Inwendige of begin ballistiek: versnelling kogel in de loop

Inwendige of begin ballistiek: versnelling kogel in de loop De inwendige ballistiek is een onderdeel van de wetenschappelijke ballistiek waarin de verschijnselen bestudeerd worden die zich in een vuurmond afspelen. Dit tussen het ogenblik waarop de voortstuwende lading - bijvoorbeeld het kruit - wordt ontstoken en het tijdstip waarop het projectiel (meestal een kogel) het mondingsvlak (= het einde van de loop) van het wapen verlaat. Het is dus echt het begin in een wapen van het afvuren van een kogel nauwkeurig beschrijven.

Begin ballistiek: versnelling ballistisch projectiel (kogel)

Begin of inwendige ballistiek is dus de bestudering van de processen die aanvankelijk zorgen voor een versnelling van het ballistisch projectiel of kogel. Dit meestal ten gevolge van een chemische reactie.

Snelheid kogels

Als je kijkt naar de snelheid van kogels, dan kun je die op een aantal manieren beïnvloeden. Kogels afgevuurd vanuit een geweer hebben namelijk meer energie dan vrijwel gelijke kogels afgevuurd vanuit een handwapen. Er kan ook meer kruit gebruikt worden in geweerpatronen, omdat de kogelkamers ontworpen zijn om meer druk te verdragen (gemiddeld 4,8.10^5 kPa tegen 2,8.10^5 kPa voor een kamer van een handwapen). Vergeleken met de standaardluchtdruk (1,013.10^5 Pa) blijft het natuurlijk veel.

Afvuren: kracht geeft versnelling kogel

Als een kogel versnelt, werken er krachten op. Een van de wetten van Newton schrijft namelijk voor dat een kracht op een voorwerp kan beschreven worden als massa vermenigvuldigd met de versnelling (tweede wet van Newton: kracht verandert de beweging). In de praktijk is het daarentegen moeilijk de krachten te meten in de loop van een vuurwapen. Maar een relatief eenvoudig te meten waarde is de snelheid waarmee de kogel aan het einde van de loop, de mond, eruit komt. Dit wordt ook in de komende voorbeelden gebruikt.

Versnelling kogel bepalen

De expansie van vuurwapen kruit bij de ontsteking genereert druk (kracht/oppervlak in Pascal of N/m^2) en zorgt voor versnelling. Het oppervlak is hier de basis van de kogel (gelijk aan de oppervlakte van de loop - die te berekenen is met 2 maal pi maal straal in het kwadraat - en is een constante (de loop kan immers niet zomaar vervormen). De energie die aan de kogel wordt gegeven (met een bepaalde massa) zal afhangen van de kracht en het tijdsinterval waarin de kracht werkzaam is op de kogel.

Versnelling kogels in loop vuurwapen

De laatste waarde hangt af van de lengte van de loop. De tijd dat de kogel in een vuurwapen loop zit wordt gekenmerkt door een toenemende versnelling doordat het uitzettende gas tegen de kogel drukt. Tot een bepaalde afstand geldt dat een kogel een grotere versnelling krijgt naarmate de loop van het vuurwapen langer is. De snelheid van de kogel is voor het ontbranden van het kruit nul en stel aan het mondingsvlak 300 m/s. Dan kan men aan de hand van de lengte van de loop en enkele natuurkundige formules de versnelling van de kogel berekenen.
© 2009 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitwendige ballistiek: baan van de kogelUitwendige ballistiek: baan van de kogelUitwendige of externe ballistiek houdt zich bezig met het gedrag van een kogel nadat hij de loop heeft verlaten, maar vo…
Ballistiek: snelheid kogel, kogels en kogelvormenBallistiek: snelheid kogel, kogels en kogelvormenDe externe of uitwendige ballistiek houdt zich bezig met het beschrijven van kogelbanen. Wat betekenen de vele formules…
Ballistiek: schieten met pistolenBallistiek: schieten met pistolenHandwapens of pistolen zijn gemakkelijk in gebruik, maar zijn moeilijk nauwkeurig te richten in (snelle) schietpartijen.…
Ballistiek: de wetenschap van het schietenBallistiek: de wetenschap van het schietenJe kent het vast wel: de wereld van Crime Scene Investigation (CSI). De haast magische wijze waarop uit minimale sporen…

Eindballistiek: raken van het doel met kogelsEindballistiek: raken van het doel met kogelsHet tuimelen van een kogel (draaiende, buitelende bewegingen maken) heeft veel te maken met het verwondingspatroon dat d…
KwantummechanicaIn het begin van de vorige (20e) eeuw hebben een aantal wetenschappers een nieuwe natuurkundige theorie ontwikkeld, die…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Svm, Openclipart
  • Naar: Firearms Tutorial, Ballistics. The Internet Pathology Laboratory for Medical Education. http://library.med.utah.edu/WebPath/TUTORIAL/GUNS/GUNBLST.html. Geraadpleegd op 5 juni 2006.
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.