Getij van de eeuw - natuurfenomeen

Getij van de eeuw - natuurfenomeen Het natuurfenomeen van de extra hoge vloed wordt het ‘getij van de eeuw’ genoemd (niet te verwarren met springtij dat maandelijks voorkomt). In Europa merkt de Normandische en Bretonse kust daar het meeste van en het is bij de monding van de Le Couesnon het beste te zien. Daar ligt ook Mont-Saint-Michel en bij dat schiereiland is de hoge vloed mooi te aanschouwen. De Mont wordt er zelfs even weer een eiland door. De allerhoogste vloed van het ‘getij van de eeuw’ is te zien in de baai van Fundy in Canada.

Het natuurfenomeen van de vloed van de eeuw


Getijdenverschillen

Dagelijks kunnen we de beweging van de zee aanschouwen. Zeeën en oceanen hebben te maken met eb en vloed, laag en hoog water. Daar is de constellatie debet aan, het samenspel van de hemellichamen. Middenop het water zie je er niets van, maar in getijdengebieden, zoals de Waddenzee, zie je het juist heel goed. Het verschil in de Waddenzee tussen laag en hoog water is een meter of twee tot drie. Twee keer per etmaal zie je zandplaten, geulen en prielen en ook twee keer per etmaal zie je dat alles is vol- en ondergelopen. Soms is het meer vloed dan we gewend zijn en dat gebeurt in de tijd dat er ook een eclips is te zien.

Baai van Malo

De noordwestkust van Frankrijk heeft elke dag een groot verschil in eb en vloed, tussen 8 tot 12 meter. Het hoogst is het verschil in de baai van Malo, niet ver van Mont-Saint-Michel. Het zijn de grootste getijdenverschillen van Europa. Tijdens het natuurfenomeen van het getij van de eeuw, een uitzonderlijke vloed, monstervloed of marée du siècle, gaat daar nog eens een schepje bovenop en kan het verschil oplopen tot 14 of 14,5 meter. 'Getij of vloed van de eeuw' is eigenlijk niet een juiste benaming, want het fenomeen doet zich elke 18 jaar voor en niet eens in een eeuw. Het spektakel trekt veel bekijks. Het is op 21 maart 2015 te zien en meer dan tienduizend mensen trekken naar de Franse kust. Vooral bij Mont-Saint-Michel heb je er mooi zicht op, omdat het schiereiland dan voor korte tijd weer een eiland wordt. De vloed spoelt over een deel van de brug die het eiland met het vasteland verbindt.

Extra hoog springtij

Het extra hoge springtij komt voor als de maan en de zon in één lijn met de aarde staan. Dit zorgt niet alleen voor een zonsverduistering, maar ook voor deze vloedgolf. Op 20 maart 2015 was er sprake van een eclips, die in Nederland als een gedeeltelijke zonsverduistering was te zien. Of niet, want in grote delen van het land was de hemel bedekt met een wolkendek. Diezelfde stand van maan en zon ten opzichte van de aarde zorgt ook voor de extra hoge springvloed. Als de maan het dichtst bij de aarde staat zorgt de zwaartekracht op de oceaan ervoor dat er sterkere getijden worden gevormd; de maan 'trekt' aan de aarde.

Als een paard in galop

Bij Mont-Saint-Michel wordt gewaarschuwd dat deze vloed snel op komt, ‘als een paard in galop.’ Het springtij komt op hetzelfde moment over de hele wereld voor, maar het is bij Mont-Saint-Michel heel mooi te zien.

Bay of Fundy

Het 'springtij van de eeuw' is het spectaculairst in de baai van Fundy in Canada. Daar is het verschil tussen eb en vloed 16 meter tijdens de bijzondere springvloed. Aan de oostkust van Engeland, bij het kanaal van Bristol is het hoogteverschil 14 meter. Ook aan de kusten van Vuurland en Australië is het hoge water goed te zien. In het weekend van 20 en 21 maart 2015 is het bijzondere schouwspel vier keer te zien.

