Wanneer stopt de zon met schijnen?

Wanneer stopt de zon met schijnen? Het licht en de warmte van de zon is voor de mens op aarde van levensbelang. Als de zon stopt met "schijnen", dan is er ook geen leven meer mogelijk op onze planeet. Maar wanneer stopt de zon eigenlijk met schijnen. En hoe gaat dat dan?

De zon

Enkele kerngegevens van de zon:
Diameter1.392.000 km (109x aarde)
Leeftijd4,7 miljard jaar
afstand tot de aarde149,6 miljoen km.
temperatuur oppervlakteca. 5.500 graden celcius
temperatuur kernca. 15,5 miljoen granden celcius

Hoe "werkt" de zon

Hoe de zon precies werkt is vrij ingewikkeld. Simpel gezegd komt het op het volgende neer. Door de enorme hitte in de kern van de zon en de enorme druk die de zwaartekracht van de zon zelf afgeeft, smelten constant 4 cellen waterstof samen tot 1 cel helium. Hierdoor ontstaat er een enorme energiebron die warmte en licht uitstraalt. Deze energie is onvoorstelbaar groot. Per seconde wekt de zon evenveel energie op als de gehele mensheid in 1 miljoen jaar zou verbruiken.

Wanneer stopt de zon met branden?

De zon is dus al zo'n 4,7 miljard jaar oud. Alleen atoomenergieën kunnen zo lang licht en warmte opwekken. Volgens wetenschappers kan de zon nog wel een tijdje branden. Er wordt geschat dat de zon ongeveer de helft van al haar waterstof heeft verbruikt. Met andere woorden; de zon kan nog zo'n 5 miljard jaar branden. Als alle waterstof in de kern van de zon is gesmolten, dan stopt de zon definitief met branden.

Wat gebeurt er over zo'n 5 miljard jaar

Over zo'n 5 miljard jaar wordt dus verwacht dat de zon al haar waterstof heeft omgezet in helium, waardoor er geen nieuwe energie meer kan worden opgewekt. Als dit punt aanbreekt, zal de zon opzwellen. Hierdoor zal de zon ongeveer 100x zo groot worden als nu. Omdat er geen nieuwe energie meer wordt vrijgemaakt, zal het oppervlakte van de zon afkoelen. Hierdoor verliest de zon haar gele kleur en wordt rood. De kleine gele dwergster wordt dan een grote rode reuzenster. Deze zijn erg instabiel en brokkelen af. Er blijft uiteindelijk een kleine kernster over die verder afkoelt. Licht en warmte worden steeds maar zwakker totdat de zon helemaal "uit gaat".

Wat gebeurt er met de aarde?

De aarde is afhankelijk van de warmte en het licht van de zon. Over 5 miljard jaar, als de zon "uit gaat", is er dus ook geen leven meer mogelijk op de aarde. Op het moment dat de zon opzwelt, komt onze planeet nog dichter in de buurt van de zon. De warmte op aarde zal ondraaglijk worden. Het water op de aarde verdampt en alles wordt dor. Er is dan al geen leven meer mogelijk (omdat voor leven water noodzakelijk is).

Nadat de aarde is veranderd in een bakoven wordt het steenkoud. Omdat de zon geen licht en warmte meer geeft, zal de temperatuur dalen tot ongeveer 100 graden onder nul. Van bakoven tot vrieskist zeg maar. Ook hier is dan geen enkel leven mogelijk, voor zover dat er nog was.

Geen vrolijk vooruitzicht dus, maar gelukkig heeft de mensheid nog 5 miljard jaar om een oplossing te verzinnen voor dit probleem.
© 2009 - 2025 Alex1911, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Oorzaken van temperatuurverschillen op aardeOorzaken van temperatuurverschillen op aardeOveral op de wereld zijn het hele jaar door temperatuurverschillen waar te nemen. De seizoenen zijn daar natuurlijk een…
Maansverduisteringen tot en met 2025 en uitleg eroverMaansverduisteringen tot en met 2025 en uitleg eroverEen maansverduistering is niet iedere keer precies gelijk, een maansverduistering kan namelijk worden onderscheiden in v…

Als de aarde vuur spuugt... vulkanenAls een vulkaan uitbarst, spuugt hij heet, vloeibaar gesteente. Waar komt deze lava vandaan en waarom zijn er überhaupt…
Wolken, donder en bliksem - Islam en WetenschapWolken, donder en bliksem - Islam en WetenschapIn de serie Islam en Wetenschap, analyseren we wat de Koran ons leert met betrekking tot de vorming van wolken, donder e…
Bronnen en referenties
Alex1911 (20 artikelen)
Laatste update: 23-10-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.