aarde in zeven dagen gemaakt had of geloofde hij in de evolutie? Gezien zijn omgeving in Frankrijk heeft hij waarschijnlijk net als Darwin wel een christelijke opvoeding gehad. Vervolgens heeft een tijd lang in Amerika doorgebracht waar het protestantisme een sterke groei doormaakt.
National Audubon Society bescherming van vogelsoorten
Intussen is er door het werk van Audubon een wereldwijde organisatie ontstaan die onderzoek doet naar het behoud van natuurlijke ecosystemen en dan vooral gericht op alle vogelsoorten over de hele wereld. Het werk van Audubon is bekend en erg gewaardeerd. bij de meeste vogelaars. Meer info vindt op de
website van Audubon
Goedkopere vogelgidsen voor in Nederland en Europa
De duurdere exemplaren worden uiteraard niet meer gebruikt en zijn alleen nog in een museum te bezichtigen. Maar voor elke vogelaar is er een geschikte en goedkopere vogelgids beschikbaar. Het is wel raadzaam om te kijken welke gids bij jou past. Ben je een beginnende vogelaar of eentje met jaren ervaring. De keus voor een vogelgids is afhankelijk van wat je ermee wilt doen en wat voor type vogelaar je bent. Als je alleen tijdens wandeltochten of een middagje in de tuin wat vogels wilt herkennen kun je kiezen voor een toegankelijke gids met weinig details. Volgens verschillende vogelaars zijn onderstaande goede gidsen. Als je een beginnende vogelaar bent is een van de eerste drie gidsen in onderstaande lijst een geschikte keus. Het is niet zo dat er een 'beste' vogelgids is maar het gaat erom wat bij jou aansluit.
- ANWB vogelgids van Europa
- Alle vogels van Europa. Uitgave 2019.
- Zakgids vogels van Nederland en België. Uitgave 2017.
- De slimste vogelgids. Uitgave 2017.
- Welke vogel is dat?. Uitgave 2018.
- Minigids vogels van Nederland en België. Uitgave 2019.
De Vogelbescherming Nederland heeft ook een online vogelgids. In deze digitale gids is het eenvoudig zoeken naar alle vogelsoorten en de huidige vogelstand in Nederland.
Goede websites voor vogelaars
Voor de Nederlandse vogelaar zijn er een aantal goede websites.
- www.birdtalk.nl
- www.vogeldagboek.nl
- www.naturetoday.com
- www.vroegevogels.nl
- www.vogelbescherming.nl