Je intelligentie meten met een IQ-test; ben jij begaafd?

Je intelligentie meten met een IQ-test; ben jij begaafd? Veel mensen vragen zich af wat hun IQ is. IQ staat voor Intelligentie Quotient. Je kan je IQ achterhalen door middel van een IQ-test. Uit deze intelligentie test komt een getal en dat wordt je IQ genoemd. IQ is dus niet hetzelfde als intelligentie. Je IQ geeft aan hoe je scoort vergeleken met anderen uit dezelfde groep. Heb je een hoog IQ, dan kun je wel zeggen dat je intelligent bent. Al blijft het altijd relatief. Hoe werkt een IQ-test en uit welke onderdelen bestaat zo'n test? Er wordt afgesloten met een aantal interessant weetjes over de beroemde IQ-test.

Het meten van je intelligentie met een iq-test

Veel mensen doen een IQ-test omdat ze nieuwsgierig zijn hoe intelligent zij werkelijk zijn. Op internet zijn veel IQ-testen te vinden. Deze zijn niet helemaal te vergelijken met een professionele IQ-test, maar vaak krijg je wel een indicatie over je IQ. Verder is het een effectieve manier om te kijken wat voor soort vragen je bij een IQ-test krijgt. Soms kan er ook aan je worden gevraagd om een IQ-test te doen wanneer je ergens solliciteert. Toch zegt een IQ-test niet altijd alles. Wanneer je je bijvoorbeeld minder goed voelt op het moment dat je de IQ-test doet, zal je score lager uitvallen dan wanneer je je goed voelt. Wil je echt weten wat je IQ is, kun je altijd de test een aantal keer maken gedurende de week en het gemiddelde hiervan nemen.

Hoe begaafd ben jij?

Na het afnemen van de test zul je een overzicht krijgen van je resultaten. Vaak worden de verschillende testonderdelen apart vermeld zodat je kunt zien waar je goed en minder goed in hebt gescoord. Het resultaat is je IQ. Dit betekent je score:
 • 70-79 Zwak begaafd
 • 80-89: Beneden gemiddeld intelligent
 • 90-110: Gemiddeld intelligent. (hier valt de grootste groep in)
 • 111-120: Bovengemiddeld intelligent
 • 121-130: Hoog begaafd
 • Boven de 130: Zeer hoog begaafd

Welke onderdelen zitten in een IQ-test?

Tijdens een IQ-test worden verschillende intelligentiegebieden getest. Binnen deze gebieden word je op gemiddeld niveau getest. Je krijgt bij ieder gebied verschillende vragen. Heb je de vraag juist, dan krijg je er punten voor. Wanneer je een IQ-test maakt, krijg je per vraag een bepaalde hoeveelheid tijd. Het testen van je IQ heeft er namelijk ook mee te maken hoe snel je dingen ziet en weet. De test bestaat uit de volgende intelligentiegebieden:

Verbale intelligente

De taal wordt in deze intelligentie getoetst. Er wordt getest op welk niveau je de taal kent en begrijpt. Hoe beter je tekstbegrip en hoe groter je woordenschat, des te beter je zult scoren bij dit gedeelte van de IQ test

Nummerieke intelligentie

De naam zegt het al, dit heeft alles met getallen te maken. Er wordt getest hoe goed je kan rekenen en kunt spelen met getallen.

Ruimtelijke intelligentie

Bij de vragen binnen deze intelligentie wordt getoetst hoe adequaat je ruimtelijke vraagstukken kunt oplossen. Hierbij valt te denken aan figuren in elkaar passen of een vak met allerlei driehoeken met dan de vraag hoeveel driehoeken je ziet.

Logische intelligentie

Het redeneringsvermogen staat centraal in deze intelligentie. Een voorbeeld is een voorgesteld probleem met de vraag of je een oplossing kunt bedenken. Logisch redeneren is hierbij dus van belang.

Interessante feiten over de IQ-test

 • Mannen hebben gemiddeld een hoger IQ dan vrouwen. Onderzoekers denken dat dit is ontstaan doordat er op onderdelen wordt getest waarin mannen beter zijn dan vrouwen.
 • Voor volwassenen geldt over het algemeen: des te ouder je wordt, des te hoger je scoort op een IQ-test. Wanneer iemand van 20 een test doet en tien jaar later nog een keer, dan zal hij de tweede keer waarschijnlijk een hogere IQ-score hebben. Dit komt omdat je woordenschat groter is en je vraagstukken beter door hebt. Een stukje levens- en werkervaring telt dus mee. Het verschil zal niet enorm groot zijn, maar het kan wel een paar punten schelen.
 • Oudere mensen scoren over het algemeen vaak juist wat lager op IQ-testen. Ze kunnen moeite hebben om zich te concentreren op de vragen. Ook hebben zij vaak meer tijd nodig om het juiste antwoord te vinden.
 • Voor kinderen zijn er speciale IQ-testen. Een volwassen IQ-test is in de regel te moeilijk voor een kind. De score is dan lager dan het werkelijke IQ.

Wel of niet een IQ-test doen?

Het kan best nuttig zijn om eens een IQ-test te doen. Je kunt meestal wel inschatten of je gemiddeld intelligent bent, maar het is altijd interessant om dit eens te laten testen. Er zijn verschillende IQ-testen waarmee je je IQ kan testen. Een professionele test zal de beste uitkomst geven, maar met een gratis test krijg je ook enig inzicht in je intelligentie. Het zal nooit je exacte intelligentie kunnen geven aangezien dit van meer factoren afhankelijk is dan je met een test kunt meten. Maar het geeft absoluut een goede indicatie en is ook nog eens ontzettend leuk om te doen!
© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntWat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntIQ is een afkorting voor intelligentiequotiënt en het is een meting om te kijken hoe intelligent iemand is. Er wordt vaa…
Intelligentietesten voor het jonge kindIntelligentietesten voor het jonge kindBij jonge kinderen vinden in een korte periode ingrijpende veranderingen in de ontwikkeling plaats. In bepaalde jogevall…
Intelligentiemeting door middel van IQ testIntelligentiemeting door middel van IQ testDe intelligentie van een mens is een moeilijk begrip. Want hoe bepaal je of iemand ontzettend slim is, of misschien juis…
Het intelligentie quotiënt (IQ) en IQ testenHet intelligentie quotiënt (IQ) en IQ testenHet intelligentie quotiënt, afgekort tot het IQ, is een maatstaf voor de intelligentie die een persoon bezit. IQ testen…

Hoger scoren op een IQ test (met voorbeelden)Hoger scoren op een IQ test (met voorbeelden)Je bent intelligent of je bent het niet, maar hoger scoren op een IQ test kan iedereen leren. De hoogte van je score op…
Verschil tussen virus en bacterieVerschil tussen virus en bacterieIedereen heeft wel eens van de woorden virus en bacterie (Lat.: bacterium en meervoud: bacteria) gehoord, met name wanne…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GraphicMama-team, Pixabay
 • http://www.psyonline.nl/intelligentietests.html
 • http://www.hoogbegaafdvlaanderen.be/03_Testen/waarde_van_IQ_cijfer.html
 • http://www.pdd-nos.nl/contents/intelligentie.html
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 13-11-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.