Eens in de 18 jaar

Eens in de 18 jaar komt het verschijnsel voorbij. De volgende keer dat het fenomeen zich voordoet is 3 maart 2033. Daarna is het in maart 2051 weer te zien. De laatste keer voor 2015 was op 10 maart 1997.

Mont-Saint-Michel

Het hoogteverschil tussen eb en vloed is bij de Mont-Saint-Michel bij gewoon tij al groter dan in bijvoorbeeld het Nederlandse Waddengebied. De Normandische en Bretonse kust vormen namelijk een soort trechter voor het zeewater, waardoor het verschil tussen hoog en laag water groter is dan in gebieden waar die trechter niet is. Op 21 maart 2015 om 07.45 uur was de vloed iets minder spectaculair dan verwacht. Sommige kijkers waren niet onder de indruk van het fenomeen of zelfs teleurgesteld. Het viel deze keer wat tegen vanwege het hoge drukgebied.

21 maart 2015
De bijzondere vloed heeft twee slachtoffers geëist. Bij Soulac-sur Mer werd een visserman door een hoge golf verrast. Hij verdronk. Aan de kust van Bretagne werd het lichaam van een andere visser gevonden. Zeker vijftien mensen werden ook door de golven verrast en waren van het vaste land afgesneden. Franse hulpverleners hebben de mensen gered. Reddingswerkers moesten onder meer in Saint-Malo en in de baai van Saint Brieuc in actie komen.


Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mont-Saint-Michel via loopbrug bereikbaarMont-Saint-Michel via loopbrug bereikbaarEen van Frankrijks grootste toeristische trekpleisters, Mont-Saint-Michel, is sinds juli 2014 via een loopbrug te bereik…
Zonsverduistering: de maan, aarde en zon op één lijnZonsverduistering: de maan, aarde en zon op één lijnDe aarde, maan en de zon kunnen, wanneer ze op één lijn staan zorgen voor een zonsverduistering. Dit is echter afhankeli…
Normandië, FrankrijkNormandië, FrankrijkNormandië, het gebied dat zijn naam dankt aan de invallen van de Noormannen in de 10e eeuw. Het is bekend om de camember…
Wanneer er geen maan om de aarde zou draaienWanneer er geen maan om de aarde zou draaienDe maan draait om de aarde. Ze lijken bij elkaar te horen. Maar als er nu eens geen maan zou zijn. Alleen de aarde en ge…

De maan geeft mooie verschijnselen op aardeDe maan geeft mooie verschijnselen op aardeBij een heldere hemel kunnen we de maan zien. Beginnend als een sikkelmaan, die elke dag groeit totdat het een volle maa…
Plaattektoniek, the continental driftPlaattektoniek, the continental driftOngeveer 250 miljoen jaar geleden bestond er één groot supercontinent waarop alle landmassa op de aarde was verzameld, P…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fabos, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.telegraaf.nl/feed/23831054/___Getij_van_de_eeuw___.html geraadpleegd op 21 maart 2015
  • http://www.demorgen.be geraadpleegd op 21 maart 2015
  • http://nos.nl/artikel/2026086-vloed-van-de-eeuw-valt-voorlopig-wat-tegen.html geraadpleegd op 21 maart 2015
  • http://www.durangoherald.com/article/20150320/NEWS03/150329972/-1/News geraadpleegd op 21 maart 2015
  • http://www.slimoppad.nl/reistips/frankrijk/saint-malo.html geraadpleegd op 21 maart 2015
  • http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Maan/021.html geraadpleegd op 22 maart 2015
  • http://www.metronieuws.nl/buitenland/2015/03/franse-vissers-omgekomen-door-springvloed geraadpleegd op 22 maart 2015
  • http://www.shom.fr/le-shom/actualites/les-evenements/actualite-detaillee/article/21-mars-maree-du-siecle/ geraadpleegd op 22 maart 2015
  • http://getij.rws.nl/getij_resultaat.cfm?location=NES geraadpleegd op 22 maart 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 18-01-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.