Aardbevingen El Hierro, komt er een vulkaanuitbarsting?

Aardbevingen El Hierro, komt er een vulkaanuitbarsting? Sinds afgelopen zomer (2011) zijn er ruim 10.000 aardschokken en aardbevingen geregistreerd op het vulkanische Canarische eiland El Hierro. De magma onder het vulkanische eiland is in beweging. De geregistreerde uitstoot van kooldioxide neemt toe. Zijn dit voortekens van een toekomstige vulkaanuitbarsting op het eiland? Is de magmakamer zich aan het opvullen? Inmiddels hebben zich meerdere onderzeese vulkaanuitbarstingen plaats gevonden.

Enorme hoeveelheid

De enorme hoeveelheden aardbevingen op het kleinste Canarische eiland El Hierro (10.000 sinds afgelopen zomer 2011) trekt de aandacht. Het Vulkanologische Instituut van de Canarische eilanden (is het: Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) en het Nationaal Geografisch Instituut (IGN is het Instituto Geográfico Nacional ) houden de aardbevingen op El Hierro scherp in de gaten.

Kooldioxide

De geregistreerde uitstoot van kooldioxide op het vulkanische eilandje El Hierro bedraagt sinds 1998 dagelijks tussen de 358 en 1.434 ton. Sinds 2004 is de geregistreerde uitstoot van kooldioxide op El Hierro toegenomen met zo´n 13 ton per dag. Sinds 2010 is de geregistreerde uitstoot van kooldioxide op El Hierro toegenomen met zo´n 34 ton dagelijks.
Update November 2011: de uitstoot van kooldioxide neemt verder toe.

Kracht

Wat is de kracht van de bevingen op El Hierro? Iedere dag, sinds de zomer van 2011, vinden meerdere aardbevingen plaats die een kracht hebben van 1 a 3 op de schaal van Richter.
Update: de sterkste aardbeving op El Hierro was begin November 2011 met een kracht van 4.3 op de schaal van Richter. Plaatselijke bewoners voele duidelijk dat de kracht van de aardbevingen toenemen.

Diepte

Op welke diepte vinden deze aardbevingen plaats? De diepte van deze aardbevingen op het vulkanische eiland El Hierro bevind zich tussen de 5 a 15 kilometer.

Waar

Waar op het eilandje komen de meeste aardbevingen voor? De meeste aardbevingen komen in het gebied El Golfo voor waar de gemeente Frontera zich bevindt.
Er is al een tijdje sprake dat er op twee plaatsen op ElHierro aardbevingen gevoeld worden. Ook op het zuiderlijkste puntje, daar waar al een tijd onder zeese vulkaanuitbarstingen plaats vinden, worden aardbevingen waargenomen. Hier voelen de plaatselijke bewoners duidelijk dat de kracht van de aardbevingen toeneemt.

Vulkanische oorsprong

De Canarische eilanden zijn allen van vulkanische oorsprong. Als gevolg van magma activiteiten, miljoenen jaren geleden, kwamen de eilanden vanuit de Atlantische oceaan omhoog gerezen. El hierro, is samen met La Palma en Tenerife, de jongste vulkanische eiland van het archipel. El Hierro bezit meerdere vulkanische centra, waaronder El Golfo een vulkaan die actief was van zo´n 545.000 a 176.000 jaar geleden.

Waarschuwing

Het vulkanische waarschuwing systeem op El Hierro staat tot nu toe! op groen (veilig). (Update: het alarmsysteem staat sinds 10 oktober 2011 op rood.) Ondanks dat het waarschuwingssysteem nog op groen staat, maken geologen en vulkanologen zich zorgen. Een vulkaanuitbarsting in het gebied El Golfo op El Hierro, zou een tsunami kunnen veroorzaken. El Hierro is het meest westelijk puntje van Europa. Een mogelijke tsunami kan flink groeien over de Atlantische oceaan naar de andere kant: de oostkust van Noord Amerika.
Het grote zorgenkindje is het zuiden van El Hierro waar de onderzeese vulkaanuitbarstingen plaatsvinden. Hier zijn de bewoners voor de tweede keer geevacueerd, nadat ze tussen 12 en 22 oktober 2011 ook al hun huizen moesten verlaten.

