Shell en de grootste drijvende aardgasfabriek ooit

Shell en de grootste drijvende aardgasfabriek ooit Aardgas is een relatief jonge energiebron. Vóór de jaren zestig van de twintigste eeuw bleef de productie heel beperkt en werd aardgas gebruikt dicht bij de plaats waar het geproduceerd werd. Een grootschalige ontwikkeling vond plaats tijdens de laatste vijftig jaar. Hoe ontstaat aardgas, wat is de samenstelling, informatie over de eerste drijvende fabriek voor de productie van vloeibaar aardgas ofwel Liquefied Natural Gas (LNG) en over productie van onconventioneel aardgas.

Inhoud artikel


Hoe ontstaat aardgas

Miljoenen jaren geleden leefden er in de zee microscopische kleine plantjes en diertjes, die heel veel leken op plankton wat nu in de zee leeft. Gas (maar ook olie) is ontstaan uit die planten en diertjes. Deze zonken naar de bodem en zakten weg in de modder, telkens kwam er weer een volgende laag bovenop. In de loop van miljoenen jaren werden de lagen samengeperst, verhit en rotten ze weg, zo onstonden olie en gas. Olie en gas kunnen voorkomen onder land en zee. De grootste gasvelden liggen in Rusland.

De samenstelling van aardgas

De samenstelling van aardgas is veranderlijk. Je kunt aardgas omschrijven als een familie van gassen waarvan de samenstelling zich binnen bepaalde grenzen bevindt. Het hoofdbestanddeel is methaan. Methaan, de lichtste koolwaterstofverbinding die er bestaat, is ontdekt door de Britse chemicus Dalton. Meestal bevat aardgas naast methaan ook nog: ethaan, propaan, n-butaan en isobutaan. Het gas wat van gasvelden afkomt (ruwe gas) bevat een percentage kooldioxyde en stikstof. Deze bestanddelen nemen niet deel aan het verbrandingsproces, het worden inerte bestanddelen genoemd.

Voordelen van aardgas

 • Je merkt een aardgaslek op lang vóór er gevaar is, dat komt omdat er aan aardgas een heel opvallende geur wordt toegevoegd. Zodra er 1 procent aardgas in de omgevingslucht zit, is deze geur waarneembaar. Pas vanaf 5 procent aardgas in de lucht kan er ontvlamming optreden.
 • Aardgas verdunt en verdwijnt snel. Aardgas is lichter dan lucht en heeft daarom de neiging om te stijgen. Het is dus goed om ventilatieroosters te hebben boven in de woning.
 • Aardgas ontvlamt alleen bij een temperatuur van 650 graden Celcius of meer.
 • Aardgas is niet giftig. Een mengsel van aardgas en lucht kan zonder gevaar ingeademd worden, het bevat geen koolstofmonoxide (CO). Deze stof ontstaat alleen bij een onvolledige verbranding van aardgas.

Hoe belangrijk is de rol van aardgas bij de energiebevoorrading

Aardgas is in belang vergelijkbaar met steenkool en olie.

Voorraden gas

Men kan reserves ramen op basis van geologische studies en ramingen. Maar het is ook belangrijk dat men bij de grondstof kan komen. Bijvoorbeeld op de oceaanbodem, er moet een technologie zijn om te ontginnen en bovendien op een economisch verantwoorde wijze en binnen een gepast wettelijk kader.

Landen met de belangrijkste bewezen aardgasreserves (in 2006)

 • Rusland
 • Iran
 • Quatar
 • Saudi-Arabie
 • Verenigde Arabische Emiraten
 • Verenigde Staten
 • Nigeria
 • Algerije
 • Venezuela
 • Irak

Het transport van aardgas (compressie, vloeibaar aardgas)

Het volume is de grote handicap van aardgas met betrekking tot het transport. Gaat het aardgas door pijpleidingen dan wordt compressie gebruikt. Je hebt echter ook nog een andere manier om gas te transporteren, je kunt het koelen tot het vloeibaar wordt. Hierbij ontstaat een enorme reductie van het volume en het kan daarna verscheept worden in speciaal daarvoor uitgeruste tankers. Men noemt dit vloeibaar gemaakte aardgas LNG. Deze afkorting staat voor Liquefied Natural Gas.

