Waarom we drinkwater niet uit de zee halen

Waarom we drinkwater niet uit de zee halen Hoezo drinkwaterschaarste? Een globale drinkwatercrisis? De wereldzeeën en oceanen beslaan 71% van het totale aardoppervlak. De totale hoeveelheid water wordt geschat op 1,4 miljard kubieke kilometer. Water zat, zou je zeggen. Maar er is toch sprake van een dreigend te kort aan drinkwater. Mensen drinken namelijk alleen zoet water en de hoeveelheid zoet water is klein: 'slechts' 2,5 procent van al het water. Een mogelijke oplossing is het ontzouten (ontzilten) van oceaanwater. Dat blijkt alleen niet zo gemakkelijk. Waar bevindt het weinige zoet water zich eigenlijk? 69 Procent zit in gletsjers of in een permanente sneeuwlaag, 29 procent is grondwater, 0,3 procent bevindt zich in meren en rivieren en 0,9 procent is onder meer waterdamp, permafrost, grondijs en bodemvocht.

Ontziltingsinstallatie

Zeewater is er in overvloed. De zeespiegel stijgt bovendien, dus alle reden om het water uit de oceanen om te zetten in drinkwater. Onderzeeboten doen het al lang. Zij maken hun eigen drinkwater uit zeewater. Amerikaanse vliegdekschepen ontzilten dagelijks 1514 kubieke meter zeewater per schip. En in de Verenigde Arabische Emiraten staat de grootste ontziltingsinstallatie ter wereld die jaarlijks ongeveer 300 miljoen kubieke meter zeewater omzet naar zoet water. De techniek is er al, dus waar wachten we nog op.

Tekort

Op veel plekken in de wereld waar de droogte een probleem is, wordt nagedacht over het winnen van zoet water uit oceaanwater. Bijvoorbeeld op Cyprus, Malta of landen in het Midden-Oosten is er een groot tekort aan zoet water en goed drinkwater. In Israël werkt al enige jaren een ontziltingsinstallatie met goed gevolg. De kosten vallen ook mee: het in Israël geproduceerde water kost maar 0,53 euro per kubieke meter, terwijl het water in Nederland 1,49 euro per kubieke meter kost. In Singapore staat zelfs een installatie die het voor 0,49 euro per kubieke meter doet.

Destillatie

Er bestaan verschillende manieren om zeewater te ontzilten. De meest eenvoudige en gebruikte manier is destillatie. Het water wordt verhit zodat het gaat verdampen. De waterdamp wordt opgevangen in een koele ruimte. En die damp verandert weer in waterdruppels die neerslaan in grote bassins. Al die druppels samen vormen een bad zoet water. Het zout is dan achtergebleven in de verwarmingsketel. Dit is een van de vele manieren van zoet waterproductie.

Hoge kosten

Het is dus mogelijk, tegen redelijke kosten om zoet water te winnen uit het ruimschoots aanwezige zeewater. Daarmee lijkt het drinkwatertekort opgelost. Niets is minder waar. Het is zo goed als zeker dat we in de toekomst wereldwijd de techniek vaker zullen inzetten om drinkwater te produceren. Maar een groot probleem blijft toch de kosten: het ontzilten van oceaanwater is sowieso erg duur, maar het produceren van drinkwater uit zeewater is nog duurder. De kosten in Israël en Singapore vallen weliswaar mee maar dat komt omdat het gaat om zoetwaterproductie, en zoet water is wat anders dan kraanwater.

Zoet water, drinkwater

Zoet water is wel goed genoeg om de wc mee door te spoelen of de auto of kleding mee te wassen maar niet om te drinken. Om drinkwater te maken van zoet water zijn vaak nog veel kostbare bewerkingen nodig. Drinkwater geproduceerd uit zeewater is dus zeer kostbaar. Bovendien moet het drinkwater worden getransporteerd naar verschillende vaak ver gelegen locaties. En de vergelijking van Nederlandse waterprijs met die van Israël was eigenlijk niet helemaal eerlijk: Israël subsidieert het drinkwater, terwijl Nederland er belasting over heft (0,35 euro per kuub).

TNO

Pessimisme is niet nodig. Er zijn inmiddels slimme methoden om zoet water uit zeewater te halen en de wetenschap maakt dagelijks stappen in de goede richting. Zo werken onder anderen de onderzoekers van TNO aan technieken om drinkwater uit zeewater te produceren. Met energiebedrijf E.on heeft men in 2008 al een techniek getest die goede resultaten gaf. De Memstilltechniek zorgde dagelijks voor circa tien kubieke meter zeer schoon water en het was bovendien relatief goedkoop. Door gebruik te maken van zonne-energie en restwarmte is het ook nog eens duurzaam. Men wil de techniek op grotere schaal wereldwijd gaan inzetten.