Vulkaan El Golfo

Zoals op Tenerife ooit een oervulkaan stond (overblijfsel is de gevaarlijke vulkaan El Teide, een van de meest gevaarlijkste vulkanen op aarde), was vermoedelijk het vulkanische gebied El Golfo op El Hierro ook onderdeel van een enorme (oer?) vulkaan. De halve ronde vorm van El Golfo is vermoedelijk de helft van een enorme vulkaan. Het andere gedeelte van deze vulkaan is verdwenen in de oceaan. De halve ronde vorm van de baai El Golfo is een gedeelte van de krater van deze vulkaan. Geschat wordt dat ruim een derde van deze oorspronkelijke vulkaan in zee is verdwenen.

Eilandbewoners

De eilandbewoners worden vanaf dinsdag 20 september 2011 geïnformeerd over de toegenomen vulkanische activiteiten op hun eiland. Eilandbewoners worden opgeroepen gewoon met hun dagelijkse leven door te gaan, tot nadere informatie volgt.
Bewoners van het havenstadje La Restinga (grofweg: het zuiden van het eiland) zijn geevacueerd.
Updat: sinds begin November 2011 zijn de bewoners van het havenstadje La Restinga in het zuidelijke puntje van Hierro, opnieuw geevacueerd. De vulkaanuitbarsting onderwater gebeurd vlak voor de ingang van het haventje.

Update

Sinds maandagmorgen 10 oktober 2011 zijn er verschillende uitbarstingen in zee geweest. De onderzeese vulkaanuitbarsting vinden plaats ten zuiden van het eiland. De bewoners van het havenstadje daar zijn vertrokken. De eerste was op 1000 meter diepte. Sinds afgelopen woensdag 12 oktober 2011 is iedereen in opperste paraatheid gebracht, hulpdiensten staan klaar omdat het waarschuwingssysteem inmiddels op rood staat. De zee gedraagt zich merkwaardig: de golven rollen van de kust af. Sinds donderdag 13 oktober 2011 is er ten zuiden van het eiland een enorme groene vlek in de oceaan te zien dat richting kust drijft: sulfur. Geologen en aardwetenschappers die zich nog niet op El Hierro bevonden, haasten zich om dit unieke fenoneem alsnog te kunnen bewonderen. Wetenschappers varen met een schip door de groene vlek om monsters te kunnen nemen. Vrijwel alle flora en fauna sterft in deze groene vlek.
Zaterdag 15 oktober 2011 was er weer een onderzeese uitbarsting. De onderzeese vulkaanuitbarstingen komen steeds dichterbij de zuid kust van El Hierro, deze had een afstand van een kleine anderhalve kilometer afstand van de kust. Deze keer waren er duidelijk rookpluimen op het water zichtbaar. Ook rokende stukken en brokken(10cm) lava dreven op de grote groene vlek voor de kust. Wat gaat er gebeuren op El Hierro? Blijft het bij onderzeese vulkaanuitbarstingen? Worden andere vulkanische eilanden op de Canarische wakker geschut, zoals de levensgevaarlijke vulkaan El Teide op Tenerife?

Onderzeese vulkaanuitbarsting

Het vermoeden bestaat dat er een enorm zware onderzeese vulkaanuitbarsting op El Hierro gaat plaatsvinden.
Update: Sinds begin November 2011 is de onderzeese vulkaanuitbarsting flink actief geworden. Plaatselijke bewoners zien de activiteiten duidelijk op zee: het zeewater borrelt flink van de stigende gasbellen en er komen vulkaanbrokken naar boven. Vissen stikken door de vulkaangassen en drijven dood op het wateroppervlakte. De vlek in het water is duidelijk zichtbaar. De magma dat zich verspreid in het water is inmiddels zo groot als het eiland zelf. Dit gedeelte van de Atlantische oceaan is verboden gebied voor boten en andere vaartuigen. Guardia Civil helicopters houden de onderzeese vulkaanuitbarsting vanuit de lucht in de gaten. Eilandbewoners voelen duidelijk dat de aardbevingen in dit gebied sterker worden.
Experts vermoeden dat zich een nieuw eilandje gaat vormen ten zuiden van El Hierro.

