Drinkwater destilleren in noodgevallen

Zeewater en slootwater is voor iedereen weer om te toveren in drinkbaar, puur water. Zelfs urine kun je destilleren en veranderen in drinkwater. Dat lijkt op het eerste gezicht nergens voor nodig, maar in noodgevallen kan het een uitkomst bieden. In de woestijn hebben mensen op deze manier hun eigen leven gered. Bij een natuurramp, waar ook ter wereld, is er altijd sprake van schoon water tekort. Zelfs als er een overstroming is dan is er nog tekort aan schoon water. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Hoe destilleer je water in noodgevallen?

Water kun je in 10 stappen destilleren. Water is de belangrijkste levenscomponent. We kunnen niet zonder water. Wanneer er geen water uit de kraan stroomt, is binnen mum van tijd het water in de supermarkten uitverkocht. Mensen die op een survivalvakantie gaan op onherbergzame plekken hebben soms chemicaliën mee om water te zuiveren. Op zich is dat niet nodig. Water kan op een eenvoudige manier gedestilleerd worden.

Wat is gedestilleerd water?

Gedestilleerd water is water wat 100% uit water bestaat. Er zitten geen residuen in. Om 100% puur gedestilleerd water te krijgen moet je het minstens tweemaal destilleren. Immers de eerste keer vang je het water op in een glas of pan wat niet met gedestilleerd water is schoon gemaakt. Zo kunnen er onzuiverheden in het water terecht komen.

Het principe destillatie

Het principe water waterdestillatie is simpel. Je laat water koken en vangt de damp op. Op het oppervlak waarmee de waterdamp wordt opgevangen condenseert het water zich weer; dat komt omdat daar het oppervlak lager is dan 100 graden. Water verdampt bij precies 100 graden. De waterdamp condenseert zich aldus op het oppervlak in de vorm van druppels. Wanneer er veel druppels hangen dan zullen deze eraf vallen. Deze vallende druppels worden opgevangen. Zo wordt er druppel voor druppel water gedestilleerd.

Water destilleren in 10 stappen

Hoe moet je nu zelf gecondenseerde waterdruppels opvangen? Je hebt nodig: een vuurtje of gasfornuis. een pan, een hamer, een spijker, een plat deksel en een hittebestendig glas of schaaltje.
  • Stap 1. Je vult de pan met water dat gedestilleerd moet worden, bijvoorbeeld slootwater.
  • Stap 2. In het midden zet je het schaaltje of het glas neer.
  • Stap 3. Het deksel leg je op de grond.
  • Stap 4. In het midden van de deksel zet je de spijker.
  • Stap 5. Daarna sla je met de hamer op de spijker; 1 tot 4 keer, net zolang totdat de deksel enigszins schuin naar het midden toe bolt. Pas op dat je geen gaatje in de deksel slaat.
  • Stap 6 Zet het pannetje op het vuur met het lege glas in het midden van het water.
  • Stap 7. Doe het deksel op de pan.
  • Stap 8. Controleer of de druppels goed in het glas vallen; als dit niet het geval is dan is de vorm van het deksel niet goed genoeg.
  • Stap 9. Breng het water aan de kook, laat het zolang doorkoken dat de bodem van de pan bijna droog wordt. Doe dan het vuur uit.
  • Stap 10. Na het koken is alles vrij heet. Pak het niet gelijk beet maar laat het afkoelen.

Het aanpassen van de deksel

In het midden van de deksel zit door de klap van de hamer een bult. Het deksel is enigszins vervormd. Zorg ervoor dat het midden het laagste punt is als de deksel op de pan ligt. Wanneer de druppels aan het deksel hangen, zullen ze naar het midden toe glijden. In het midden laten ze los en vallen ze in het schaaltje.

De ideale deksel

In plaats van met een hamer een deksel bewerken kun je ook het deksel omgekeerd op de pan doen. Dit werkt niet in alle gevallen en hiermee moet je wat experimenteren. Het is makkelijker als je een goede deksel blijkt te hebben die je niet hoeft aan te passen. Een glazen deksel met halve bolvorm en handvat in het midden is ideaal. Dan kun je van bovenaf zien hoe de druppels het schaaltje in glijden.

Alchemie

Water wordt al sinds mensenheugenis gedestilleerd. In de Middeleeuwen waren alchemisten zeer bedreven in destillatie. Ze hadden een opstelling van glazen alkoven, buizen en reservoirs om het destillatieproces efficiënt uit te voeren. In het laboratorium of natuurkundelokaal op school kunnen mensen eenvoudig water destilleren. Thuis hebben we niet de ruimte om dergelijke opstellingen te maken.
© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom we drinkwater niet uit de zee halenWaarom we drinkwater niet uit de zee halenHoezo drinkwaterschaarste? Een globale drinkwatercrisis? De wereldzeeën en oceanen beslaan 71% van het totale aardopperv…
Kwaliteit van drinkwaterKwaliteit van drinkwaterDe gemiddelde Nederlandse gebruiker verbruikt ongeveer 120 liter drinkwater per dag. Hiervan wordt ongeveer 1.8 liter ge…
Tips om thuis water te besparen en het belang ervanTips om thuis water te besparen en het belang ervanWater is het belangrijkste in ons leven. We gebruiken het om te drinken, te douchen, kleding te wassen, en nog veel meer…

Neutrino's sneller dan licht?Bij CERN zijn neutrino's gemeten die een snelheid hebben die groter is dan de lichtsnelheid. Theoretisch wordt dit als o…
Gravitationele effecten: De getijden - Eb en vloedWie graag een dagje vertoeft aan de kust, zal zeker al gemerkt hebben dat er 2 getijden bestaan: eb en vloed. Maar wat z…
Reactie

Klien Bliek, 20-06-2014
Hartelijk dank voor het artikel. Ik woon in een klein dorpje in Spanje. Wij hebben hier diverse bronnen en wil met dit water rozenwater maken. Volgens de recepten die ik op internet heb gevonden moet ik hiervoor gedestilleerd water gebruiken. Doordat men hier landbouw pleegt met het gebruik van onkruidverdelgers en insecticiden, is het mijns inziens goed mogelijk dat ook het bronwater 'resten' hiervan bevat. Mijn vraag: Als ik dit water destilleer zitten er in dit gedestilleerde water dan geen 'resten'? Reactie infoteur, 21-06-2014
Als het goed is niet. Maar er kunnen toch altijd resten in zitten omdat het proces nooit helemaal 100% garantie geeft. Voor de zekerheid kun je het tweemaal destilleren. Dat doen de alchemisten ook.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 22-05-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.