Hydroxyproline, een gemodificeerde vorm van proline

Hydroxyproline, een gemodificeerde vorm van proline Hydroxyproline is de gehydroxyleerde vorm van het aminozuurzuur proline. In zoogdieren komt het alleen in grote hoeveelheden voor in het eiwit collageen. Hoe komt dit nou? Wat is de functie van hydroxyproline en wat als het er niet is? En hoe kunnen wij hier gebruik van maken?

Wat is hydroxyproline

Hydroxyproline is een gemodificeerde vorm van proline. Bij hydroxyproline zit er een hydroxylgroep (-OH) vast aan het gamma koolstof atoom.

Waar vinden we hydroxyproline

In zoogdieren vinden we hydroxyproline maar in twee eiwitten, namelijk in collageen en in elastine. In elastine is maar een zeer klein percentage van alle aminozuren hydroproline (ongeveer 1.9%). In collageen is dit percentage veel hoger, ongeveer 14%. We kunnen de zelfs de hoeveelheid hydroxyproline bepalen om de hoeveelheid collageen te berekenen. Het bepalen van de hoeveelheid collageen door het aantal hydroxyprolines te meten heet de hydroxyproline assay. In deze assay worden eerst de eiwitten gehydrolyseerd zodat ze afgebroken worden tot losse aminozuren. Dit gebeurd door een eiwitmengsel te laten koken in een sterk basische of alkalische oplossing. Vervolgens kunnen de hydroxyprolines geoxydeerd worden waarna deze gekleurd kunnen worden door een enzymatische reactie. Gelatine is gedenatureerd collageen en dit bevat dus ook hydroxyproline.
Verder komt hydroxyproline voor in de celwanden van diatomeeën (eencellige wieren van een extern skelet van silicum), oömyceten (schimmelachtige protisten) en planten.

Wat doet hydroxyproline

Hydroxyproline is belangrijk voor de sterkte van collageen. Collageen is op zijn beurt weer belangrijk voor de sterkte van bindweefsel. Vooral bloedvaten verliezen snel hun sterkte als het collageen niet voldoende hydroxyproline bevat.

Hoe wordt hydroxyproline gevormd

Tijdens de biosynthese van collageen worden bepaalde prolines gehydroxyleerd. Dit vindt plaats in het lumen van het endoplasmatisch reticulum, het is dan ook een posttranslationele modificatie van collageen. De hydroxylatie wordt uitgevoerd door een speciale enzymgroep, de prolyl hydroxylases. Naast de hydroxylase-activiteit hebben prolyl hydroxylases ook een PDI (protein disulfide isomerase) activiteit. PDI is een chaperone tijdens de synthese van eiwitten en is betrokken bij de vorming van zwavelstofbruggen.

Hydroxyproline en scheurbuik

Prolyl hydroxylases hebben vitamine C (ascorbinezuur) nodig om te functioneren. Mensen en cavia's kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en bij te weinig inname van vitamine C kunnen er dan ook problemen ontstaan. Doordat de vorming van hydroxyprolines niet meer plaats kan vinden, verliest het collageen zijn stabiliteit. Dit resulteerd in bloedingen doordat de bloedvaten hun sterkte verliezen en ook gewrichten zullen stijf en pijnlijk gaan worden. Deze aandoening, ook wel bekend als scheurbuik, is op den duur dodelijk. Gelukkig is de behandeling eenvoudig, namelijk het toedienen van vitamine C.
© 2011 - 2024 Luutje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine C: wat is het eigenlijk?Vitamine C: wat is het eigenlijk?Bij vitaminen denk je al gauw aan groente en fruit, maar niet zo snel aan frisdrank. Toch krijgen Nederlanders volgens e…
Vitamine C. Belangrijk voor je lichaamVitamine C. Belangrijk voor je lichaamEen andere naam voor het antioxidant vitamine C is ascorbinezuur. De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn citrusvru…
Vitamine C: Waarom, waarin en hoeveelVitamine C: Waarom, waarin en hoeveelWanneer de koude maanden weer hun intrede hebben gedaan, lijkt de behoefte aan vitamine C groter dan ooit. Geadviseerd w…
Collalift Drinkbaar collageen - Ervaringen en resultatenCollalift Drinkbaar collageen - Ervaringen en resultatenCollalift Drinkbaar collageen is een voedingssupplement in de vorm van zakjes (sachets) dat als doel heeft de collageenp…

Immunoglobulinen (Ig) bloedgroepenImmunoglobulinen (Ig) bloedgroepenImmunoglobulinen (Ig) zijn antistoffen die behoren tot de globulinefractie van het serum. Er zijn vijf klassen immunoglo…
De Western blotDe Western blotDe Western blot (ook wel een immunoblot genoemd) is een manier om met een antilichaam specifiek een eiwit aan te kleuren…
Luutje (4 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.