Waarom is de lucht blauw?

Waarom is de lucht blauw? Als je naar boven kijkt zie je een helder blauwe lucht. Er vanuit gaande dat het een zonnige, onbewolkte dag is. Indien er wel wolken zijn is de lucht boven de wolken blauw. Dus de lucht onder de ozon is blauw (als je er vanaf de aarde naar kijkt). Maar hoe is het nu mogelijk dat de lucht blauw is, en ALTIJD blauw is. Op die paar avonden na, waarop de weerkaatsing van de zon de rode gloed aan de blauwe lucht veroorzaakt. De hamvraag luidt daarom: Waarom is de lucht blauw? De eerste die deze vraag heeft beantwoord is de Ier John Tyndall (1820-1893). Tyndall nam in 1867 het roer over van Michael Faraday (1791 – 1867) als hoofd van het “London Royal Institution”. Vanwege zijn enorme liefde voor bergbeklimmen, klom Tyndall als een van de eerste de Matterhorn. Voordat hij de tocht ging ondernemen had hij uitgerekend hoeveel energie hij nodig had om de beklimming te ondernemen. Zijn antwoord kwam uit op een broodje ham en dat was dan ook alles dat hij at.

Bij terugkomst bij de “Royal Institution” vulde hij een glazen vat met gefilterd en stofvrije lucht. Hij ontdekte dat het vat geen enkele straal van licht doorliet. Hij zag een zonnestraal in de kamer en realiseerde zich dat hij de straal kon zien omdat het licht weerkaatste op stofdeeltjes in de lucht. In zijn vat met gefilterde lucht was er geen stof om het licht te weerkaatsen.

Hij ging nog verder met zijn experiment en vulde weer een glazen vat. Maar deze keer deed hij er een theelepel melkpoeder in. De lichtstraal die erdoorheen scheen was blauwig. De melkpoeder produceerde dus blauw licht. Hierdoor kwam hij tot de conclusie dat de lucht blauw is omdat kleine deeltjes in de atmosfeer (de moleculen in de lucht) de zonnestralen vervormden tot blauw licht. De zon verlicht de hele lucht tijdens de dag, en omdat de lucht moleculen deze stralen in alle richtingen in blauw omzetten lijkt de lucht blauw.

Het licht van de zon ziet er gelig uit. In werkelijkheid is zonlicht eigenlijk wit maar omdat het blauwe licht weerkaatst ontstaat een nieuwe kleur: Geel. Bij de zonsopgang komt de zon op vanuit een lage hoek en moet daarom door meer atmosfeer heen breken dan later op de dag. Het resultaat is dat er meer blauw licht wordt verspreidt. Hierdoor lijkt de lucht nog dieper blauw. De zon ziet geel, oranje en soms zelfs rood wat weer wordt weerkaatst op de wolken waardoor het lijkt alsof er rode wolken zijn.
© 2008 - 2020 Booijen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Frontlijnen op de weerkaartOp weerkaarten komen 3 verschillende frontlijnen voor: de rode lijnen zijn warmtefronten, de blauwe lijnen zijn koufront…
Waarom zijn de lucht en de zee blauw?Waarom zijn de lucht en de zee blauw?Een blauwe lucht en een blauwe zee. Het lijken verschijnselen die heel normaal zijn, maar toch is de kleur interessant.…
Vochtigheid van de luchtLucht in de atmosfeer is eigenlijk niets anders dan een soep van constant bewegende moleculen. Al deze moleculen hebben…
Salvador Dali: Galatea of the SpheresGalatea of the Spheres, één van de schilderijen van de surrealistische kunstenaar Salvador Dali. Dit schilderij wordt in…

Reductie en oxidatie reactiesEen redox reactie klinkt misschien vreemd maar het gebeurt overal. Ook in je lichaam vinden elke dag vele redox reacties…
Radioactiviteit: natuurkundig verschijnselRadioactiviteit: natuurkundig verschijnselRadioactiviteit is een intressant natuurkundig verschijnsel. Daarnaast is het ook gevaarlijk en is enige kennis van dit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay

Reageer op het artikel "Waarom is de lucht blauw?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Dominic, 16-09-2012 23:21 #6
Dit komt door het prisma effect. Wit licht bestaat uit alle kleuren die verschillende golflengtes hebben, aan de ene kant van het licht spectrum de roodachtige kleuren met een langere golflengte en aan de andere kant de blauwachtige kleuren met een kortere golflengte. Als de golflengte korter is dan het oppervlak dat het raakt zal het verstrooid worden, zodat het zichtbaar wordt voor het menselijk oog.Ik denk dat de afmeting van de deeltjes die geraakt worden ongeveer overeen komt met de golflengte van blauw licht en dat daardoor de lucht blauw kleurt.

Blok, 13-05-2012 22:15 #5
Als het zonlicht een zuurstof molecuul raakt, komt de zuurstof molecuul in een aangeslagen toestand. Als de zuurstof molecuul terug valt naar zijn grondtoestand zendt het molecuul een foton uit met de frequentie van blauw licht.

Jeroen, 22-09-2011 12:12 #4
Het heeft iets te maken met dat blauw licht een kortere (of langere (weet niet precies, is lang geleden een keer op school behandeld)) golflengte heeft als rood licht. hierdoor "breekt" het blauwe licht eerder tegen moleculen als het andere. daardoor is de lucht, maar ook het water blauw (want water wat uit je kraan komt is gewoon wit en als je zeewater in een glas doet is het ook gewoon wit).

Als het bijv zonsondergang of zonsopkomst is betekent dat de aarde gedraaid is en daardoor de zon verder weg, hierdoor breekt het blauwe licht al veel eerder en komt alleen het rode licht nog aan. (bij zonsondergang en opkomst is de zee ook niet blauw).

het licht breekt dus tgen moleculen, dus als je in de ruimte zit (waar deze molecuulen niet zijn) is de zon dus gewoon wit, en niet geel…

hoop dat dit verduidelijking geeft. (zoals ik al zij het is een jaar of 4-5 geleden dat dit kort is behandeld bij natuurkunde en het kan zijn dat dit niet helemaal klopt).

Charlotte, 24-08-2011 12:38 #3
Nee precies. het kan nog steeds verschillende kleuren hebben. waarom zouden de moleculen blauw licht maken? en dus niet een andere kleur?

heeft dat weer te maken met het donkere universum? als dat zo is dan doet het onderzoekje van john tyndall alles teniet.

Charlotte, 24-08-2011 12:38 #2
Nee precies. het kan nog steeds verschillende kleuren hebben. waarom zouden de moleculen blauw licht maken? en dus niet een andere kleur?

heeft dat weer te maken met het donkere universum? als dat zo is dan doet het onderzoekje van john tyndall alles teniet.

Fransamsterdam, 23-08-2010 05:01 #1
Hiermee is eigenlijk alleen verklaard waarom de lucht een kleur heeft. Maar niet waarom hij blauw is en niet bijvoorbeeld groen.

Infoteur: Booijen
Gepubliceerd: 29-05-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 6
Schrijf mee!