Min Min licht: een onverklaarbaar mysterie

Min Min licht: een onverklaarbaar mysterie Min Min licht is een vreemd lichtfenomeen dat het vaakst gezien werd in het binnenland van Australië in de regio West-Queensland. Het lichtfenomeen doet zich voor 100 km van de kleine stad Boulia die slechts 300 inwoners telt. Tal van getuigenissen melden dat ze een vreemd licht zagen dat één tot twee meter van de grond zweefde. Dit verschijnsel deed zich zowel overdag als 's nachts voor. Mensen verklaarden dat het precies een witte bol was die de omgeving verlichtte en zowel onbeweeglijk kon blijven staan als met hoge snelheid kon voortbewegen. Het licht kon eveneens verdwijnen als verschijnen, vooruit als achteruit zweven maar bewaarde steeds een afstand van ongeveer 10 meter. De lichten waren eveneens in staat om automobilisten uren aan een stuk te volgen ook als deze van richting veranderde. Honderden verslagen werden opgemaakt over deze vreemde, mysterieuze en ongrijpbare lichten.

Oorsprong van de naam Min Min

De eerste geschreven getuigenis zou zijn opgenomen in 1917. Een herder vertelde een politieman dat hij in Boulia een schitterend licht had zien verschijnen boven de oude begraafplaats van Min Min. Dit licht zou zich hebben voortgezet tot de rand van de stad. De begraafplaats bevindt zich achter het hotel Min Min. Dit hotel werd vernoemd naar een Aboriginal. Het hotel was een tijdelijke verblijfplaats voor reizigers, veedrijvers, koeriers en postkoeriers. Het was gebouwd langs de Oude Postkoets Weg 73 km van Boulia. Volgens de legende zouden er veel mensen in het geniep begraven zijn op het kerkhof tot een brand het hotel verwoestte in 1917. De Aboriginals waren al lange tijd bekend met de Min Min lichten maar ze melden dat de frequentie van de verschijningen toenam sedert de kolonisatie. In 1837 vestigden zich de eerste kolonisten in Queensland, terwijl het al zeker 40.000 jaar enkel bewoond werd door Aboriginals. De Koories verzetten zich maar de strijd, ziekte en het toenemend aantal bezetters zorgden ervoor dat de Aboriginals steeds meer grote delen van hun bevolking en leefgebied kwijtraakten.

De Min Min legende

De legende stamt af van de Aboriginals en is al heel oud. De afstammelingen van de oorspronkelijke inboorlingen noemden het licht "koorari" wat letterlijk "licht" betekent. De oudste Aboriginals veronderstelde dat het licht voortkwam van een oude heilige begraafplaats van een uitgestorven stam, ten noorden van de weg van Winton tegenover de Dinner Creek (het noorden van Pollygammon). De lokale bevolking vertellen dat het licht pas verschenen is nadat "de blanke man de zwarte broeders zijn beginnen moorden". Het Min Min licht was gezien als een "debil-debil" (een mythische aboriginal figuur of het spook van een zwarte broeder). In 1878 werden veel Aboriginals vermoord als wraak op enkele moorden van blanke kolonisten. Later stierven de meeste lokale Aboriginals uit als gevolg van schaarste, ziekte en droogte.

Getuigenissen

De eerste getuigenis dateert van 1912. Sedert dien werden er nog honderdtallen getuigenissen van afgelegd die de ervaring met de Min Min lichten beschreven. De overeenkomsten met de getuigenissen kunnen we als volgt samenvatten:
 • Het licht is meestal cirkelvormig en wazig
 • Het zweeft boven de horizon of boven de grond
 • Ze geven de indruk klein te zijn, kleiner dan de diameter van de volle maan
 • De kleur is meestal wit, soms fluctuerend (rood, groen, geel)
 • De intensiteit is zeer diffuus, soms krachtig genoeg om vegetatie te belichten
 • Ze maken grillige bewegingen in stilte maar kan plots van plaats verspringen
 • Ze kunnen voertuigen gedurende uren volgen ondanks de snelheid
 • Schoten die afgevuurd werden in de richting van het licht, lieten ze gewoon verdwijnen
 • Het uiterlijk is niet afhankelijk van tijd, seizoen of positie van hemellichamen
 • De omstandigheden waarin ze zijn waargenomen zijn vaak verschillend

Mogelijke hypothesen

Min Min lichten hebben gelijkaardigheden met dwaallichten die overal in de wereld en in bijna alle continenten en culturen voorkomen. Dwaallichten zijn heldere manifestaties van lichtjes met het uiterlijk van kleine blauwachtige vlammen. Meestal verschijnen ze boven kerkhoven, moerassen en poelen. Aan veel van deze dwaallichten hangen eveneens volksverhalen aan vast maar de meesten vinden een wetenschappelijke verklaring. De meest vastgestelde verklaring is dat het meestal gaat om chemoluminescentie. Dit is een verschijnsel waarbij bij chemische reacties onder bepaalde voorwaarden energie vrijkomt in de vorm van licht. De meeste dwaallichten zijn dus wetenschappelijk verklaarbaar, anderen daarentegen blijven een raadsel.

