Maansverduisteringen

Er zijn twee verschillende verduisteringen: maan- en zonsverduisteringen. De reden waardoor deze verduisteringen ontstaan komt doordat ze verschillende banen en rotatietijden hebben. De maan draait rond de aarde en om zijn eigen as in 28 dagen. De aarde draait om zijn eigen as in ong. 24 uur en rond de zon in ong. 365 dagen. Ook wijkt de rotatie-as van de aarde 23,4° af t.o.v. de zon en de baan van de maan ook nog eens 5,1°.

Maansverduisteringen

Een maansverduistering doet zich voor wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan met de aarde in het midden. Normaal weerkaatst de maan het licht van de zon naar de aarde, waardoor de maan een soort van ‘verlicht’ is. Maar tijdens een maansverduistering staat de aarde in de weg en ontvangt de maan geen zonlicht: de maan bevindt zich in de schaduw van de aarde en is dus niet zichtbaar meer. Het zonlicht dat door de aardatmosfeer dringt is rood, wat een rode gloed op de verduisterde maan kan veroorzaken.

Er zijn 3 verschillende maansverduisteringen:
  • Penumbrale maansverduistering: deze vindt plaats als de maan door de bijschaduw gaat (op het plaatje grijsgekleurd), maar niet door de kernschaduw gaat (op het plaatje zwartgekleurd). In dat geval is de maan gewoon wat minder helder.
  • Totale maansverduistering: deze vindt plaats wanneer de gehele maan door de kernschaduw (de umbra) gaat (hier zwartgekleurd). De maan is bij deze verduistering volledig weg en dus niet te zien.
  • Gedeeltelijke maansverduistering: bij deze verduistering gaat de maan maar voor een gedeelte door de kernschaduw heen, de maan is dus niet volledig weg.

Maansverduisteringen vinden alleen plaats met volle maan, wanneer de maan tegenover de zon staat. Niet tijdens elke volle maan is er ook daadwerkelijk een verduistering. Dit komt doordat de baan van de maan ongeveer 5,1° helt ten opzichte van het vlak waarin de aarde rond de zon (de ecliptica) draait. Hierdoor kan een maansverduistering alleen optreden als de maan zich in een "knoop" bevindt. Met een knoop wordt één van de twee punten bedoeld waar het baanvlak van de maan de ecliptica snijdt. In tegenstelling tot zonsverduisteringen zijn maansverduisteringen wel overal te zien, zolang men de maan zelf kan zien.
© 2008 - 2024 Scheerbajes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maansverduistering: zon, aarde en maan op één lijnMaansverduistering: zon, aarde en maan op één lijnBij een maansverduistering (maaneclips) spelen de zon, de aarde en de maan een rol. De aarde staat dan tussen de zon en…
ZonsverduisteringNaast een maansverduistering, bestaan er ook zonsverduisteringen. Nu staat de maan tussen de zon en de aarde in. Doordat…
Maansverduisteringen tot en met 2025 en uitleg eroverMaansverduisteringen tot en met 2025 en uitleg eroverEen maansverduistering is niet iedere keer precies gelijk, een maansverduistering kan namelijk worden onderscheiden in v…
Maansverduistering, bloedrode maan, supermaan en blauwe maanMaansverduistering, bloedrode maan, supermaan en blauwe maanDe maan kan verschillende kleuren hebben of met verschillende kleuren benoemd worden. Elke maand is er een volle maan en…

Navigatie met sterrenHet woord navigatie komt van het Latijnse woorden navis, dat schip betekent, en agere, dat in deze context bewegen of be…
De betekenis van Venus, Jupiter en Mars in de geschiedenisDe planeten Venus, Jupiter en Mars hebben veel indruk gemaakt bij voorbije beschavingen. Lees hier over hun rol bij de G…
Scheerbajes (33 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.