Galileo Galilei en de Slingerende Lamp

Galileo woonde in op een dag in 1583 een mis bij in de kathedraal van Pisa. De dienstdoende priester gaf een hele saaie preek. Galileo verveelde zich en keek om zich heen. Ook richtte hij z’n blik op het grote plafond. Helemaal bovenin zag hij een slingerende lamp, die aan het grote plafond hing. De natuurkundige in Galileo raakte gefascineerd door het ritme van de bewegingen en de zogenaamde slingertijd, de tijd die de lamp er over deed om een keer heen en weer te slingeren.

De Ontdekking

Hij merkte op dat de slingerafstand (de afstand die de slinger aflegt met een slingerbeweging) soms langer en soms korter was. Hij dacht dit veroorzaakt zou zijn door verschillende luchtstromen. Maar hoe kort of hoe lang de afstand ook was, de lamp had altijd precies dezelfde tijd nodig om één slingerbeweging te maken. Galileo mat dit met zijn polsslag, dit was destijds een veel gebruikte methode. Hij onthield hoeveel polsslagen de slingerbewegingen duurde en zag dat dit altijd ongeveer klopte. Dus ook al maakte de slinger een hele lange zwaai of juist een hele korte, altijd bleef de slingertijd gelijk.

Het Experiment

Na de kerkdienst haastte Galilei Galileo zich naar zijn kamer op de universiteit. Daar experimenteerde hij met vergelijkbare lampen en andere voorwerpen. Hij merkte op dat ook de massa van de voorwerpen niet uitmaakt. Als hij een stuk lood aan de lamp deed of een stuk hout aan het koord bevestigde, de slingertijd bleef gelijk. Wederom gebruikte Galilei zijn ingenieuze chronometer: zijn polsslag. Deze methode was niet zo secuur, maar hij merkte wel dat het moest kloppen, de verschillen waren immers zo klein. De lamp waarmee Galilei Galileo zijn experimenten uitvoerde en waarmee hij deze belangrijke wet had ontdekt, is tot op de dag van vandaag te zien in de kathedraal van Pisa.
Galileo Galilei ontdekte dus een belangrijke natuurkundige wet: de wet van de slinger. Dit was een zeer eenvoudige wet en alle slingers onder normale omstandigheden gehoorzamen aan deze wet. De wet die Galileo Galilei heeft uitgevonden bewijst dat de slingertijd niet verandert als je:
  • Het gewicht onder aan het koord verandert. Het gewicht waarmee de slinger ‘naar beneden’ gaat, moet hij ook mee omhoog nemen. Deze twee dingen heffen elkaar dus op.
  • De hoogte verandert waarvandaan je de slinger loslaat. De slinger heeft een grotere uitzwaai. De slinger maakt ook een grotere snelheid. Deze verhouding is rechtevenredig. Dus het maakt niet uit onder welke hoek je de slinger loslaat.

Alleen als je het koord waar je gewicht aan hing langer maakte, verandert de slingertijd. Met deze wet konden later veel natuurwetenschappelijke verschijnselen worden verklaard. In slingerklokken wordt bijvoorbeeld ook van deze wet gebruik gemaakt. Er gaat een slinger heen en weer. De slingertijd van één slinger is één seconde, dan tikt de secondewijzer 1 seconde verder.
© 2008 - 2024 Daan123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitvinders: Galileo GalileiUitvinders: Galileo GalileiGalileo Galilei is vooral de vader van de huidige astronomie. Zijn stellingname dat de zon in het midden van ons sterren…
Toscane; Pisa en zijn scheve torenKinderen die net een paar jaar op school zitten tot mensen met een zeer respectabele leeftijd kennen de toren van Pisa a…
Galileo Galilei: zwaartekracht, lichtsnelheid en InquisitieGalileo Galilei heeft veel betekend voor de wetenschap. Bekend werk heeft hij verricht op het gebied van de zwaartekrach…
Zelf snel en eenvoudig een nieuwe lamp ophangen en monterenZelf snel en eenvoudig een nieuwe lamp ophangen en monterenOok lampen zijn onderhevig aan mode en slijtage; af en toe moet een lamp vervangen worden. Gelukkig is dit een relatief…

De oerknal was een stil en tijdloos momentDe oerknal was een stil en tijdloos momentHet heelal heeft nog lang niet al zijn geheimen prijs gegeven. Sterker nog, we weten nog te weinig van wat er allemaal i…
Galileo GalileiGalilei Galilei werd geboren op 15 februari 1564 in Pisa, dat in Toscane ligt, vroeger een groothertogdom dat geregeerd…
Daan123 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.