Bedrijven en ondernemingen

Bedrijven en ondernemingen hebben te maken met producten en diensten. Elk bedrijf heeft zijn eigen producten en diensten nodig. Niet alle producten en diensten bestaan al, dus worden er voortdurend nieuwe dingen op de markt gebracht. Niet alle producten en diensten worden aangeboden op de markt.

Parallelle economie

Allereerst bevat de economie een terrein waar geen geld als ruilmiddel word gebruikt of zelfs geen ruil voorkomt. De productie, die niet in de statistieken van het CBS (Centraal Bureau Statistiek) wordt geregistreerd, noemen we parallelle economie. Een voorbeeld hiervan is de productie in eigen huis, zoals het huishouden en het doe-het-zelven. Ook alle producten die de overheid vrijgeeft komt over het algemeen niet op de markt. Dit komt mede door het feit dat de overheid niet commercieel is ingesteld en dus geen winst hoort te maken.

Collectieve bedrijven

De bedrijven die wel op winst uit zijn noemen we collectieve bedrijven. Die bedrijven vormen samen de markt. Het is moeilijk te zeggen hoeveel collectieve bedrijven er zijn omdat dat getal voortduren schommelt, het gebeurt nogal is dat zon bedrijfje failliet gaat.

De marktsector bestaat uit:
  • De primaire sector. Deze sector staat vooral voor de biologische producten. Deze bedrijven richtten zich op alles wat met de aarde te maken heeft. Enkele voorbeelden hiervan zijn de visserij, de bosbouw en de mijnbouw.
  • De secundaire sector. Deze sector verwerkt de grondstoffen van de primaire sector naar een product. Deze sector wordt ook wel de industrie genoemd.
  • De tertiaire sector. Alle andere bedrijven die niet onder een bovenstaande sector vallen, vallen onder de tertiaire sector. Denk hierbij aan diensten zoals telefoon en internet. Alleen de collectieve diensten vallen onder de tertiaire sector. De andere, meestal van de overheid, vallen onder de quartaire- of non-profit sector.

Ondernemingen

Ondernemingen zijn bedrijven die zoveel mogelijk winst willen maken. Vanzelfsprekend zijn dit collectieve bedrijven. Van de winst van de onderneming gaat een deel naar de belasting, de rest wordt verdeeld onder de eigenaar(s). Het grote verschil tussen een onderneming en een collectief bedrijf is dat bij een bedrijf niet alle winst onder de eigenaars(s) verdeeld wordt, bij een onderneming is dat wel het geval. Niet altijd staat de maximale winst als eerste op het verlanglijstje van de directeur. Hij kan er ook voor kiezen om rustig te beginnen, een goede naam te krijgen, en later veel geld te verdienen. Ook kan een onderneming ervoor kiezen om eerst een groot marktaandeel (aandeel in de totale verkopen van een product op de desbetreffende markt) in handen te hebben en op die basis meer winst te genereren. Als een onderneming een van die twee tactieken toepast moet het op de korte termijn rekenen op verlies, omdat de prijzen van de producten laag zijn om zo veel te verkopen.
© 2008 - 2020 Sjoerdvo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wie heeft het hoogste loon?Wie heeft het hoogste loon?Bezit je een universitair diploma en heb je een topfunctie in een groot petrochemisch bedrijf in Brussel? Dan heb je gel…
Alcoholen als reductor - theorieAlcoholen als reductor - theorieRedoxreacties zijn reacties waarbij ladingen verschuiven. Meestal komen redoxreacties voor tussen twee metalen, twee nie…
BedrijfswaarderingBedrijfswaarderingBedrijfswaarderingen spelen een belangrijke rol bij het aan- en verkopen van een onderneming, het verhandelen van aandel…
Het Europese rechtDe landen in de Europese Unie hebben met het 'Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU)' hun soevereini…

Beter deflatie dan inflatie want geldontwaarding is diefstalmijn kijk opBeter deflatie dan inflatie want geldontwaarding is diefstalVan deflatie wordt beweerd dat deze waardestijging van geld slecht is voor de economie en voor onze koopkracht. Een eige…
Econoom, economen: Van Smith, Marx tot Keynes en FriedmanEconoom, economen: Van Smith, Marx tot Keynes en FriedmanAdam Smith, Karl Marx, John Stuart Mill, John Maynard Keynes, Milton Friedman, John Kenneth Galbraith... U zult ongetwij…

Reageer op het artikel "Bedrijven en ondernemingen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

W. Steenstra, 02-10-2014 12:43 #1
1 - Hoe zit het nu precies? "Ondernemingen zijn bedrijven die zoveel mogelijk winst willen maken. Vanzelfsprekend zijn dit collectieve bedrijven" naast "Het grote verschil tussen een onderneming en een collectief bedrijf is." Zijn ondernemingen nu wel of geen collectieve bedrijven?
2 - Ik heb altijd geleerd dat het verschil tussen en bedrijf en een onderneming het winstdoel is: Een bedrijf dat gericht is op het maken van winst is een onderneming.
Vr.gr.
W. Steenstra.

Infoteur: Sjoerdvo
Laatste update: 21-09-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Reacties: 1
Schrijf mee!