Een drijvende LNG-fabriek

Op de site www.aandrijvenenbesturen.nl staat een artikel over de bouw van ís werelds eerste drijvende fabriek van Shell voor de productie van vloeibaar aardgas. Volgens het huidige ontwerp zou het gaan om een lengte van circa 480 meter bij een breedte van 75 meter. Deze afmetingen zijn vergelijkbaar met het grootste schip ooit gebouwd. De LNG-fabriek zou op jaarbasis 3,5 tot 4 miljoen ton vloeibaar gas kunnen produceren! Het platform zal ook bijproducten leveren als lpg en aardgascondensaat. In de romp zou plaats zijn voor de tijdelijke opslag van de vloeibare producten. Het vloeibare gas wordt vervolgens door tankers naar de wal gebracht. Waarschijnlijk zal de drijvende fabriek in eerste instantie worden ingezet in het Browse Basin uit de kust van West-Australië. FLNG: Floating Liquefied Natural Gas.

Interessant om te weten
 • Het ontwerp voldoet aan strenge milieurichtlijnen van de Australische overheid (vergunning is ontvangen).
 • De Nederlandse kennisindustrie, ondere andere TU Delft, levert een bijdrage bij de realisatie.
 • De namen van de drijvende fabrieken: de eerste FLNG zal de naam Prelude dragen, de tweede Sunrise.
 • Geplande oplevering van de Prelude: 2017.
 • De drijvende fabriek is zo ontworpen dat het de zwaarste cyclonen kan weerstaan ​​- die van categorie 5.

De voordelen van een drijvende fabriek
 • Het maakt de exploratie van kleine gasvelden en velden op zeer grote afstand van de kust mogelijk.
 • Een drijvende fabriek is flexibel inzetbaar, zodra een veld leeg is kan de fabriek naar een ander reservoir gesleept worden.

Productie van onconventioneel aardgas

Noord-Amerikaanse bedrijven hebben ontdekt dat er op een winstgevende manier onconventioneel aardgas kan worden gewonnen. Het gaat om aardgas gewonnen uit steen. Noord-Amerika zal in de nabije toekomst waarschijnlijk geen belangrijke consument worden van vloeibaar aardgas (door deze ontdekking). West-Europa en Azië zullen de drijvende krachten zijn. Productie van onconventioneel aardgas zal in Europa niet voor 2020 beginnen.

Gasvoorraad in Nederland

De aardgaswinning in Nederland kan nog zeker vijftig jaar worden voortgezet, dit voorspelt de directeur van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM). Tien jaar geleden was de inschatting dat de winbare Nederlandse aardgasreserves nog goed waren voor vijfentwintig jaar, maar nieuwe technologie maakt winning in zeer kleine velden nu ook rendabel, waardoor het gasveld in Groningen langzamer leeg raakt. Mogelijk dat er in de toekomst onconventioneel aardgas zal worden gewonnen in ons land maar er zijn nog geen concrete plannen. Er wordt geschat dat de wereld nu voor tweehonderdvijftig jaar aardgas heeft.
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vorming van aardolie en aardgasDe vorming van aardolie en aardgasAardgas en aardolie zit opgesloten in gesteente, het is dus niet zo dat er ergens een veld ligt met alleen maar olie of…
Toepassingen van aardgas, Nederlands belangrijkste delfstofToepassingen van aardgas, Nederlands belangrijkste delfstofAardgas dankt in Nederland haar roem aan het verwarmen van huishoudens en de aardgasbaten, die vele decennia lang de Ned…
Natuurlijke energiebronnenNatuurlijke energiebronnenEnergie is bijna overal voor nodig. Van je spelcomputer t/m de verwarming. Energie halen wij uit de aarde/natuur. Er zij…

Duurste vogelgids ter wereld en goedkopere vogelgidsenDuurste vogelgids ter wereld en goedkopere vogelgidsenHet duurste boek van de wereld is een zeldzame Amerikaanse vogelgids. De maker van deze vogelgids, John James Audubon, h…
Communicatietechnieken NLPNLP kent diverse basismodellen van waaruit communicatie bekeken en uitgevoerd kan worden. Drie belangrijke communicatiet…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Anita Starzycka, Pixabay
 • Aardgas Technische, economische en politieke aspecten, door Wilfried Van Herterijck (boek)
 • www.aandrijvenenbesturen.nl over de drijvende LNG-fabriek
 • www.beurs.nl (informatie over onconventioneel aardgas)
 • Alkmaarsche Courant van 12 januari 2011 (gasvoorrraad in Nederland)
 • Foto Shell's FLNG size comparison: multivu.prnewswire.com
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 05-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.