Een wetenschappelijke poster maken

Het maken van een goede poster is een vaardigheid die goed van pas kan komen. Posterpresentaties zijn populair bij wetenschappelijke en semiwetenschappelijke bijeenkomsten. Een goede poster trekt de aandacht van voorbijlopend publiek. Het is bij dergelijke conventies doorgaans niet mogelijk om alle posters te bekijken, dus het is belangrijk dat juist je eigen poster opvalt. Dit kan door het gebruik van kleuren en afbeeldingen. Let wel op dat dit niet ten koste gaat van de centrale boodschap.

Waarom?

Bij wetenschappelijke en semiwetenschappelijke bijeenkomsten zijn posterpresentaties populair. Een poster is een manier om in korte tijd de belangrijkste boodschap over te brengen. Een bijkomend voordeel is dat het publiek heel gericht kan kijken naar de onderwerpen waarover zij het meest geïnteresseerd zijn. In een zaal kunnen honderd posters hangen, waardoor mensen veel meer posters kunnen bekijken. Naar honderd presentaties luisteren is natuurlijk niet mogelijk.

Vereisten?

Voor verschillende bijeenkomsten gelden verschillenden vereisten. Informeer hier bij voorbaat aan. Het formaat is bijvoorbeeld belangrijk om rekening mee te houden, maar ook doelgroep is belangrijk om voor ogen te houden. Presenteer je voor mensen uit je eigen vakgebied, of voor een ruimere doelgroep?

Welk programma?

Er zijn verschillende computerprogramma’s welke geschikt zijn om posters te ontwerpen. Afhankelijk van het formaat kan Microsoft Word gebruikt worden, maar voor groter formaat (A1) is dit niet meer mogelijk. Opvallend genoeg wordt Powerpoint regelmatig gebruikt, er zijn veel visuele mogelijkheden, zoals standaard afbeeldingen en het verplaatsen van objecten. Microsoft Publisher is een ander geschikt programma, wat ook veel mogelijkheden bevat. Nadeel hiervan is dat lang niet iedereen het op zijn computer heeft geïnstalleerd. Ben je ervaren met grafische programma’s? Dan heeft ook photoshop veel voordelen. Eenvoudige posters kun je in vrijwel ieder programma maken. Zelfs is paint is het mogelijk een simpele poster te maken. Dit programma heeft echter veel nadelen, aangezien alles als één afbeelding wordt overgeslagen. Afbeeldingen of tekstboxen verplaatsen is niet mogelijk.

Aandacht trekken

Een goede poster moet aandacht trekken. Om dit voor elkaar te krijgen is kleurgebruik belangrijk. De titel is de belangrijkste tekst van de poster. Houd deze kort en krachtig en gebruik felle kleuren voor deze tekst. Het gebruik van afbeelding trekt ook de aandacht. Let wel op dat de afbeeldingen niet mogen afleiden van de tekst.

Duidelijk leesbaar

De teksten op een poster moeten duidelijk leesbaar zijn. Zorg dus voor voldoende contrast tussen de tekst en de achtergrondkleur. Om teksten makkelijker leesbaar te maken kun je ze in een kader plaatsen, hierdoor is het voor anderen duidelijker waar de teksten staan. Tekstueel goed schrijven is ook belangrijk. Een rapport of verslag wordt doorgaans in een rustige ruimte gelezen, een poster in een rumoerige zaal. De teksten moeten dus makkelijk leesbaar zijn. Gebruik korte zinnen, vermijd moeilijke woorden. Schrijf wat je bedoeld en draai er niet omheen. Lettertype is een laatste punt waar je rekening mee dient te houden. Een duidelijk lettertype maakt het geheel beter leesbaar. Wissel niet teveel met lettertypes in verschillende tekstboxen en wees niet te creatief met mooie letters. Duidelijk leesbaar is belangrijker.

