Mannelijk brein vs vrouwelijk brein

Zoals algemeen bekend is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen maar deze verschillen reiken veel verder dan met het blote oog kan worden waargenomen. Zo hebben wetenschappers reeds opmerkelijke verschillen opgemerkt tussen het mannelijk en het vrouwelijk brein op het vlak van verwerking, chemie, structuur en activiteit. Zo zijn mannen doorgaans beter in kaart lezen terwijl vrouwen dan weer beter zijn in multitasking. Uiteraard zijn er naar de vele verschillen ook gelijkenissen tussen beide breinen.

Waarom ergeren we ons soms aan elkaar?

Het afgelopen decennium heeft wetenschappelijk onderzoek reeds ontdekt dat de vrouwelijke en mannelijke hersenen erg vergelijkbaar zijn in veel opzichten. Daarnaast zijn er toch enkele structurele en chemische verschillen die de oorzaak kunnen zijn waarom beide geslachten zich soms aan elkaar ergeren. Hoe meer kennis we vergaren over de manier waarop onze hersenen werken, hoe beter we in staat zullen zijn om deze verschillen te compenseren door middel van begrip en mededogen. Het onderzoek naar de oorzaak van deze ergernissen leverde volgende feiten op:

 • De frontale hersenkwabben bij vrouwen zijn groter dan deze bij mannen en zijn tevens verantwoordelijk voor het probleemoplossend vermogen.
 • De amandelkern welke het seksuele gedrag reguleert is groter bij mannen dan bij vrouwen.
 • Vrouwelijke hersenen bevatten tien procent meer witte stof dan mannen. Deze stof verbindt de verschillende delen van de hersenen.
 • Mannelijke hersenen bevatten zes keer meer grijze stof dan vrouwelijke hersenen. Deze grijze stof wordt geassocieerd met het vermogen om informatie te verwerken.
 • Vrouwelijke hersenen bevatten meer serotonine-receptoren. Serotonine is een neurotransmitter die betrekking heeft op stemming en depressie.

Deze structurele en chemische verschillen zijn slechts een kleine greep uit de factoren die bepalen op welke manier mannen en vrouwen verschillen in hun daden, gedragingen en gevoelens.

Het mannelijk brein

Wetenschappers hebben ontdekt dat er verschillen zijn in de hersengrootte van mannen en vrouwen. Over het algemeen zijn de hersenen van mannen iets groter dan die van vrouwen. Vooral de pariëtale cortex welke een belangrijke rol speelt bij het verwerken van ruimtelijke informatie, en de amandelkern welke het seksueel en sociaal gedrag reguleert is duidelijk groter dan bij vrouwen. Dit zou kunnen verklaren waarom mannen ruimtelijke verhoudingen beter kunnen inschatten. Ze hebben de neiging om bepaalde zaken visueel te manipuleren in hun hersenen terwijl vrouwen deze ruimtes en vormen effectief op papier moeten zien staan. Dit is ook de reden waarom er meer mannelijke architecten en technici zijn.

Het vrouwelijke brein

Hersenonderzoek bij vrouwen heeft aangetoond dat de frontale kwabben, welke verantwoordelijk zijn voor het probleemoplossend vermogen en besluitvorming groter is dan bij mannen. Hierdoor zijn vrouwen beter in staan om problemen op te lossen of beslissingen te nemen met behulp van de nodige ingewonnen details en feiten. Daarnaast is ook het limbisch systeem, onderdeel van de grote hersenen, groter bij vrouwen dan bij mannen. Dit gedeelte van de hersenen reguleert emoties, motivatie en de verwerking van taal waardoor vrouwen doorgaans verbaler zijn dan mannen.

De neuronen in het vrouwelijk brein zijn compacter verpakt waardoor er een snellere connectie kan worden gemaakt. Dit zou kunnen verklaren waarom vrouwen beter in staat zijn om zaken te onthouden hoewel deze connecties wel veel complexer zijn dan bij mannen. Daarnaast bezit het vrouwelijk brein ook meer witte stof welke ook bijdragen tot die connecties en waardoor vrouwen dus beter zijn in multitasking dan mannen. Bovendien heeft het vrouwelijk brein ook een grotere hersenbalk, de verbinding tussen de twee grote hersenhelften waardoor vrouwen doorgaans taalvaardiger zijn en meer vertrouwen zullen hebben in mondelinge communicatie.

Chemische samenstelling

Het grootste verschil in chemische samenstelling tussen mannelijke en vrouwelijke hersenen is het niveau van serotonine. De vrouwelijke hersenen scheiden veel meer serotonine af dan zijn mannelijk variant waardoor mannen doorgaans impulsiever zijn dan vrouwen. Ook ligt het oxytocine niveau hoger bij vrouwen waardoor ze meer emotioneel en empathisch gaan reageren op het ongeluk en de pijn van anderen.

Verder zijn er ook hormonale verschillen tussen de hersenen van mannen en vrouwen. Vrouwelijke hersenen bevatten meer oestrogeen en progesteron waardoor ze meer waarde hechten aan een stabiele, intieme relatie. De hersenen van mannen daarentegen bevatten meer testosteron wat een hoger libido en agressievere aard verklaart.

Besluit

Algemeen gesteld is het een goede zaak dat het vrouwelijk en mannelijk brein een verschillende structuur en functie heeft. Hierdoor complimenteren ze elkaar perfect en zijn ze bovendien ook veel productiever. Mocht iedereen hetzelfde brein hebben zouden er maar weinig innovatieve ideeën ontstaan en hadden we nooit zo ver gekomen in het leven.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hersengrootte en de relatie tot gedragZoogdieren hebben in vergelijking tot hun lichaam grote hersenen, maar ook tussen verschillende soorten zoogdieren zit e…
Spaans: Persoonlijke voornaamwoorden en werkwoordenSpaans: Persoonlijke voornaamwoorden en werkwoordenSpanje, voor veel mensen een geliefd land. In dit artikel vindt u de regelmatige werkwoorden vervoegd met daarbij de per…
Spaans zelfstandig naamwoord (el sustantivo)Spaans zelfstandig naamwoord (el sustantivo)Bent u bezig met het leren van de mooie Spaanse taal dan loopt u er toch weer tegen aan! Het zelfstandig naamwoord is er…
Spaans: het lidwoordTegenwoordig is Spaans een van de meest voorkomende talen in de wereld. Het is dan ook een goed idee om wat basis Spaans…

Waarom krachten afnemen met het kwadraat van de afstandWaarom krachten afnemen met het kwadraat van de afstandDe natuurkunde kent een aantal wetten waarin de sterkte van een kracht omgekeerd evenredig is aan het kwadraat van de af…
Vecht-of-vluchtreactie, de rol van adrenalineHeb je ooit wel eens een levensbedreigende situatie ervaren? Heb je ooit wel eens oog in oog gestaan met de dood? Op het…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Corpus_callosum
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Limbisch_systeem
 • http://www.brainmatters.nl/terms/inferieure-parietale-cortex/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Serotonine
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Grijze_stof
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_stof
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Amygdala
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.