Antimaterie, wat is het

Antimaterie, wat is het Tijdens de oerknal werden zowel materie als antimaterie aangemaakt. De uitslag hiervan maakte het heelal zoals wij dat kennen. Antimaterie is de duurste stof ter wereld en wordt gemaakt bij CERN. Alleen kost dit erg veel geld en tijd. Maar wat is het precies, en kunnen we het bijvoorbeeld gebruiken als brandstof voor een ruimteschip? Het bestaan van antideeltjes was als eerst voorspeld door Paul Dirac in 1928. Deze stelling van Paul Dirac werd erg sceptisch ontvangen, totdat er in 1932 door botsing van kosmische straling in de atmosfeer het anti-elektron werd gevonden. Deze kosmische straling reist vaak miljoenen jaren door het universum om ons te bereiken, en breekt af in andere kleine deeltjes wanneer het op de atmosfeer botst.

De oerknal

Tijdens de oerknal werd materie gesmeed uit pure energie, maar ook zijn tegenpool antimaterie, wat dezelfde eigenschappen heeft als materie maar dan met een tegengestelde elektrische lading. Wanneer deze twee materies met elkaar in aanraking kwamen ontstond het annihilatieproces, waarin de twee tegenpolen het 'gevecht' met elkaar aangingen. Dit 'gevecht' duurde ongeveer een seconde en heeft het hele universum zoals wij dat kennen geschapen.

Ons universum bestaat verreweg voor het grootste deel uit materie, niet uit antimaterie. Dit is voor wetenschappers een groot raadsel, omdat materie en antimaterie elkaar opheffen. De waarschijnlijkste theorie is dat er tijdens de oerknal iets meer materie werd gegenereerd, en dat uit het kleine beetje extra materie dat overbleef, ons hele universum is ontstaan. De andere theorie is dat tijdens het annihilatieproces materie en antimaterie gescheiden raakten en dat een deel van het heelal, ver weg van ons, voor het grootste deel gemaakt moet zijn van antimaterie.

Wat is antimaterie?

Materie is opgebouwd uit drie deeltjes, elektronen, protonen en neutronen. Elektronen zijn negatief geladen, en protonen positief.
Antimaterie is de tegenpool van materie en dus zijn de elektronen niet negatief maar positief geladen en deze noemen we dan ook positronen (anti-elektronen) en negatieve protronen noemen we antiprotonen. Verder hebben deze materies dezelfde eigenschappen.

Annihilatie

Annihilatie treedt op wanneer een deeltje en een antideeltje in contact komen. Dit is een proces waarbij ze elkaar vernietigen.
Wanneer dit gebeurt wordt hun massa omgezet in energie volgens de massa-energierelatie E = mc². Wanneer een gram antimaterie met een gram materie in aanmerking komt levert dat 1,8 X 1014 joule energie op. Dat is ongeveer veertig keer zoveel als de energie van de eerste atoombom.

Kunnen we antimaterie gebruiken?

Onderzoek van CERN zegt dat antimaterie gemaakt moet worden omdat het niet van nature voorkomt. Het maken hiervan kost meer energie dan het oplevert, ook het opslaan van deze energie kost erg veel energie zodat we het dus niet als energiebron kunnen gebruiken. NASA droomt er van om ruimteschepen op antimaterie te laten vliegen, aangezien de brandstof die nu gebruikt wordt erg veel massa en gewicht vergt.
© 2015 - 2024 Florisdekok, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CERN: het nabootsen van de oerknalCERN: het nabootsen van de oerknalDe deeltjesversneller, de LHC(large hadron collidor), staat in Genève, Zwitserland. Het is de grootste deeltjesversnelle…
Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Hoe is de Aarde ontstaan? Het verhaal van onze planeet!Vele mensen vinden het maar normaal dat wij hier vandaag de dag leven en dat wij rondlopen op planeet Aarde. En eigenlij…
Wat zijn neutrino's?De neutrino: een ongrijpbaar deeltje dat overal onaangetast doorheen reist met de snelheid van het licht. Een deeltje da…
Theorieën over het ontstaan en voortbestaan van het heelalDe Big Bang is de bekendste wetenschappelijke theorie over het ontstaan van het heelal. Vroeger ging men uit van een sta…
Bijzondere varens in de FlevopolderBijzondere varens in de FlevopolderOpvallend genoeg zijn er in Nederlandse productiebossen doorgaans meer soorten varens te vinden dan in minder intensief…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA JPL-Caltech, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Antimaterie#Antimaterie_in_het_heelal
  • http://www.engr.psu.edu/antimatter/Papers/NASA_anti.pdf
  • http://home.web.cern.ch/about/engineering/storing-antimatter
Florisdekok (7 artikelen)
Laatste update: 12-08-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.