InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Zeldzame vogelgids is het duurste boek ter wereld

Zeldzame vogelgids is het duurste boek ter wereld

Zeldzame vogelgids is het duurste boek ter wereld Het duurste boek ter wereld is een zeldzame, Amerikaanse vogelgids uit de negentiende eeuw. Het boek is gemaakt door John James Audubon een natuurwetenschapper en kunstschilder. Ook ligt er een exemplaar in het Nederlandse Teyler museum in Haarlem. Het boek genaamd 'Birds of America' bevat uitsluitend geschilderde tekeningen van honderden vogelsoorten. In totaal zijn er 191 exemplaren in omloop. Slechts enkelen ervan zijn in particulier bezit. Het boek is bekend om de uniek geschilderde vogelexemplaren. Wat het boek zo bijzonder maakt is de historische waarde. Audubon heeft in die tijd nog niet ontdekte en inmiddels uitgestorven vogels geschilderd. Hij had een soort van profetische visie op de toekomst van het vogels in de Amerikaanse natuur.

Waarde van het duurste boek van de wereld 'Birds of America

De vogelgids is in 2010 op de veiling van Sotheby in London geveild voor maar liefst 11,5 miljoen dollar. Daarmee heeft het als gedrukt boek een record opgeleverd. Het rijk geïllustreerde boek 'Birds of America' is verkocht aan een Engelse boekenhandelaar.
In totaal zijn er elf exemplaren van het boek gedrukt. Allemaal zijn ze nu in particuliere handen. De schrijver, Audubon, heeft ruimtwaalf jaar aan de vogelgids gewerkt.

John James Audubon: maker van de vogelgids

Audubon is geboren op het franse Haiti op 26 april 1785 en overleden in New York op 27 januari 1851. Hij was schrijver, woudloper, natuuronderzoeker en ook nog kunstschilder. Dit laatste bracht hij vooral ten uitvoer door het schilderen van vogels.vogels.
John James groeide op in Frankrijk onder de naam Jean-Jacques Audubon. In 1803 vluchte hij naar Amerika omdat hij anders in het leger van Napoleon moest dienen. Tekenen en schilderen waren zijn grote gaven. In 1826 vetrok hij naar Engeland om er zijn boek Birds of America uit te geven.

Afbeeldingen in de vogelgids

Dit schitterende boek heeft honderden afbeeldingen van verschillende vogelsoorten. Het boek is nu wereldberoemd. De afbeeldingen van de vogels zijn groot, helder, levendig, nauwkeurig en geschilderd in de natuurlijke omgeving van de vogels. Het zijn voornamelijk Amerikaanse vogelsoorten. Het boek heeft ook veel betekent om de natuurwaarden te doen ontwaken. Zo kan Audubon zeker gezien worden als een pionier van de natuurbescherming.

National Audubon Society bescherming van vogelsoorten

Intussen is er door het werk van Audubon een wereldwijde organisatie ontstaan die onderzoek doet naar het behoud van natuurlijke ecosystemen en dan vooral gericht op de vogelsoorten. Meer info vindt op de website: www.audubon.org

Exemplaar van Birds of America in Teylers museum Haarlem

Het boek bevat duizend tekeningen van ongeveer vijfhonderd soorten vogels. Het Teylers Museum in Haarlem bezit ook een compleet exemplaar van de vogelgids. Het Teylers museum is overigens het eerste en het oudste museum van Nederland. Teylers Museum is een uniek en authentiek museum uit de 18e eeuw. Het museum is genoemd naar Pieter Teyler (1702-1778). Teyler was een rijke bankier en koopman die zijn erfenis naliet ter bevordering van kunst en wetenschap. Teyler was ervan overtuigd dat kennis goed was voor de mens.

Schepping of evolutie in het vogelboek?

Ondanks dat Audubon in de tijd van de Verlichting leefde had hij wel goed kijk op de schepping. De vraag is of hij anders dan zijn tijdgenoot Charles Darwin een andere visie had op het ontstaan van de aarde. Geloofde hij in God die de hemel en aarde in zeven dagen gemaakt had of geloofde hij in de evolutie? Gezien zijn omgeving in Frankrijk heeft hij waarschijnlijk net als Darwin wel een christelijke opvoeding gehad. Vervolgens heeft een tijd lang in Amerika doorgebracht waar het protestantisme een sterke groei doormaakt.
© 2010 - 2020 Hessel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vogelspotten: wat heb je nodig?Vogelspotten: wat heb je nodig?Het is heerlijk rustgevend: op een lekkere dag rondlopen door een mooi natuurgebied en luisteren naar de vogels om je he…
Vogelpark Avifauna: een educatieve schoolreis?Vogelpark Avifauna: een educatieve schoolreis?Zoek je als school een educatieve schoolreis, dan kun je terecht bij het Vogelpark Avifauna. Het park is gevestigd in Al…
Guinness Book Of RecordsGuinness Book Of RecordsHet Guinness Book of Records is een boek dat elk jaar wordt uitgegeven. Het bevat allerlei officieel erkende records.
Maak van je tuin een vogeltuinMaak van je tuin een vogeltuinVogels brengen leven in de brouwerij. Die vrolijk zingende en rondscharrelende beestjes maken de achtertuin stukken geze…
De schepping volgens de Rig VedaHet scheppingsverhaal volgens de Rig Veda heeft een hoogst symbolische en suggestieve kracht. De gelijkenis met de schep…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • Wikipedia
  • Teyler museum Haarlem

Reageer op het artikel "Zeldzame vogelgids is het duurste boek ter wereld"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hessel
Laatste update: 05-12-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!