mijn kijk op

Beter deflatie dan inflatie want geldontwaarding is diefstal

Beter deflatie dan inflatie want geldontwaarding is diefstal Van deflatie wordt beweerd dat deze waardestijging van geld slecht is voor de economie en voor onze koopkracht. Een eigenaardige redenering want het is toch juist de geldontwaarding, dus de inflatie, die zo slecht voor de economie is? Er is echter een partij die wel veel belang bij geldontwaarding heeft en dat is de overheid met haar enorme schulden. Die zal bij te lage inflatie de geldhoeveelheid vergroten, oftewel water bij de wijn doen waardoor de kwaliteit van het product (ons inkomen) afneemt. Vooral gepensioneerden zijn daarvan de dupe omdat hun pensioen onvoldoende gecompenseerd wordt.

Inflatie lijkt diefstal

Inflatie wil zeggen dat de waarde van het geld daalt omdat je, als gevolg van de gestegen prijzen, met dezelfde hoeveelheid geld minder dan voorheen kunt kopen.

Nadelen van inflatie

 • de koopkracht van ons inkomen (loon en pensioen) wordt minder, tenzij ons inkomen wordt geïndexeerd
 • als de lonen wel worden geïndexeerd verslechtert de concurrentiepositie van het bedrijfsleven t.o.v. het buitenland
 • koopkracht van pensioen daalt extra snel omdat de pensioenindexeringen de geldontwaarding niet kunnen bijhouden
 • spaargeld daalt in waarde, tenzij de spaarrente minus vermogensrendementsheffing voldoende compensatie biedt

Het zogenaamde spook van de deflatie

Deflatie is het tegenovergestelde van inflatie. Bij deflatie wordt ons geld meer waard omdat de prijzen dalen. Maar wat is er eigenlijk zo verkeerd aan dalende prijzen. Want wie wil er nu niet dat z’n geld meer waard wordt, in plaats van minder als gevolg van inflatie? Toch juist een heerlijk idee dat je per maand minder geld kwijt bent aan je huishouden!

De voordelen van deflatie

 • Zolang je inkomen gelijk blijft of stijgt en de prijzen dalen heb je voordeel bij deflatie. Je kunt immers meer kopen van je geld.
 • Je spaargeld verschraalt ook niet, maar stijgt daarentegen in waarde.
 • De koopkracht van je pensioen wordt ook niet langer aangetast.

Drogredenen

Men insinueert dat als de prijzen gaan dalen de consument gaat wachten met het aanschaffen van bijvoorbeeld een auto omdat die misschien nòg goedkoper wordt. En dat uitstel van aankoop zou ongunstig voor de economie zijn.
Maar dat de consument aankopen gaat uitstellen is echter een drogreden van de bovenste plank. Het is niet meer dan een vermoeden, want deflatie heeft zich in Europa nimmer structureel voorgedaan.
 • Iedereen weet bovendien uit ervaring dat elektronische en technische consumenten producten vanaf de eerste introductie constant in prijs zakken i.v.m. de dalende productiekosten. Er is echter vrijwel niemand die de aankoop van een elektrische fiets, fotocamera, smartPhone e.d. uitstelt met als argument dat de prijzen over een half jaar nog lager zijn.
 • Regelmatig schommelen de benzineprijzen. Maar niemand zet z'n auto aan de kant bij dalende brandstofprijzen, met als argument dat je beter kunt wachten met tanken tot de benzine nog goedkoper wordt.

Deflatie is zelfs stimulans voor de economie

 • Er is een heel grote groep consumenten die op dit moment moeilijk rond kunnen komen. Deze groep blijft ingeval van een prijsdaling vermoedelijk nog steeds het gehele inkomen uitgeven. Hetgeen dan echter tot een juist hogere productie leidt aangezien met dat zelfde inkomen, dankzij de deflatie, veel meer te besteden valt.
 • Ingeval van een algehele prijsverlaging zal iedereen beseffen dat dit slechts een tijdelijke situatie zal zijn. Mensen gaan derhalve niet wachten op verdere verlaging, maar zullen snel hun slag slaan voordat het spook van de inflatie zich weer aankondigt.

De enige groep die echt nadelen ondervindt van deflatie zijn de mensen en instanties die een hypotheek of lening hebben, want dat zijn de categorieën die profiteren van de geldontwaarding (ten koste van degenen die sparen). Maar laten we aan de andere kant niet vergeten dat indien er werkelijk deflatie gaat komen de te betalen rente op nieuwe hypotheken e.d. ook naar een historisch dieptepunt zal zakken.

Laat die deflatie dus maar komen. Maar dat zal nooit gebeuren want degenen met de grootste schulden zijn immers de overheden en die hebben er dus alle belang bij dat de Euro constant minder waard wordt. Ze zullen de geldpersen laten draaien zodra de inflatie te laag wordt. Uiteraard ten koste van spaarders en vooral gepensioneerden, omdat hun pensioen meestal onvoldoende gecompenseerd (geïndexeerd) wordt voor de koopkrachtdaling die het onvermijdelijk gevolg is van inflatie.

Belofte maakt schuld

Helaas zijn wij kiezers er deels ook zelf de oorzaak van dat de geldpersen steeds opnieuw gaan draaien. Wij stemmen immers vaak gretig op partijen die hun beloftes alleen maar kunnen waarmaken, door veel geld te lenen. Om die leningen vervolgens te doen krimpen in waarde, is inflatie nodig.

