Welvaart meten: Voorbij het BBP
Stavros Dimas, Eurocommissaris Milieu (2004 – 2009) zei op 20 augustus 2009 tijdens de presentatie van het beleidsrapport 'Het BBP en verder: Meting van de vooruitgang in een veranderende wereld': “Iets wat goed is voor het GDP, hoeft niet goed te zijn voor de samenleving.” Over het internationale initiatief 'Beyond-gdp.eu – Voorbij het BBP', het rapport 'Het BBP en verder' van de Europese Commissie en de Eurobarometer-enquête 'Vooruitgang'. De aanvulling van het BBP en welvaartindicatoren.
Beyond-gdp.eu – Voorbij het BBP: Internationaal initiatief
Op internationaal initiatief van de Europese Commissie, DG Milieu, DG Eurostat, het Europees Parlement, de Club van Rome, de OESO en het Wereld Natuur Fonds is de Beyond GDP (Voorbij het BBP) website opgericht. Deze partners werken continue aan de verbetering van het meten van vooruitgang, echte rijkdom en het welzijn van naties. De website www.beyond-gdp.eu geeft informatie over recente ontwikkelingen in indicatoren voor sociale, economische en milieuvooruitgang.
De achterliggende gedachte is dat economische indicatoren als het BNP (Bruto Nationaal Product), nu BBP (Bruto Binnenlands Product), nooit is ontwikkeld om welvaart te meten. Het BBP als welvaartsmaat wordt als ontoereikend beschouwd. Ook klimaatverandering, armoede, uitputting van natuurlijke energiebronnen en gezondheid moeten in een dergelijke indicator worden meegenomen.
Zoals Stavros Dimas, Eurocommissaris Milieu (2004 – 2009) op 20 augustus 2009 tijdens de presentatie van het beleidsrapport “Het BBP en verder: Meting van de vooruitgang in een veranderende wereld” zei: “Iets wat goed is voor het GDP, hoeft niet goed te zijn voor de samenleving.”
Rapport ‘Het BBP en verder’
In het rapport ‘Het BBP en verder’ komt o.a. aan de orde:
- Meting van de vooruitgang in een veranderende wereld, door het voortbouwen op internationale activiteiten en werk van de lidstaten en betere indicatoren om recht te doen aan de zorgen van de burgers;
- Vijf acties om de vooruitgang in een veranderende wereld beter te meten, zoals het BBP aanvullen met sociale en milieu-indicatoren en de ontwikkeling van een Europees scorebord voor duurzame ontwikkeling.
De Commissie concludeert, dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) een krachtig en algemeen aanvaard instrument is voor het monitoren van korte en middellange termijn schommelingen van de economische conjunctuur. Ondanks de tekortkomingen, blijft het BBP de beste samenvatting van de prestaties van de markteconomie in één enkel cijfer.
Het BBP is echter niet bedoeld als accurate graadmeter van economische en sociale vooruitgang op langere termijn of van het vermogen van de samenleving om een oplossing te bieden voor problemen als klimaatverandering en efficiënt hulpbronnengebruik. Het BBP moet worden aangevuld met indicatoren die de andere economische, maatschappelijke en milieuvraagstukken - bepalend voor het welzijn van de burger - adequaat bestrijken.
Eurobarometer-enquête ‘Vooruitgang meten’
Meer dan tweederde van de EU-burgers vindt dat de vooruitgang in gelijke mate moet worden afgemeten aan sociale, economische en milieu-indicatoren. Dit bleek uit een Eurobarometer-enquête in 2008. Van de ondervraagden doet slechts iets minder dan een zesde dit liever vooral op basis van economische indicatoren. Een internationale enquête in 2007 leverde vergelijkbare resultaten op.
Doel van ‘Voorbij het BBP’
Het doel van de Commissie is, indicatoren te ontwikkelen die een correcte en bruikbare maatstaf bieden voor de vooruitgang die - op het gebied van duurzame totstandbrenging van sociale, economische en milieudoelstellingen - wordt geboekt. De Commissie zal uiterlijk in 2012 met een verslag komen over de uitvoering en het resultaat van de acties.
Indicatoren voor meting van vooruitgang: welvaartindicatoren
Een overzicht van de Beyond GDP – Indicatoren vindt u op de volgende webpagina: http://www.beyond-gdp.eu/indicators.html. Op deze pagina wordt verwezen naar een aantal hoofdbenaderingen en indicatoren, besproken in de conferentie ‘Het BBP en verder’, zoals de Index of Sustainable Economic Welfare (ISEW), een 'green GDP', quality of life indicatoren, de Human Development Index en de Ecological Footprint.