Toeristen

Op het lokale nieuws begrepen we een paar dagen geleden dat het eiland voor niemand meer toegankelijk zou zijn, sinds gister blijkt dat er nog steeds toeristen op het eiland zijn! Ondanks de afgegeven code rood, bevinden zich nog toeristen op het eilandje!
Toeristen worden met klem geadviseerd om direct te vertrekken naar het grotere buurteiland Tenerife!
Update November 2011: iedereen, eilandbewoner of toerist dient te vertrekken uit de buurt van het zuidelijkste puntje van El Hierro.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkanen in Europa: GriekenlandVulkanen in Europa: GriekenlandGriekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorz…
Vulkanen  wat is een vulkaan en wanneer barsten ze uit?Vulkanen wat is een vulkaan en wanneer barsten ze uit?Op de aarde bevinden zich vele vulkanen. Een deel hiervan is rustig en barst niet uit, andere zijn actief en barsten wel…
Vulkaan informatieVulkaan informatieEen vulkaan is een berg, die is gevormd als gevolg van verschillende vulkaanuitbarstingen die in het verleden hebben pla…
Werkstuk VulkanenEen vulkaan is een opening in de aardkorst, waar heet magma uit komt. Als de magma uit de vulkaan komt heet het lava. Al…

Bedreigingen voor de toekomst van de mensheid op aardeBedreigingen voor de toekomst van de mensheid op aardeOnze planeet lijkt er de laatste jaren steeds vaker door geteisterd te worden. Doemdenkers zeggen dat het Eind der Tijde…
Aardbevingen in NederlandAardbevingen in NederlandDoordat zich onder Nederland weinig actieve breuklijnen in de aardkost bevinden, is het land niet erg gevoelig voor aard…
Bronnen en referenties
  • Lokale nieuws op de Canarische eilanden
  • http://www.avcan.org/asociacion.html
  • http://www.avcan.org/?m=Noticias
  • http://www.faqt.nl/recent/canarisch-eiland-beeft/
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/minder-explosief-door-aardverschuiving
  • http://www.landenweb.net/el%20hierro/
  • http://www.antena3.com/canarias/noticias/sociedad/sucesos/aumenta-intensidad-terremotos-hierro_2011091400078.html
Reacties

Lorre, 10-11-2011
Waarom het eiland gesloten houden voor toeristen, dit is net een extra kans voor extra inkomsten… Wie wil er nu niet naar El Hierro gaan om toch maar iets te kunnen opvangen van het schouwspel… Reactie infoteur, 11-11-2011
Je zou de plaatselijke inwoners moeten horen over de gemiste inkomens… de vissers die te maken hebben met deze enorme magmavlek in zee kunnen niet vissen. Al weken kunnen ze dat niet! Vervolgens zijn zij voor de tweede keer hun huizen uitgezet, wegens uitbarstinggevaar. Deze mensen lopen een inkomen mis… en besef, crisis in NL is erg, maar het is hier op de eilanden iets ernstiger: ruim 35% van de beroepsbevolking is hier werkloos! Werkloosheid onder jongeren loopt tegen de 50% aan. Als het aan de eilandbewoners lag is iedere toerist die graag naar het onderzeese spectakel wil komen kijken van harte welkom!

Wil Verhoef, 07-11-2011
In hoeverre is het veilig op Tenerife? Kan ik daar nog gewoon naar toe gaan voor mijn vakantie? Reactie infoteur, 08-11-2011
Beste Wil Verhoef,

Het is op dit moment veilig op Tenerife, Teide rommelt niet. Het zijn de magmakamers die zich onder El Hierro opvullen. Wij hebben hier op Tenerife niet te maken met aardbevingen (eerste teken van een mogelijk aankomend vulkaanuitbarsting). Er zijn op dit moment zoveel vulkanologen, aardwetenschappers en enz enz. op de eilanden aanwezig, dat we het onmiddelijk zouden moeten horen als er een vulkaanuitbarsting op Tenerife dreigt. Geloof me: je kan echt met een gerust hart gaan genieten van je vakantie hier op Tenerife! Alvast een hele fijne vakantie toegewenst!

Met vriendelijke groet vanuit Tenerife, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 11-11-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.