De economische wetenschap

De economische wetenschap Uitleg over de vraag: wat is economie? In dit artikel leggen we het vierde antwoord uit wat economie is: de economische wetenschap. Wat onderzoekt de economische wetenschap? Over het economisch handelen van de mens bestaan econometrische modellen. In hoeverre kennen deze modellen voorspellende waarden? Wat gebeurd er met factoren die niet gebruikt worden tijdens een economisch onderzoek naar de invloeden van prijsverhogingen? De economische wetenschap, een overzicht:

Wat onderzoekt de economische wetenschap?

Op systematische wijze onderzoekt de economische wetenschap hoe mensen zich gedragen tijdens het terugdringen van schaarste. Tijdens dit onderzoek legt de economische wetenschap zich enkele beperkingen op.

Economie: het Latijnse woord voor gegevens is: data

De beperkingen, die de economische wetenschap zich oplegt tijdens het onderzoek hoe mensen zich gedragen tijdens het terugdringen van schaarste, vormen de data van de economie.

Data van de economie:

De beperkingen die de data vormen van de economie zijn:
  • Behoeften van de mens,
  • Kwantiteit en omvang van de drie productiefactoren: natuur, arbeid en kapitaal,
  • Kwaliteit van de drie productiefactoren: natuur, arbeid en kapitaal,
  • Ontwikkeling en stand van de techniek,
  • Economische organisatievorm van een regio, land of economische unie.

Economie: data gezien als gegeven

De beperkingen die de data vormen van de economie, worden door de economische wetenschap gezien en behandeld als een gegeven: ze worden door de economische wetenschap verder niet onderzocht.

Psychologen en sociologen onderzoeken behoeften van de mens

Andere wetenschappers houden zich bezig met hun eigen vakgebied en onderzoeken de data. Om een voorbeeld te geven: psychologen en sociologen onderzoeken hoe de behoeften van de mens ontstaat. Daar houdt de economische wetenschap zich niet mee bezig.

Wiskundige en econometrische modellen over het economische handelen

Om de werkelijkheid eenvoudiger te kunnen weergeven, maakt de economische wetenschap gebruik van modellen bij het opstellen van therieen over het economisch handelen van de mens. Het zijn weergavens van onderlinge relaties en vergelijkingen.

Kent een econometrisch model voorspellende waarde?

De vraag of een econometrisch model, gebruikt door de economische wetenschap, voorspellende waarde kent, is afhankelijk van de volgende zaken:
  • De mate van compleetheid,
  • De mate van juistheid van de relaties,
  • De gehanteerde vooronderstellingen.

Economie: voortdurende veranderingen van de factoren

Het is bijzonder lastig om systematisch te werk te kunnen gaan, tijdens het opstellen van theorieen over het economisch handelen van de mens, aangezien in de economie alle factoren voortdurend veranderen! De oplossing binnen de economie is het gebruik van die factoren die niet onderzocht worden, constant te houden.

Ceteris paribusvoorwaarde

Factoren veranderen voortdurend binnen de economie. Binnen de economische wetenschap hanteert men de ceteris paribusvoorwaarde om desondanks systematisch te werk te kunnen gaan. Deze ceteris paribusvoorwaarde binnen de economie zorgt dat alle overige omstandigheden en overige factoren die niet onderzocht worden, constant te houden.

Economisch onderzoek: invloed van een prijsverhoging

Om het ceteris paribusvoorwaarde binnen de economie te verduidelijken, geven we een voorbeeld:
Binnen de economie onderzoekt men (bijvoorbeeld) de invloed van een prijsverhoging van (bijvoorbeeld) koffie versus de vraag naar koffie. Tijdens dit onderzoek houden de onderzoekers de andere factoren (zoals bijvoorbeeld: het aantal consumenten, het inkomen en de prijzen van andere producten) constant.

Econometrie: een combinatie van economie en wiskunde

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (cbs) en het Centraal Planbureau verzamelen feitelijke gegevens, die binnen de econometrie gebruikt worden voor het opstellen van modellen, de econometrisch model.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Micro-, Meso- en Macro-economieMicro-, Meso- en Macro-economieUitleg over de vraag: Wat is economie? In dit artikel het 7de antwoord: Economie is (oa) Micro economie, Macro economie…
Kwalitatieve analyseKwalitatieve analyseEr zijn vele methoden om kwalitatief onderzoek uit te voeren. Kwalitatief onderzoek is inductief van aard. In dit artike…
Marketingplan: Strategische opties formuleren en toetsenMarketingplan: Strategische opties formuleren en toetsenStrategische opties zijn een cruciaal onderdeel van het marketingplan. Als de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen…
Lineaire regressieMachine learning is het wetenschappelijke gebied dat algoritmen bestudeert die kunnen leren van data. Het leren van data…

Productiefactoren - Economie op het voortgezet onderwijsProductiefactoren zijn middelen die gebruikt worden door mensen om iets te produceren of een dienst te leveren. Er zijn…
Economie: WelvaartEconomie: WelvaartUitleg over de vraag: wat is economie? In dit artikel leggen we het derde antwoord uit: Economie is (oa) welvaart. Wat i…
Bronnen en referenties
  • Economie - drs J.K. van den Haak - Uitgeverij Educatief - Leiden
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 09-10-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.