Snel leesbaar

Een poster moet snel leesbaar zijn. Een goede richtlijn is dat hij binnen vijf minuten gelezen moet kunnen worden. Ook hiervoor geld weer, korte zinnen en eenvoudige woorden zijn belangrijk. Zorg verder dat er niet teveel woorden op staan. Weeg iedere alinea, iedere zin en ieder woord af. Is dit belangrijk? Kan dit korter? Let wel op dat de boodschap niet ten koste gaat van het schrappen van woorden. Je krijgt nooit een heel verslag op een poster. Om meer informatie te kunnen plaatsen, kun je daarom goed verwijzen naar een rapport of andere literatuur.

De centrale boodschap

De belangrijkste boodschap, de resultaten, dienen direct zichtbaar te zijn. Zet deze in het midden van de poster, eventueel in een iets groter lettertype. De tekst blijft bij de meeste mensen slecht hangen, illustreer deze daarom zoveel mogelijk met grafieken, kaarten of foto’s. Probeer rekening te houden met de hoogte waarop de poster hang. Hangt hij vlak boven de grond, zet dan geen belangrijke informatie onderaan. De kernboodschap kan het beste op ooghoogte hangen.

Na laten lezen

Indien mogelijk, laat iemand die niet betrokken is bij het maken van de poster de poster nakijken. Zelf weet je precies waar je moet kijken, maar voor een ander is dit misschien niet duidelijk. Zoek daarom iemand die in vijf tot tien minuten de poster kan bekijken en kijk of de poster ook voor deze persoon duidelijk is.

Het printen

Slechts weinig mensen hebben een posterprinter in huis. Toch wordt er verwacht dat de poster een mooi uitziende ‘flashy’ poster is, op goede kwaliteit papier. Het geheel afdrukken op A4-tjes en aan elkaar plakken kan in theorie wel, maar om een mooie poster te krijgen kun je beter wat geld uitgeven. Bij een copycenter of via internet is een poster op goede kwaliteit af te laten drukken.

Zelf aanwezig

Bij de presentatie is het belangrijk dat je zelf bij de poster staat. Geef extra uitleg en zorg dat je beschikbaar bent voor vragen en discussies. Sommige suggereren om een foto van jezelf op de poster te zetten, maar dit is in Nederland niet erg gebruikelijk. Door er naast te gaan staan en de juiste lichaamstaal te gebruiken kun je veel duidelijk maken.

Meer informatie

Heb je een goede poster en zijn mensen geïnteresseerd, dan willen ze wellicht meer informatie over je onderzoek. Wees hierop voorbereid, zorg bijvoorbeeld dat je kaartjes klaar hebt liggen of A4-tjes met een samenvatting. Zet hierop waar men het gehele rapport of artikel kan vinden.
© 2011 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Het maken van een verslag: de wetenschappelijke methodeHet maken van een verslag: de wetenschappelijke methodeWetenschappers doen aan wetenschappelijk onderzoek om kennis te verzamelen. Dat kan op verschillende manieren. Welke met…
Hoe kan ik zelf een foto of poster professioneel inlijstenHoe kan ik zelf een foto of poster professioneel inlijstenHet lijkt zo eenvoudig; het zelf inlijsten van een foto of poster. Toch kan het op de verkeerde manier inlijsten zorgen…
De keuze tussen een poster, een folder en een advertentieDe keuze tussen een poster, een folder en een advertentieDe keuze aan communicatiemiddelen die je als (non-profit) organisatie in kunt zetten om een bepaald doel te bereiken is…

Wat is slaapverlamming (slaapparalyse)? Uitleg en symptomenHet slaapverlamming syndroom of slaapparalyse is voor sommige mensen een serieuze slaapstoornis. Anderen hebben het maar…
Wat zijn lucide dromen en hoe wek je ze op?Als je droomt ben je er meestal van overtuigd dat je de werkelijkheid meemaakt, zeker nachtmerries kunnen heel erg echt…
Bronnen en referenties
  • www.bio.uu.nl
  • www-old.vu.nl
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.