Zoutwinning

Ten slotte is er nog een ander voordeel aan het ontzilten van oceaanwater: de zoutwinning. Oceaanwater bevat gemiddeld 35 gram zout per liter. De totale wereldhoeveelheid zeezout wordt geschat op een slordige 50 000 miljard ton. Daarmee zou je het hele aardoppervlak met een laag van 165 meter zout kunnen bedekken.  
© 2012 - 2020 Lierop69, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tips om thuis water te besparen en het belang ervanTips om thuis water te besparen en het belang ervanWater is het belangrijkste in ons leven. We gebruiken het om te drinken, te douchen, kleding te wassen, en nog veel meer…
Zeestromen en waterkringloopHet water in de oceanen is altijd in beweging. De wind mengt het zeewater tot op een diepte van 100 meter. Ook verdampt…
Wat is duurzame energie?Duurzame energie is energie die is opgewekt op een milieu vriendelijk manier. Dit is steeds belangrijker aan het worden…
Drinkwater destilleren in noodgevallenZeewater en slootwater is voor iedereen weer om te toveren in drinkbaar, puur water. Zelfs urine kun je destilleren en v…

Het placebo- en nocebo-effectVeel mensen hebben in het dagelijks leven te maken met het placebo-effect en het nocebo-effect. Hierbij is het placebo-e…
Scenario plannenScenario plannen is een techniek (ook wel methode) die momenteel steeds vaker gebruikt wordt in wetenschap waar veel var…
Bronnen en referenties
  • Natuurinformatie.nl
  • Ecoboot.nl
  • KIJK.nl

Reageer op het artikel "Waarom we drinkwater niet uit de zee halen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Henk van der Laan, 18-03-2019 08:54 #7
De grootste installatie ter wereld voor het maken van drinkwater (per 2019) werkt met omgekeerde osmose. Dat levert geen zoetwater, maar direct drinkwater. De installatie staat in Sorek (Israel) en levert drinkwater voor 1,5 miljoen mensen. De kosten zijn inderdaad plm 0,53 cent per kuub. Soortgelijke installaties zijn relatief goedkoop en zijn inmiddels al een exportproduct, naar o.a Californië en Australië. Het wereldwaterprobleem kan nu relatief goedkoop en eenvoudig worden opgelost.

Frank, 22-12-2018 13:32 #6
Als ontzilt water niet direct opgedronken kan worden, kan het toch over het land worden verspreid? Er zijn zat droge of voor natuurbranden vatbare gebieden in de wereld die wel wat water kunnen gebruiken. Als de mij beschikbare cijfers en mijn berekening kloppen zijn er 1500 ontziltingsinstallaties als die in de V.A.E nodig om de volledige zeespiegelstijging op te slurpen. Daar zouden toch veel bewoonde zandbank-eilanden mee van de ondergang gered kunnen worden.

Sandra, 17-10-2016 13:45 #5
Werkelijk? Is het grootste probleem 'de hoge kosten'.

Vincent, 17-11-2014 23:51 #4
Kan je middels zonne-energie magnesiumoxide uit het water halen?
Of kan je uit het residu dat overblijft na genoemde filtertechnieken magnesiumoxide halen?

Sjen, 12-11-2014 16:21 #3
Antw # 2

hi Ruud, ja je kan dat water gebruiken voor de tuin… maar er zijn wel belangrijke punten… enkele:
zit je dicht bij zee?
heb je ruimte, dan kan je op eenvoudige wijze zee water water laten verdampen tegen een parabool die het verdampings water (zoet) naar de zij kanten af laat lopen… er zijn diverse manieren om op een hele goedkope manier water te ontzilten… het ligt er ook aan hoeveel je per dag nodig hebt!

solar cooking ( kan je zelf makkelijk maken) is een manier om op eenvoudige wijze met een alluminium parabool water te laten koken zodat het versneld gaat verdampen… er zijn genoeg middelen om met hele goedkope materialen te werken… als je maar voldoende ruimte hebt om te experimenteren.
het scherm van een projectie tv is ook een geweldig material om water te laten koken… kijk maar eens op internet wat ze met die oude beeld schermen doen in een eenvoudig houten frame.

Ruud Hagenstein, 27-05-2014 04:03 #2
Zoet water dat gewonnen is uit zoutwater, kan dat gebruik worden voor besproeien van de tuin? Brak/ zout water uit de grond. Zijn er goedkope ontziltingsmachines te koop?

Caspar, 23-03-2014 14:20 #1
165 meter zout over het gehele aardoppervlak, dat leek me wat veel. Het aardoppervlak is ongeveer 500 miljoen vierkante kilometer groot. Dat is een half miljard vierkante kilometer. Volgens de opgave in het artikel betekent dat 100.000 ton per vierkant kilometer. Dat komt overeen met een tiende ton per vierkant meter. Een kilo droog zout lijkt me een volume van ongeveer een liter te hebben. Dat zou uitkomen op 10 cm over het gehele aardoppervlak. Dat is een factor 1650 ofwel 165.000 procent ernaast. Dat is wel een heel erg slordige schatting.

Infoteur: Lierop69
Gepubliceerd: September 2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 7
Schrijf mee!