Geschiedenis van ballistiek

Geschiedenis van ballistiek Ballistiek is de wetenschap die het effect beschrijft van verschillende omstandigheden op afgevuurde projectielen. De wetenschap hierachter is al zeer oud, maar was geruime tijd niet vrij van fouten. Dit komt doordat men in het verleden de kogelbaan (bij het verticale schieten) als een rechte baan of als een gelijkbenige driehoek beschouwde.

Ballistiek: de vooruitgang

Pas in 1537 stelde de Venetiaan Tartaglia vast dat de baan die kogels en andere projectielen doorlopen steeds een kromme is. Galilei (1638) en Newton (1723) toonden respectievelijk de invloed van de zwaartekracht en die van de luchtweerstand aan: in het luchtledige (vacuüm) zou een projectiel een ideale kromme beschrijven.

Op onze aarde is dit natuurlijk niet het geval. Hier wordt de baan immers gewijzigd door onder andere de luchtweerstand. Hierbij van invloed zijn de snelheid van het projectiel en de zogenaamde 'ballistische coëfficiënt' (BC). Zaken zoals het kaliber, de massa en de vorm zijn hier belangrijk voor het bepalen van de coëfficiënt.

Ballistiek en forensische wetenschap

Tegenwoordig vind het ballistisch onderzoek voornamelijk plaats in forensische (= gerechtelijke of de rechtspraak ter dienst staande) zaken en wordt de informatie concreet toegepast in de praktijk.

De basis daarvan werd gelegd in 1835 in Engeland toen de groef in een kogel die in het lichaam van een slachtoffer werd aangetroffen, overeenkomsten vertoonde met de kogelgietvorm die in het huis van de verdachte werd aangetroffen. Toen dat aan de verdachte werd verteld bekende hij onmiddellijk. Hiermee begon de vuurwapenballistiek.

Ballistiek in de praktijk

In 1902 werd voor de eerste keer in Amerika door een deskundige in een rechtszaal bewezen dat een bepaald pistool voor een moord was gebruikt. De deskundige vuurde met het pistool een kogel in een bol katoen. Met behulp van een vergrootglas kon worden vastgesteld dat de kogel dezelfde sporen vertoonde als de gevonden kogel, die uit het lichaam van het slachtoffer was gehaald.

Het eerste ballistisch/forensisch laboratorium

Een rechtszaak waarin wapens een grote rol speelden gaf de aanleiding tot de opening van het eerste wetenschappelijke forensische laboratorium in Amerika (St. Valentine's Day Massacre) op 14 februari 1929. In deze zaak waren twee mannen betrokken, die zich als agent vermomd hadden. Ze schoten zeven illegale drankverkopers neer, waarbij zeventig (!) kogelhulzen achter bleven.

Later ontdekten de onderzoekers dat er en licht soort mitrailleur gebruikt was. Toen bij een andere zaak twee lichte mitrailleurs aangetroffen werden, kon wetenschapper dr. Calvin Goddard aantonen dat deze wapens ook bij de eerdere slachting gebruikt waren. Twee zakenmannen waren zo van zijn werk onder de indruk dat ze hem financieel steunden, zodat hij in 1929 in Illinois een laboratorium kon opzetten.

Slot

Ballistiek bestaat dus al langer dan vandaag. Wetenschappers hebben uit jarenlange ervaring en (wetenschappelijk) onderzoek onder andere de volgende vaardigheden ontwikkeld:
  • Een betrouwbare schatting van de schootafstand maken.
  • Kogels vergelijken en ze met een bepaald vuurwapen in verband brengen.
  • Kruitsporen rond wonden en op de huid van schutters aantonen.
  • Weggevijlde serienummers terughalen.
© 2009 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ballistiek: de wetenschap van het schietenBallistiek: de wetenschap van het schietenJe kent het vast wel: de wereld van Crime Scene Investigation (CSI). De haast magische wijze waarop uit minimale sporen…
Inwendige of begin ballistiek: versnelling kogel in de loopInwendige of begin ballistiek: versnelling kogel in de loopDe inwendige ballistiek is een onderdeel van de wetenschappelijke ballistiek waarin de verschijnselen bestudeerd worden…
Ballistiek: schieten met pistolenBallistiek: schieten met pistolenHandwapens of pistolen zijn gemakkelijk in gebruik, maar zijn moeilijk nauwkeurig te richten in (snelle) schietpartijen.…
Uitwendige ballistiek: baan van de kogelUitwendige ballistiek: baan van de kogelUitwendige of externe ballistiek houdt zich bezig met het gedrag van een kogel nadat hij de loop heeft verlaten, maar vo…

De Generator en zijn ontwikkelaarsEr gaat geen dag meer voorbij zonder dat wij energie uit een stopcontact trekken. Dat deze energie uit een generator kom…
Ballistiek geweer: schieten met geweren en schothagelBallistiek geweer: schieten met geweren en schothagelEen geweer is in feite een vuurwapen met een relatief lange loop. Bijvoorbeeld in de jacht wordt in plaats van handwapen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Svm, Openclipart
  • Naar: Ramsland, Katherine, "De forensische wetenschap van CSI". Uithoorn: Karakter Uitgevers B.V., 2005
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.