Waarom is de lucht blauw?
Als je naar boven kijkt zie je een helder blauwe lucht. Er vanuit gaande dat het een zonnige, onbewolkte dag is. Indien er wel wolken zijn is de lucht boven de wolken blauw. Dus de lucht onder de ozon is blauw (als je er vanaf de aarde naar kijkt). Maar hoe is het nu mogelijk dat de lucht blauw is, en ALTIJD blauw is. Op die paar avonden na, waarop de weerkaatsing van de zon de rode gloed aan de blauwe lucht veroorzaakt. De hamvraag luidt daarom: Waarom is de lucht blauw?
De eerste die deze vraag heeft beantwoord is de Ier John Tyndall (1820-1893). Tyndall nam in 1867 het roer over van Michael Faraday (1791 – 1867) als hoofd van het “London Royal Institution”. Vanwege zijn enorme liefde voor bergbeklimmen, klom Tyndall als een van de eerste de Matterhorn. Voordat hij de tocht ging ondernemen had hij uitgerekend hoeveel energie hij nodig had om de beklimming te ondernemen. Zijn antwoord kwam uit op een broodje ham en dat was dan ook alles dat hij at.
Bij terugkomst bij de “Royal Institution” vulde hij een glazen vat met gefilterd en stofvrije lucht. Hij ontdekte dat het vat geen enkele straal van licht doorliet. Hij zag een zonnestraal in de kamer en realiseerde zich dat hij de straal kon zien omdat het licht weerkaatste op stofdeeltjes in de lucht. In zijn vat met gefilterde lucht was er geen stof om het licht te weerkaatsen.
Hij ging nog verder met zijn experiment en vulde weer een glazen vat. Maar deze keer deed hij er een theelepel melkpoeder in. De lichtstraal die erdoorheen scheen was blauwig. De melkpoeder produceerde dus blauw licht. Hierdoor kwam hij tot de conclusie dat de lucht blauw is omdat kleine deeltjes in de atmosfeer (de moleculen in de lucht) de zonnestralen vervormden tot blauw licht. De zon verlicht de hele lucht tijdens de dag, en omdat de lucht moleculen deze stralen in alle richtingen in blauw omzetten lijkt de lucht blauw.
Het licht van de zon ziet er gelig uit. In werkelijkheid is zonlicht eigenlijk wit maar omdat het blauwe licht weerkaatst ontstaat een nieuwe kleur: Geel. Bij de zonsopgang komt de zon op vanuit een lage hoek en moet daarom door meer atmosfeer heen breken dan later op de dag. Het resultaat is dat er meer blauw licht wordt verspreidt. Hierdoor lijkt de lucht nog dieper blauw. De zon ziet geel, oranje en soms zelfs rood wat weer wordt weerkaatst op de wolken waardoor het lijkt alsof er rode wolken zijn.