Zonnesterkte, zonkracht of UV-index
Uv-straling in het zonlicht is schadelijk voor de huid. Huidkanker kan ontstaan door Uv-straling. De Uv-straling neemt in kracht toe als de zon hoger aan de hemel komt te staan, zoals tijdens de zomer. Landen rondom de evenaar en in de bergen hebben te maken met een nog sterkere Uv-straling. Optimale bescherming van de huid tegen deze schadelijke Uv-straling in het zonlicht is noodzakelijk zodra de UV-index op 7 komt te staan. We spreken over zonnesterkte, zonkracht of UV-index, maar we bedoelen allemaal hetzelfde.
Wat is het?
De kracht van de zon kan heel sterk zijn. De hoeveelheid ultraviolete straling (UV) die in het zonlicht zit wordt gemeten d.m.v. zonkracht, zonnesterkte of UV-index. Hoe meer ultraviolette straling (UV) er in het zonlicht zit, hoe sterker de zonkracht of zonnesterkte.
Seizoenen
In Nederland hebben we niet vaak te maken met een sterke zonkracht. Al gelang het seizoen, neemt de ultraviolette straling toe naar mate de zon hoger aan de horizon komt te staan. Zomers bestaan er in Nederland meer kans op een hogere UV-index dan in de winter.
Temperatuur
De hoogte van de temperatuur in Nederland heeft geen invloed op de hoeveelheid ultraviolette straling in zonlicht. De zonnesterkte of zonkracht kan net zo sterk zijn tijdens een koele, bewolkte dag als een warme, tropische dag. Sterker nog: de zonnesterkte of zonkracht kan sterker zijn dan tijdens een warme, tropische dag.
UV straling
Sterke Uv-straling is schadelijk voor het leven. De hoeveelheid Uv-straling dat in zonlicht zit, kan wel degelijk gefilterd worden door de natuur. D.m.v.
- Wolken,
- Vochtigheid,
- Ozon en
- Stof in de atmosfeer
Maakt de hoeveelheid sterke Uv-straling minder.
Ozon
Ozon op grote hoogte in de atmosfeer beschermt ons tegen de kwalijk sterke Uv-straling. Ozon is in de atmosfeer aanwezig tussen de 15 a 30 kilometer hoogte. Sinds de jaren tachtig blijkt dat de ozonlaag steeds dunner is en sterk vermindert. Gaten in de ozonlaag laat Uv-straling ongehinderd door. Boven de Zuidpool is tijdens het voorjaar ruim de helft van het ozon verdwenen. Gebieden waar ozongaten zitten hebben te maken met een sterke zonnekracht of zonsterkte.
Ook in Nederland is de beschermende ozonlaag tegen de schadelijke Uv-straling tijdens het voorjaar sterk dunner geworden. Extra bescherming om de huid optimaal te beschermen tegen kwalijke straling van het UV is echt geen overbodige luxe!
Huidkanker
KWF Kankerbestrijding waarschuwt al jaren tegen de kwalijke straling van Uv-straling en geeft tegenwoordig zelfs een zonbeschermingsadvies op maat aan via twitter, Hyves en email. Huidkanker kan ontstaan door Uv-straling in zonlicht.
KNMI
In Nederland waarschuwt het KNMI de mensen als er verwachtingen bestaan van een te hoge UV-index. Als het KNMI waarschuwt voor een zonnekracht hoger dan 7 is extra zonnebescherming door het gebruik van een zonnebrand met een hoge factor noodzakelijk. Uit de zon blijven als de zon hoog aan de hemel staat tussen 12.00 en 15.00 is gewenst, zeker voor kleine kinderen, baby’s en ouderen.
UV-index in Nederland
Om de hoeveelheid UV straling in zonlicht te bepalen, gebruiken we een index. In Nederland gaat deze index tot 10. Landen in de buurt van de evenaar gaan tot zonkracht 15. In Nederland is 10 zeer sterk en is de ultraviolette straling in zonlicht op haar sterkst. De huid verbrandt heel snel en een hoge beschermingsfactor is noodzakelijk. Vanaf zonkracht 7 is het risico om snel te verbranden hoog.
Evenaar
Landen rondom de evenaar en in hoge bergen, hebben regelmatig te maken met een hogere Uv-straling dan in Nederland. Tijdens vakanties moeten Nederlanders hier rekening mee houden. Zowel in de bergen als vakanties in landen rond de evenaar moet een hogere zonnebescherming met een hoge factor gebruikt worden.