IQ: betekenis IQ-score

IQ: betekenis IQ-score Het IQ is een veelgebruikte maatstaf om de intelligentie te meten. IQ-testen bestaan er in vele soorten en maten. De betrouwbaarheid staat regelmatig ter discussie. Wat zegt IQ nu eigenlijk over de intelligentie? Wat is de betekenis van IQ-scores? En wat is het verband tussen IQ en opleidingsniveau?

IQ: Intelligentieqoutiënt

Het IQ of intelligentiequotiënt is een gangbare maat om de intelligentie te meten. Het IQ is een getal dat min of meer een normaalverdeling kent.

Het gemiddelde IQ

100 is het gemiddelde IQ. De standaardafwijking is 15. Een IQ van 110 of hoger komt bij 1 op de 4 mensen voor. De helft van de bevolking heeft een IQ lager dan 100, de andere helft hoger dan 100. Hele lage of hoge IQ’s zijn zeldzaam.

IQ en opleiding

Er is een duidelijk verband tussen IQ en opleiding. Globaal gezien is de volgende tabel samen te stellen.

OpleidingsniveauGemiddeld IQ
Doctoraat (dr)125
Doctoraat (drs/ir/mr)115
HBO108
MBO/VMBO (theoretische of gemengde leerweg)98/100
VMBO (kader, beroepsgerichte leerweg)90
Praktijkonderwijs70-90
ZML-onderwijs< 70

Betekenis van IQ-scores

Wat is nu de betekenis van een IQ-score?

IQ/scoreIntelligentie
> 130Hoogbegaafd
120-130Begaafd
110-120Bovengemiddeld
90 - 110Gemiddeld
80-90Benedengemiddeld
70-80Zwakbegaafd
50-70Lichte verstandelijke beperking
35-50Matige verstandelijke beperking
20-35Diepe verstandelijke beperking

Betrouwbaarheid IQ-test

Hoe betrouwbaar zijn IQ-tests nu eigenlijk als meetinstrument? Een belangrijke kanttekening die men kan plaatsen bij een IQ-test, is dat het een momentopname is. Factoren zoals slaaptekort of concentratieverlies kunnen de IQ-score beïnvloeden. Ten tweede kan men IQ-tests oefenen, waardoor de score tot 10% hoger uitvalt. Daarnaast kan de test zelf ook onvoldoende valide zijn.

Een betrouwbare IQ-test moet altijd afgenomen worden door een persoon die onafhankelijk is van de opdrachtgever. Bovendien moet hij geschoold zijn op zijn vakgebied en in staat zijn om de testresultaten op juiste wijze te interpreteren.
© 2012 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Onverwacht slechte Cito-score? Overdoen? De NIO-toetsOnverwacht slechte Cito-score? Overdoen? De NIO-toetsDe score voor de Cito-toets is in belangrijke mate bepalend voor de keuze van een vervolgopleiding van een kind. Is de s…
Intelligentie en IQIntelligentie en IQWat betekent je IQ-score? Een IQ (intelligentiequotiënt) geeft aan hoe je scoort op een intelligentietest in vergelijkin…
Verpleegkunde: EWS-score - Early Warning SystemVerpleegkunde: EWS-score - Early Warning SystemIn het ziekenhuis is het de taak van het medisch personeel om een patiënt zo goed mogelijk te monitoren, zodat verder le…
Wat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntWat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntIQ is een afkorting voor intelligentiequotiënt en het is een meting om te kijken hoe intelligent iemand is. Er wordt vaa…

Antwerpse wetenschappers ontdekken obesitas-genAntwerpse wetenschappers ontdekken obesitas-genWetenschappers van de Universiteit Antwerpen (UA) en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) hebben samen met buiten…
Voorwoord & nawoord schrijvenVoorwoord & nawoord schrijvenEen voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk,…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "IQ: betekenis IQ-score"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anoniem, 21-01-2017 01:27 #4
Hoi Milou, over het algemeen geldt voor jongeren tot en met 20 jaar dat het IQ toeneemt. Mogelijkerwijs is dit een verklaring voor de stijging. Een andere verklaring kan het verschil in kwaliteit van de testen zijn.

Willemijn, 11-01-2017 22:38 #3
He Milou,

Wat een goede vraag ik kan me voorstellen dat je daar meer over wil weten. Ik denk dat het het beste is om hiervoor contact op te nemen met de personen die de testen bij jou hebben afgenomen. Zij weten namelijk precies welke test zij hebben afgenomen en waardoor het grote verschil mogelijk kan komen.

Anoniem, 19-05-2016 19:41 #2
Er is een nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan naar IQ scores.
De mensen die een IQ-score haalde van 120 kregen de uitslag dat ze een IQ rond de 80 hadden.
De mensen die een score haalde van rond de 80 kregen te horen dat ze een IQ score hadden gehaald van 120.

Wat gebeurde er?…
De onderzoekers deden na 5 jaar nog een onderzoek naar de IQ score van de cliënten.
De mensen die 5 jaar geleden lager scoorde, scoorde nu ineens een IQ van 120! En andersom.

Ik vind IQ testen daarom ook peanuts.
Je zou het een zelfvertrouwen-test kunnen noemen.

Milou, 03-05-2016 23:48 #1
Hey, ik ben Milou en 13 jaar. Vorig schooljaar (in groep 8) deed ik de cito toets en een IQ test. die testen zeiden dat ik een IQ van 97 had en toen moest ik naar VMBO-basis. Daar haalde ik vervolgens alleen maar 10en en verveelde ik me dood… halverwege het jaar ben ik naar havo-VWO gegaan en hier moest ik opnieuw een IQ test doen en toen haalde ik een score van 105-120… Hoe kan dit? (Ik weet niet of het er mee te maken kan hebben maar ik heb een autistische stoornis genaamd Asperger)

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 10-02-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!