Intelligentiemeting door middel van IQ test

Intelligentiemeting door middel van IQ test De intelligentie van een mens is een moeilijk begrip. Want hoe bepaal je of iemand ontzettend slim is, of misschien juist op sommige punten minder slim? De betekenis van het woord IQ is intelligentie quotiënt, oftewel de hoeveelheid intelligentie die op die manier meetbaar gemaakt wordt. Toch blijft het meten van het IQ een lastig iets. Iemand die veel te maken heeft met IQ testen, zou hierdoor zelfs zijn eigen score kunnen beïnvloeden.

De IQ test

Het begrip intelligentie is moeilijk te definiëren. De meest gangbare manier voor het meten van de intelligentie, is door middel van een IQ test. IQ staat voor intelligentiequotiënt, oftewel de hoeveelheid intelligentie die iemand bezit. Met deze test wordt de intelligentie gemeten op verschillende punten, en op basis van de uitslagen zal een getal worden toegekent, het IQ.

In een IQ test wordt de intelligentie gemeten op 4 verschillende onderdelen, deze onderdelen bevatten weer bepaalde subcategorieën:

Verbaal

 • Woordomschrijvingen
 • Woordbetekenis
 • Antoniemen
 • Synoniemen

Numeriek

 • Cijferreeksen
 • Verhaalsommen

Logica

 • Syllogismen (beredeneringen)
 • Analogieën (Links staat tot rechts; als horizontaal staat tot ...)
 • Verzamelingen (Relaties tussen begrippen/beelden herkennen)

Ruimtelijk

 • Figurenreeksen
 • Kubussen
 • Samengestelde figuren

Een IQ test is en blijft echter altijd een momentopname. Je zal zien dat wanneer je twee keer achter elkaar een IQ test maakt, en waarschijnlijk twee keer een andere score uitkomt. Ook is aangetoond dat omgevingsfactoren de uitslag van de IQ test kunnen beïnvloeden. Wanneer je de IQ test maakt, met veel omgevingslawaai, zal de score aanzienlijk lager uitvallen. Verder spelen factoren als slaap hebben, en ziek zijn ook een rol.

Trainen

Verder is het zelfs mogelijk om je te trainen voor een IQ test. De score kan dan tot wel 10% hoger uitvallen. Dit geldt natuurlijk alleen voor IQ testen die op internet te vinden zijn. Een officiële IQ test zal om die reden ook altijd worden afgenomen door een onafhankelijk persoon, zodat er geen mogelijkheid is om op wat voor wijze dan ook 'vals te spelen'. Deze persoon dient speciaal te zijn opgeleid voor het afnemen van dergelijke testen.

De uitslag van de IQ test

Gemiddeld ligt het IQ van een Nederlander op 100. De meeste mensen hebben een score tussen de 85 en 115. Aan de hand van je IQ kun je bepalen op welk denkniveau je ongeveer fungeert.

IQDenkniveau
< 80LBO -
80 - 90LBO
90 - 100LBO +
100 - 110MBO
110 - 120MBO/HBO
120 - 130HBO/Universitair
130 - 140Universitair + (Doctoraal)
140 >Universitair ++ (Doctoraat)

Verder zegt de uitslag van de IQ test iets over de begaafdheid van een persoon. Onderstaand schema is het schema dat algemeen gehanteerd wordt, opgesteld door een speciaal hiervoor opgeleide psycholoog.

IQDenkniveau
<25Zeer ernstige verstandelijke beperking
25 - 50Ernstige verstandelijke beperking
50 - 70Matige verstandelijke beperking
70 - 79Lichte verstandelijke beperking
80 - 90Benedengemiddeld
90 - 110Gemiddeld
110 - 120Bovengemiddeld
120 - 130Begaafd
130>Hoogbegaafd
© 2012 - 2020 Denn, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Stanford-Binet-schaal: Een veelgebruikte intelligentietestStanford-Binet-schaal: Een veelgebruikte intelligentietestDe Stanford-Binet-schaal is sinds de ontwikkeling ervan wereldwijd de meest bekende en meest gebruikte intelligentietest…
SON-R: intelligentietest voor dove kinderenSON-R: intelligentietest voor dove kinderenDe SON-R is een intelligentietest voor dove kinderen welke nonverbaal van aard is. Veel mensen nemen onterecht aan dat d…
IQ: betekenis IQ-scoreIQ: betekenis IQ-scoreHet IQ is een veelgebruikte maatstaf om de intelligentie te meten. IQ-testen bestaan er in vele soorten en maten. De bet…
Je intelligentie meten met een IQ-test; ben jij begaafd?Je intelligentie meten met een IQ-test; ben jij begaafd?Veel mensen vragen zich af wat hun IQ is. IQ staat voor Intelligentie Quotient. Je kan je IQ achterhalen door middel van…

Reageer op het artikel "Intelligentiemeting door middel van IQ test"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Koen, 17-06-2020 11:17 #3
Het Flynn effect is niet iets wat geobserveerd wordt in individuen, maar een effect wat geobserveerd wordt op populatieniveau. Het gemiddelde IQ van een populatie neemt iedere zoveel jaar met een x aantal IQ punten toe (hiervoor wordt overigens gecorrigeerd). Met andere woorden, je persoonlijke IQ score wordt niet beïnvloed door het Flynn effect. Leeftijd kan wel een effect hebben op je IQ-score, maar dit is niet het Flynn effect.

T. Huisman, 15-06-2019 04:14 #2
Het is te veel omvattend wat het precies is en er is ook zoiets als het flynn effect want meespeelt als je ouder wordt.

E. Knaap, 28-03-2012 14:46 #1
De Q in IQ staat voor quotient oftwel de resultaat van een deling. Dit resultaat is de deling van een testwaarde en een gemiddelde. Dit is dus een verhoudingsgetal (relatieve score). De IQ waarde is dus een waarde ten opzichte van een standaard (norm) waarde: in dit geval 100.

Infoteur: Denn
Laatste update: 12-04-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Reacties: 3
Schrijf mee!