Economie: Welvaart

Economie: Welvaart Uitleg over de vraag: wat is economie? In dit artikel leggen we het derde antwoord uit: Economie is (oa) welvaart. Wat is welvaart? Hoe kan milieuvervuiling ons welvaart en welzijn doen verminderen? Neemt de welvaart toe of af door het gebruik van de drie productiefactoren natuur, arbeid en kapitaal? Wat bedoelt men met een zijnsoordeel binnen de economische wetenschap? Wat is de relatie tussen welvaart en welzijn van een mens? Economie en welvaart, een overzicht:

Wat is welvaart?

De mate om de behoeften van de mens te kunnen bevredigen door het gebruik van de drie productiefactoren: natuur, arbeid en kapitaal, heet: welvaart. Schaarste is: de spanning tussen onze behoeften en de middelen om in deze behoeften te kunnen voorzien. Hoe minder schaarste, hoe groter de welvaart.

Economie: nieuwe schaarste, grondstoffen raken op of worden verontreinigd

Het produceren van goederen met behulp van de productiefactoren kan tot een nieuwe schaarste leiden:
  • Grondstoffen raken op,
  • Bossen verbranden of worden weggekapt,
  • Landelijke gebieden raken verloren,
  • Lucht wordt verontreinigd,
  • Bodem raakt verontreinigd.
Het wordt een behoorlijk moeilijke en dure aangelegenheid om schoon drinkwater boven water te krijgen als er sprake is van bodemverontreiniging.

Milieuvervuiling

Als de productiefactoren zijn verontreinigd wordt het moeilijker en duurder om nog in bepaalde behoeften van de mens te kunnen voldoen. Behalve dat kunnen verschillende vormen van verontreiniging en milieuvervuiling de gezondheid van de mens aantasten en leiden tot meer doktersbehandelingen.

Vrije tijd

Met de productiefactor arbeid kunnen zowel positieve als negatieve gevolgen openbaren binnen de welvaart van de economie. Hoe langer de mens namelijk werkt, hoe minder vrije tijd. De mens heeft echter ook behoefte aan vrije tijd!

Gebruik van productiefactoren: neemt de welvaart toe of af?

Een goede vraag is: neemt de welvaart toe of af door het gebruik van de drie productiefactoren natuur, arbeid en kapitaal? Om antwoord te kunnen geven, moeten we ons het volgende afvragen:
  • De mate waarin de productiefactoren natuur, arbeid en kapitaal gebruikt worden,
  • De manier waarop de productiefactoren natuur, arbeid en kapitaal gebruikt worden,
  • Het doel waarvoor de drie productiefactoren natuur, arbeid en kapitaal gebruikt worden.
Aangezien ieder mens zijn eigem behoeften heeft, zal iedereen hierover verschillende antwoorden op hebben.

Economische wetenschap: zijnsoordeel

De economische wetenschap doet over de vraag: "Neemt de welvaart toe of af door het gebruik van de drie productiefactoren natuur, arbeid en kapitaal," geen uitspraak. Dat zou namelijk een waardeoordeel zijn en de economische wetenschap houdt zich uitsluitend bezig met zijnsoordelen.

Economie: wat zijn zijnsoordelen?

Binnen de economische wetenschap kan er niet bepaald worden welke behoeften mensen zouden moeten hebben en hoe deze behoeften vervolgens tegen elkaar zouden moeten worden afgewogen. Het meer van het een hoeft niet dus niet automatisch te betekenen dat het minder van het ander is.

Een productieproces per productiefactor

Productiefactoren kunnen daarentegen maar slechts 1 keer gebruikt worden in het productoeproces.

Relatie welvaart versus welzijn

De relatie tussen welvaart en het welzijn van de mens is complex. De ene mens kan zielsgelukkig zijn met een bepaald inkomen, terwijl de ander daar diep ongelukkig van wordt. Over het algemeen mag er aangenomen worden dat de toename van het welzijn is als iemand het gevoel heeft er op vooruit te gaan zonder dat daarvoor extra gebruik van de drie productiefactoren natuur, arbeid en kapitaal voor nodig is.
© 2009 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bezint eer u begint, milieuvervuilingU ziet een geweldig appartement op een locatie die prachtig is. Er is slechts een probleem, de grond waarop het appartem…
Economie: behoeften en schaarsteEconomie: behoeften en schaarsteUitleg over de vraag: Wat is economie? In dit artikel leggen we het tweede antwoord uit: Economie is (oa) behoeften en s…
Het consumentensurplus en producentensurplusHet consumentensurplus en producentensurplusStel dat je erg graag op vakantie wilt. Je wilt graag met het vliegtuig naar Madrid en bent bereid voor het vliegticket…
Marketing: DESTEP analyseMarketing: DESTEP analyseBij een marketingplan is de externe omgeving erg belangrijk. Om de externe omgeving te analyseren kunnen een aantal vari…

De economische wetenschapDe economische wetenschapUitleg over de vraag: wat is economie? In dit artikel leggen we het vierde antwoord uit wat economie is: de economische…
De eeuw van Azië en de economische opkomst van AziëDe eeuw van Azië en de economische opkomst van AziëDe meeste Aziatische landen hebben de kredietcrisis beter doorstaan dan Europa en de Verenigde Staten. In de vorige eeuw…
Bronnen en referenties
  • Economie - drs J.K. van den Haak - Uitgeverij Educatief - Leiden

Reageer op het artikel "Economie: Welvaart"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Gerhard, 21-08-2018 01:37 #1
Welvaart betekent gewoon in luxe leven ;meer gebruiken dan we nodig hebben!

Infoteur: Roberta
Laatste update: 09-10-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!