Bioluminescentie

Er werd verondersteld dat het Min Min licht kon voorkomen uit zwermen insecten of vogels die de eigenschappen bezitten van bioluminescentie. Bioluminescentie is het proces waarbij chemoluminesentie plaats vindt in verschillende organismen, waardoor deze licht uitstralen.Toch werd er hiervan afstapt. Er zijn veel soorten insecten en vogels in Australië maar deze situatie werd nog nooit in de praktijk waargenomen.

Kerkuilen

De auteur Silock veronderstelde dat het werd veroorzaakt door kerkuilen voorzien van lichtgevende of lichtweerkaatsende veren aangezien uit de getuigenissen bleek dat het licht over een bepaalde vorm van intelligentie bezat. Maar ook hier ontbraken deze lichtgevende structuren in de bekende vogelsoorten van Australië.

Fata Morgana

Een uitgebreide studie werd gevoerd door professor Jack Pettigrew van de Universiteit van Queensland. Op basis van zijn veldwaarnemingen stelde hij vast dat het Min Min licht zich voordeed wanneer het licht gebroken werd door een "omgekeerde luchtspiegeling". Luchtspiegelingen ontstaan wanneer er tussen verschillende lagen duidelijke temperatuursverschillen bestaan. Het verschil in dichtheid tussen die lagen zorgt ervoor dat het licht op een ongewone wijze wordt afgebroken, waardoor er een omgekeerde of een verschuiving van een afbeelding ontstaat van een soms verre voorwerp of object. Dit fenomeen is ook bekend als fata morgana. De fata morgana treedt op wanneer koude, dichte lucht op grondniveau de lichtstralen laag vervoeren over lang afstanden zonder dat deze worden afgebogen of uiteen gedreven worden zoals dit meestal wel het geval is. In het geval van Min Min, kan de lichtbron van natuurlijk oorsprong zijn zoals sterren of planeten maar ze kunnen ook kunstmatig van oorsprong zijn zoals kampvuren, straatverlichting, koplampen.
De bron wordt vertekent door de luchtspiegeling. Hierdoor geeft het speciale optische eigenschappen en is het object onherkenbaar voor de waarnemer. De regio, het klimaat en reliëf van Boulia zijn bijzonder gunstig voor fata morgana's.

Deze laatste verklaringshypothese wordt het meest gebruikt door wetenschappers om het fenomeen van Min Min, min of meer te
verklaren.

Onverklaarbaar fenomeen

Veel analyses zijn gemaakt door wetenschappers maar toch is het duidelijk dat nog geen volledige verklaring voor handen ligt. Er zijn nog steeds veel onbeantwoorde vragen wat één van de grootste Australische mysteries betreft.
© 2015 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De fata morganaEen oase in het midden van de woestijn. Boten die in de lucht varen, en auto's ondersteboven! Het kan allemaal en we noe…
Fata Morgana luchtspiegeling en natuurfenomeenFata Morgana luchtspiegeling en natuurfenomeenFata morgana: het is de naam van een parenclub, attractie in de Efteling, boek, theaterproductie en een muziekorganisati…
De Atmosfeer (meteorologie)De Atmosfeer (meteorologie)De Atmosfeer. Waaruit bestaat lucht eigenlijk? Heeft lucht nu gewicht of niet? Waarom is lucht blauw? Waarom kleurt de h…
Ayers Rock, het mysterie van AustraliëUluru is een indrukwekkend natuurverschijnsel in Australië en wordt ook wel Ayers Rock genoemd. Ayers Rock is een gigant…

Wat gebeurde in Toengoeska?Wat gebeurde in Toengoeska?In 1908 voltrok zich voor het nomadenvolk in Toengoeska -Siberië- een ramp van grote omvang. Getuigenverklaringen spreke…
Ontstaan en oorzaken van een allesverwoestende tsunamiOntstaan en oorzaken van een allesverwoestende tsunamiEen tsunami is een opeenvolging van krachtige golven die worden veroorzaakt door een verstoring onder water. Meestal gaa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Fill, Pixabay
 • Nl.wikipedia.org/wiki/Dwaallicht
 • www.info-paranormal.net/minmin.pdf
 • www.info-paranormal.net/index.php?option=com_content&view=article&id=123:la-lumiere-de-min-min&catid=47:paranormal-et-mystere&Item=137
 • www.paranormal-encyclopedie.com/wiki/Articles/Min_Min
 • www.coldevendence.net/forum/viewtopic.php?id=5067
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.