Micro-, Meso- en Macro-economie

Micro-, Meso- en Macro-economie Uitleg over de vraag: Wat is economie? In dit artikel het 7de antwoord: Economie is (oa) Micro economie, Macro economie en Meso economie. Uitleg over de micro-, macro- en meso economie binnen gezinnen, bedrijven, ondernemingen en bedrijfstakken. Wat is micro-economie? Micro-economische beschouwingen binnen een gezin of van een bedrijf of onderneming. Wat is meso economie? En wat is macro economie? Wat zijn macro economische grootheden? Een overzicht:

Micro-economie. Wat is micro economie?

Micro is klein. Micro economie is economie in het klein, kleinschalige economie. Binnen de micro-economie staat het vraag en aanbod centraal en bekijkt men het economisch handelen van oa:
 • Afzonderlijke personen,
 • Gezinnen en huishoudens,
 • Ondernemingen.
Gegevens binnen de micro economie wordt door het C.B.S. (Centraal Bureau voor de Statistiek) bijgehouden.

Voordeel micro economie

Door de cijfers van het economisch handelen binnen (oa) gezinnen nauwkeurig bij te houden, signaleert het C.B.S. onmiddelijk onregelmatigheden of trends binnen het uitgave patroon of van het inkomsten van een gezin.

Micro-economische beschouwingen binnen een gezin

De aard en de omvang van de inkomsten en uitgaven binnen een gezin kan vergeleken worden met het verleden. Inkomsten kunnen (bijvoorbeeld) zijn gestegen doordat de vrouw is gaan werken. Door prijsverhogingen van goederen maakt dat het uitgave patroon van een gezin gewijzigd is.

Micro-economische beschouwing binnen een bedrijf of onderneming

De ontwikkeling van de winst, de werkgelegenheid en de omvang van de kapitaalgoederen wordt onderzocht van bedrijven en ondernemingen binnen de micro economie. Bevindingen en conclussies na zo´n onderzoek kunnen bijvoorbeeld zijn:
 • Dat de winst gestegen is door vermindering van concurrenten en
 • Dat de productiefactor goedkoper is geworden en door
 • Toename van het aantal afnemers.

Micro-economie: vele verschillende bedrijfstakken

Er zijn vele verschillende en soorten bedrijfstakken. Ondernemingen kunnen we indelen op grond van de producten die ze maken. Ondernemingen kunnen kleren produceren. Een sector van de kledingindustrie is een onderdeel van de bedrijfstak kledingindustrie. Het C.B.S. telt alle vergelijkingen in de verschillende en talrijke bedrijfstakken bij elkaar op.

Meso-economie. Wat is meso economie?

De economie binnen de meso-economie bestudeert het economisch handelen van oa:
 • Groep bedrijven,
 • Economische sectoren,
 • Bedrijfstakken.

Meso-economische beschouwingen

Als we letten op de ontwikkelingen binnen de vele verschillende groepen bedrijven, Economische sectoren en bedrijfstakken, is er sprake van een meso-economisch beschouwing.

Onderneming: economische ontwikkeling van een land stimuleren door te investeren

Het is een goede zaak voor de economische ontwikkeling van een land dat ondernemingen en bedrijven grote doch goede investeringen doen. Als de investeringen echter minder goed uitvallen dan voorgaande periodes, nemen de totale investeringen af. Bedenk wat dat eventueel kan betekenen voor de economische ontwikkeling van een land.

Macro-economie. Wat is macro economie?

Gaan we nu alle investeringen in een land bij elkaar optellen om vergelijkingen te maken met voorgaande periodes, zodat er een beeld ontstaat van de totale investeringen van een land, hebben we het over macro-economie.

Macro-economisch grootheden. Wat zijn macro economische grootheden?

Tellen we nu alle investeringen van een land in een bepaalde periode bij elkaar op, dan spreken we over macro-economische grootheden.

Waarden van macro-economische grootheden

Het C.B.S. heeft elk jaar de taak de waarden van de macro-economisch grootheden uit te rekenen. Te berekenen valt:
 • Nationaal consumptie,
 • Nationale besparingen,
 • Nationaal product,
 • Nationaal inkomen.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De economische wetenschapDe economische wetenschapUitleg over de vraag: wat is economie? In dit artikel leggen we het vierde antwoord uit wat economie is: de economische…
Top 10 landen (geld en economie)Top 10 landen (geld en economie)De wereld bestaat uit ruim 200 landen. Maar welke landen zijn nou het rijkst? Welke hebben de sterkte economie, de hoogs…
Het sneeuwbaleffect: multiplier, marketing en dominoHet sneeuwbaleffect: multiplier, marketing en dominoHet sneeuwbaleffect verwijst naar het feit dat een gebeurtenis zichzelf steeds verder en verder zal versterken, net als…
Investeren in valuta: de Bath brengt geld op!Investeren in valuta: de Bath brengt geld op!Het land van de glimlach Thailand is een toeristisch land, waarvan veel mensen van over de hele wereld jaarlijks geniete…

Evolutie van de landbouwEvolutie van de landbouwDe mens heeft voedsel nodig. Aanvankelijk leefde mens van jacht en visvangst. Hij vulde dit voedsel aan met wat de natuu…
Economie: de mens als consument en producentEconomie: de mens als consument en producentUitleg over de vraag: Wat is economie? In dit artikel leggen we het 6de antwoord uit: Economie en de mens als consument…
Bronnen en referenties
 • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/home/default.htm
 • Economie - drs J.K. van den Haak - Uitgeverij Educatief - Leiden
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 09-10-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.