Lees verder

© 2009 - 2020 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Deflatie: oorzaken en gevolgen voor de economieDeflatie: oorzaken en gevolgen voor de economieHet “spook” deflatie is een grote vrees voor heel wat economen. Deflatie is de tegenhanger van inflatie. Inflatie staat…
Inflatie, desinflatie en deflatie uitgelegdInflatie, desinflatie en deflatie uitgelegdRenteomslag, inflatie, neiging naar deflatie in 2020? Er is goede en slechte deflatie mogelijk. Voor een stevige inflati…
Wat is inflatie en wat zijn de gevolgen?Wat is inflatie en wat zijn de gevolgen?In het nieuws horen we vaak berichten over de inflatie. Maar wat is inflatie precies? En hoe wordt het berekend? En wat…
Economie: wat is het verschil tussen recessie en depressie?Economie: wat is het verschil tussen recessie en depressie?Sinds de globale economische crisis van eind oktober 2008 zijn economische termen schering en inslag in de actualiteit.…

Letland: inflatie en monetair beleidLetland: inflatie en monetair beleidDe belangrijkste doelstelling van het monetaire beleid van de centrale bank van Letland is het bevorderen van een gunsti…
Bedrijven en ondernemingenBedrijven en ondernemingen hebben te maken met producten en diensten. Elk bedrijf heeft zijn eigen producten en diensten…

Reageer op het artikel "Beter deflatie dan inflatie want geldontwaarding is diefstal"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Matthijs, 15-03-2012 02:29 #3
"Het is niet meer dan een vermoeden"
Economie is dan ook gebaseerd op theorieën verzinnen en afwachten.

"want een situatie van deflatie heeft zich na de (niet te vergelijken) jaren 30 immers nauwelijks meer voorgedaan."
In de afgelopen 60 jaar ongeveer drie keer. Die drie keren was het dan ook goed mis, kijk maar naar de huidige recessie, toen in 2008 deflatie optrad en de hele economie heen en weer vloog, banken sloten (conjunctuurgolven) etc.

@Rob, geld bijdrukken kan leiden tot vergrootte conjunctuurgolven, wat ook niet gunstig is voor de economie en wat nog slechter kan aflopen.

Youri Carma, 03-03-2009 05:03 #2
Deflatie zit aan de goederen kant, goederen of huizen dalen in prijs. Inflatie zit aan de geld kant ook wel monetaire kant, het geld zelf daalt in waarden m.a.w. je koopt minder voor dezelde Euro, je koopkracht daalt. Stel je hebt 5% deflatie en 5% inflatie dan is verhoudingsgewijs je koopkracht precies gelijk gebleven. Deflatie en Inflatie kunnen hand in hand gaan. Prijzen van huizen dalen bijvoorbeeld maar door het minder waard worden van geld door toename van de totale geldhoeveelheid de inflatie gaat je koopkracht ook achteruit.
Dus voor de inflatie kijken we naar de geldhoeveelheid maar daarnaast ook naar de omloopsnelheid van het geld (Velocity) die het Multiplier effect veroorzaakt. Deze twee moeten beslist samen gezien worden. Je kan bijvoorbeeld de geldhoeveelheid flink laten toenemen, wat Bernanke in Amerika ook gedaan heeft maar als de omloopsnelheid van het geld laag is, wat nu ook het geval is in Amerika zal dat zich niet gelijk vertalen in inflatie. De beer breekt pas los als de economie zich weer aantrekt want dan word het gevaar voor inflatie zeer groot bij een grote geld hoeveelheid.
Bernanke heeft ons daarvoor nog proberen gerust te stellen in Bloomberg onder andere maar ik en ook andere zijn daar niet gerust op. Bij het herstellen van de Economie moet dan namelijk gelijk de geldhoeveelheid dalen wil men een plots opstekende inflatie voorkomen. Hoe Bernanke dat wil doen is mij nog niet duidelijk. Misschien verwacht hij dan dat er nog zoveel schulden ingelost gaan worden dat dit een automatische rem op de geldhoeveelheid zal geven?

Maar om op de vraag terug te komen. Bij inflatie word je geld minder waard en kan je bijvoorbeeld juist minder makkelijk een huis kopen dus je zou eerder zeggen dat men dan juist weer prijzen zou moeten gaan verlagen als niiemand zich meer door die inflatie een huis kan veroorloven bijvoorbeeld. Het lijkt dus eerder dat inflatie juist deflatie in de hand werkt maar ik gebruik hier ook alleen maar mijn boeren verstand en misschien zie ik hier nog een achterliggende mechanisme over het hoofd?

Youri Carma, 02-03-2009 08:21 #1
Bovenstaande verhaal is in zoverre waar dat een beperkte Deflatie inderdaad gunstig is. Gevaar is echter de zogenoemde Deflatie spiraal waarbij niemand meer iets koopt omdat men een verdere prijsdaling verwacht zodat de markten op slot komen te zitten. Maar inderdaad kan een gematigde Deflatie helemaal geen kwaad en soms zelfs juist markten open breken die eerst juist vanwegen te hoge prijzen op slot zaten. Reactie infoteur, 02-03-2009
Beste Youri,
Bedankt voor je reactie
Inflatie ontstaat ook wanneer er meer geld wordt gedrukt en in circulatie wordt gebracht. Ik vraag me af of dat ook geen middel tegen deflatie zou zijn.

Weet jij dat?
groet,
Rob

Infoteur: Robbie
Laatste update: 25-09-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Special: Kredietcrisis
Reacties: 3
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!