Wanneer er geen maan om de aarde zou draaien

Wanneer er geen maan om de aarde zou draaien De maan draait om de aarde. Ze lijken bij elkaar te horen. Maar als er nu eens geen maan zou zijn. Alleen de aarde en geen maan met zijn schijngestaltes. Verandert dan het leven op aarde of verandert er dan niets. Is er dan wel een aarde mogelijk of was de aarde er dan nooit geweest. En de mensen, dieren, planten en zeeën. In hoeverre is de maan belangrijk voor het leven op aarde?

De invloed van de maan op de aarde

De maan heeft een belangrijke rol op aarde. De maan heeft invloed op:
  • de getijden;
  • de tijd;
  • de oceanen op aarde;
  • meteorietinslagen;
  • zonsverduistering.

De getijden

De maan is kleiner dan de aarde. Om precies te zijn:

De maanDe aarde
Diameter3.476 kilometer12.756 kilometer
Omtrek10.914 kilometer40.053 kilometer
Oppervlakte41.000.000km²514.000.000²

Zwaartekracht

Door de zwaartekracht (de zwaartekracht of gravitatie is een aantrekkende kracht die twee massa’s op elkaar uitoefenen) van de aarde, draait de maan om de aarde en is het niet andersom. Maar niet alleen de grootte bepaalt de aantrekkingskracht, ook de afstand. Hoe groter de afstand, des te kleiner de aantrekkingskracht. Ook de maan heeft zijn eigen aantrekkingskracht en ‘trekt’ aan alles op aarde om het dichterbij te halen. De aarde is echter in staat om het vast te houden, behalve het water.

Water

Water is altijd in beweging en door de maan ontstaan de getijden. Elke dag twee maal eb en twee maal vloed. Oceanen zijn zo voortdurend in beweging. Wanneer de aarde, de maan en de zon op één lijn staan, worden de aantrekkingskracht van de maan en de zon gecombineerd. Bij volle maan en nieuwe maan, de schijngestaltes van de maan, kan het dan springtij worden. Een hoge vloed en lage eb. Springtij heeft dus als oorzaak niet het weer maar juist het weer (denk aan een noordwesterstorm) kan wel een grote rol spelen in hoe hoog en gevaarlijk springtij wordt. Er zijn ook zwakke getijden. Doodtij. Zwakke getijden komen voor wanneer de zwaartekracht van de maan en de zon, loodrecht op elkaar staan ten opzichte van de aarde. Dit kan gebeuren bij het eerste kwartier en het laatste kwartier van de maan. Wanneer de maan op zijn dichtste punt bij de aarde staat ( de supermaan) en op aarde is de nieuwe maanfase, dan kan het tij ongewoon hoog worden. Wanneer de maan er niet zou zijn hebben we op aarde 75% minder sterkere getijden. De zon heeft een invloed van 25%.

De tijd

Ook onze de dagen, dagindeling en onze bezigheden op aarde zullen er heel anders uitzien wanneer de maan er niet zou zijn. De dagen zijn dan een stuk korter! De aarde draait nu in 24 uur om haar as omdat de maan de aarde afremt. Wanneer er geen maan zou zijn dan draait de aarde in 6 uur om haar eigen as! Ook het weer zal anders zijn. Doordat de aarde, zonder maan sneller gaat draaien krijgen we ook te maken met veel meer wind en stormen. Een snelheid van 160 kilometer per uur is dan heel gewoon.

De oceanen op aarde

Voor de oceanen, zonder maan betekent dat het rustig wordt. Geen sterke bewegingen meer, geen eb en geen vloed. Het is juist door de getijden dat 4,5 jaar miljard jaar geleden, de oceanen gevuld werden met chemische stofjes die nodig waren om leven in de oceanen te brengen Dit mede met hulp van de zon en de inbreng van de grote rivieren. Dit laatste heeft echter een veel tragere ontwikkeling en het is maar de vraag of de oceanen er dan uit hadden gezien zoals ze er nu uitzien. De complexere levensvormen hadden hoogstwaarschijnlijk nooit bestaan of een afspiegeling van wat ze nu zijn.

Volle maanVolle maan

Meteorietinslagen

De maan zit vol met inslagkraters (vooral de ‘achterkant’. De kant die wij vanuit aarde nooit zien). Zonder de maan is de kans groot dat er op aarde ook meer meteorieten zullen inslaan.

Zonsverduistering

Zonder maan zijn er geen zonsverduisteringen. Op aarde kunnen we soms zien, dat de maan langzaam voor de zon gaat staan en eventjes de zon totaal bedekt voordat de maan verder schuift. Zonder maan, geen zonsverduistering!

Lees verder

© 2014 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MaansverduisteringenEr zijn twee verschillende verduisteringen: maan- en zonsverduisteringen. De reden waardoor deze verduisteringen ontstaa…
Gravitationele effecten: De getijden - Eb en vloedWie graag een dagje vertoeft aan de kust, zal zeker al gemerkt hebben dat er 2 getijden bestaan: eb en vloed. Maar wat z…
De maan en de maanfases of schijngestaltenDe maan en de maanfases of schijngestaltenEen maan is een hemellichaam dat om een planeet draait. Onze maan (een planeet) draait om de planeet aarde en de aarde d…
De Maan (schijngestalten)De Maan (schijngestalten)De maan. Weetjes, astronomische wetenswaardigheden over de maan. Waar komt de maan vandaan? Hoe groot is de maan eigenli…

Bemande reis naar VenusEen bemande ruimtereis naar Venus … Het klinkt krankzinnig als je de helse omstandigheden op deze planeet in ogenschouw…
Wie was de eerste man op de maan? Biografie Neil ArmstrongWie was de eerste man op de maan? Biografie Neil ArmstrongNeil Armstrong was de eerste man op de maan. Deze Amerikaanse astronaut was echter niet de eerste mens in de ruimte. Die…
Bronnen en referenties
  • http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Maan/021.html
  • http://www.scientias.nl/maan-er-zou/92921
  • http://www.kuuke.nl/wp/zonnestelsel/aarde/hoe-groot-is-de-maan/
  • http://home.hiwaay.net/~krcool/Astro/moon/moontides/
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 01-12-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.