mijn kijk opBeter deflatie dan inflatie want geldontwaarding is diefstal
Van deflatie wordt beweerd dat deze waardestijging van geld slecht is voor de economie en voor onze koopkracht. Een eigenaardige redenering want het is toch juist de geldontwaarding, dus de inflatie, die zo slecht voor de economie is? Er is echter een partij die wel veel belang bij geldontwaarding heeft en dat is de overheid met haar enorme schulden. Die zal bij te lage inflatie de geldhoeveelheid vergroten, oftewel water bij de wijn doen waardoor de kwaliteit van het product (ons inkomen) afneemt. Vooral gepensioneerden zijn daarvan de dupe omdat hun pensioen onvoldoende gecompenseerd wordt.
Inflatie lijkt diefstal
Inflatie wil zeggen dat de waarde van het geld daalt omdat je, als gevolg van de gestegen prijzen, met dezelfde hoeveelheid geld minder dan voorheen kunt kopen.
Nadelen van inflatie
- de koopkracht van ons inkomen (loon en pensioen) wordt minder, tenzij ons inkomen wordt geïndexeerd
- als de lonen wel worden geïndexeerd verslechtert de concurrentiepositie van het bedrijfsleven t.o.v. het buitenland
- koopkracht van pensioen daalt extra snel omdat de pensioenindexeringen de geldontwaarding niet kunnen bijhouden
- spaargeld daalt in waarde, tenzij de spaarrente minus vermogensrendementsheffing voldoende compensatie biedt
Het zogenaamde spook van de deflatie
Deflatie is het tegenovergestelde van inflatie. Bij deflatie wordt ons geld meer waard omdat de prijzen dalen. Maar wat is er eigenlijk zo verkeerd aan dalende prijzen. Want wie wil er nu niet dat z’n geld meer waard wordt, in plaats van minder als gevolg van inflatie? Toch juist een heerlijk idee dat je per maand
minder geld kwijt bent aan je huishouden!
De voordelen van deflatie
- Zolang je inkomen gelijk blijft of stijgt en de prijzen dalen heb je voordeel bij deflatie. Je kunt immers meer kopen van je geld.
- Je spaargeld verschraalt ook niet, maar stijgt daarentegen in waarde.
- De koopkracht van je pensioen wordt ook niet langer aangetast.
Drogredenen
Men insinueert dat als de prijzen gaan dalen de consument gaat wachten met het aanschaffen van bijvoorbeeld een auto omdat die misschien nòg goedkoper wordt. En dat uitstel van aankoop zou ongunstig voor de economie zijn.
Maar dat de consument aankopen gaat uitstellen is echter een drogreden van de bovenste plank. Het is niet meer dan een vermoeden, want deflatie heeft zich in Europa nimmer structureel voorgedaan.
- Iedereen weet bovendien uit ervaring dat elektronische en technische consumenten producten vanaf de eerste introductie constant in prijs zakken i.v.m. de dalende productiekosten. Er is echter vrijwel niemand die de aankoop van een elektrische fiets, fotocamera, smartPhone e.d. uitstelt met als argument dat de prijzen over een half jaar nog lager zijn.
- Regelmatig schommelen de benzineprijzen. Maar niemand zet z'n auto aan de kant bij dalende brandstofprijzen, met als argument dat je beter kunt wachten met tanken tot de benzine nog goedkoper wordt.
Deflatie is zelfs stimulans voor de economie
- Er is een heel grote groep consumenten die op dit moment moeilijk rond kunnen komen. Deze groep blijft ingeval van een prijsdaling vermoedelijk nog steeds het gehele inkomen uitgeven. Hetgeen dan echter tot een juist hogere productie leidt aangezien met dat zelfde inkomen, dankzij de deflatie, veel meer te besteden valt.
- Ingeval van een algehele prijsverlaging zal iedereen beseffen dat dit slechts een tijdelijke situatie zal zijn. Mensen gaan derhalve niet wachten op verdere verlaging, maar zullen snel hun slag slaan voordat het spook van de inflatie zich weer aankondigt.
De enige groep die echt nadelen ondervindt van deflatie zijn de mensen en instanties die een hypotheek of lening hebben, want dat zijn de categorieën die profiteren van de geldontwaarding (ten koste van degenen die sparen). Maar laten we aan de andere kant niet vergeten dat indien er werkelijk deflatie gaat komen de te betalen rente op nieuwe hypotheken e.d. ook naar een historisch dieptepunt zal zakken.
Laat die deflatie dus maar komen. Maar dat zal nooit gebeuren want degenen met de grootste schulden zijn immers de overheden en die hebben er dus alle belang bij dat de Euro constant minder waard wordt. Ze zullen de geldpersen laten draaien zodra de inflatie te laag wordt. Uiteraard ten koste van spaarders en vooral gepensioneerden, omdat hun pensioen meestal onvoldoende gecompenseerd (geïndexeerd) wordt voor de koopkrachtdaling die het onvermijdelijk gevolg is van inflatie.
Belofte maakt schuld
Helaas zijn wij kiezers er deels ook zelf de oorzaak van dat de geldpersen steeds opnieuw gaan draaien. Wij stemmen immers vaak gretig op partijen die hun beloftes alleen maar kunnen waarmaken, door veel geld te lenen. Om die leningen vervolgens te doen krimpen in waarde, is inflatie nodig.
Lees verder