Ballistiek: schieten met pistolen

Ballistiek: schieten met pistolen Handwapens of pistolen zijn gemakkelijk in gebruik, maar zijn moeilijk nauwkeurig te richten in (snelle) schietpartijen. De ballistiek (de wetenschap van het schieten) van pistolen richt zich voornamelijk op alle aspecten van deze wapensoort. Misschien wel het belangrijkste aspect is de kogel (kaliber).

Handwapens en pistolen

Bij de meeste situaties waarin met handwapens (pistolen) wordt geschoten binnen afstand van 6,5 meter wordt het voorgenomen doel niet geraakt. Slechts 11% van de kogels van de tegenstanders en 25% van de kogels van de politie vindt uiteindelijk zijn beoogde doel (onderzoek door Lesce, 1984). Schieten met handwapens is dus niet een hele nauwkeurige aangelegenheid!

Kaliber van een kogel

Het kaliber van een kogel wordt bepaald door de diameter van de loop en wordt uitgedrukt in honderden van een inch of in millimeters. Wanneer een kogel door de loop gaat, wordt er een uniek patroon in gegraveerd doordat het metaal van de loop harder is dan de kogel. Elke kogel die met een bepaald wapen wordt afgeschoten, zal dezelfde sporen vertonen, tenzij er iets aan de binnenkant van de loop is veranderd.

Pistolen en kogels

Gewoonlijk worden wapens met een klein kaliber gebruikt bij misdaden, omdat ze goedkoop, minder zwaar en makkelijker te beheersen zijn bij het schieten. Weefselbeschadiging kan worden vergroot door elk kaliber kogel, mits deze wordt voorzien van de “hollowpoint”-neus (een holle neus). Sommige ordehandhaving bureaus in de wereld hebben dergelijke kogels in gebruik, omdat zij denken dat de kogels meer 'stoppende kracht' hebben (de misdadigers hebben minder kans om toch weg te komen) op de korte afstand. Toch bevatten de meeste handwapenkogels minder dan 1,4 kJ aan kinetische energie (Ragsdale, 1984).

Mythe: kogels geven een krachtige impuls aan het lichaam

Er is een mythe, die in leven blijft door afbeeldingen of ander beeldmateriaal op televisie en in films van personen die worden beschoten. Op deze beelden is te zien dat slachtoffers achteruit worden geslingerd, neergehaald of op een andere manier worden verplaatst door de kracht van de kogel als ze zijn geraakt. In de werkelijkheid vertellen de echte wapenschotslachtoffers dat zij géén directe reactie hadden (Fackler, 1998).

De maximum-impuls die door de kogels van verschillende kleine wapens, inclusief die van grote kaliber geweren en jachtgeweren, aan een 80 kg zwaar lichaam wordt overgebracht geeft het slachtoffer slechts een maximumsnelheid van 0,01 tot 0,18 m/s. Dit is te verwaarlozen in vergelijking met de snelheid van 1 tot 2 m/s van een voetganger (Karger en Knewbuehl, 1996). Deze mythe is dus niet waar.

Directe of indirecte uitschakeling

Een directe of indirecte uitschakeling van een persoon door een pistool is hoofdzakelijk afhankelijk van het gebied van het lichaam waar hij of zij is geraakt. De directe uitschakeling kan worden bereikt met wapenschotwonden aan de hersenen en het daar gelegen zogenaamde "upper cervical cord". Ook kan een snelle uitschakeling van personen worden bereikt door het beschadigen van belangrijke bloedvaten of het hart. Er ontstaan dan namelijk enorme bloedingen (Karger, 1995).

Buskruit in kogel

De twee belangrijkste variabelen in ballistiek van het pistool zijn de diameter van de kogel (kaliber) en het volume van buskruit in de patroonhuls. De patronen van oudere ontwerpen werden beperkt door de druk die zij konden weerstaan, maar de vooruitgang in de metallurgie (de leer van de bewerkingen van metalen) heeft ervoor gezorgd dat moderne patronen die maximumdruk twee tot drie keer kunnen verdragen. Hierdoor kan het projectiel meer kinetische energie bevatten.
© 2009 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inwendige of begin ballistiek: versnelling kogel in de loopInwendige of begin ballistiek: versnelling kogel in de loopDe inwendige ballistiek is een onderdeel van de wetenschappelijke ballistiek waarin de verschijnselen bestudeerd worden…
Geschiedenis van ballistiekGeschiedenis van ballistiekBallistiek is de wetenschap die het effect beschrijft van verschillende omstandigheden op afgevuurde projectielen. De we…
Uitwendige ballistiek: baan van de kogelUitwendige ballistiek: baan van de kogelUitwendige of externe ballistiek houdt zich bezig met het gedrag van een kogel nadat hij de loop heeft verlaten, maar vo…
Ballistiek: de wetenschap van het schietenBallistiek: de wetenschap van het schietenJe kent het vast wel: de wereld van Crime Scene Investigation (CSI). De haast magische wijze waarop uit minimale sporen…

Ballistiek geweer: schieten met geweren en schothagelBallistiek geweer: schieten met geweren en schothagelEen geweer is in feite een vuurwapen met een relatief lange loop. Bijvoorbeeld in de jacht wordt in plaats van handwapen…
Ballistiek: snelheid kogel, kogels en kogelvormenBallistiek: snelheid kogel, kogels en kogelvormenDe externe of uitwendige ballistiek houdt zich bezig met het beschrijven van kogelbanen. Wat betekenen de vele formules…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
  • Naar: Firearms Tutorial, Ballistics. The Internet Pathology Laboratory for Medical Education. http://library.med.utah.edu/WebPath/TUTORIAL/GUNS/GUNBLST.html. Geraadpleegd op 5 juni 2006.
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.