Nieuwe pil voor ziekte van Crohn

Nieuwe pil voor ziekte van Crohn Een nieuwe pil is op de markt. Deze pil zou kunnen zorgen voor een verbeterde behandeling van problemen aan de maag en darmen, doordat het op afstand bestuurbaar is. Hierdoor is het mogelijk de pil naar de juiste plek te sturen en een stofje in het lichaam te spuiten. Tot op heden werd een pil naar de juiste plek gebracht door midden van een MRI. Daar komt nu echter verandering in met de moderne technologie. Medimetrics B.V. te Eindhoven creëerde een nieuw product: de bestuurbare pil.

Bestuurbare pil

De bestuurbare pil is ontwikkeld door Nederlandse onderzoekers en op een congres in Amsterdam zijn op 23 oktober 2012 de eerste testresultaten bekend gemaakt. Met de pil is het mogelijk op de juiste plaats te komen en op deze plaats de geneeskrachtige stof te verspreiden door middel van ingebouwde "apparatuur". Ook kan er door een sensor rekening worden gehouden met de zuurgraad in het lichaam, omdat deze niet op elke plek hetzelfde niveau is (bijvoorbeeld lager in de darmen dan in de maag). De pil waarschuwt wanneer het op de goede plaats in het lichaam is aangekomen en wanneer het zijn werking kan doen.

De pil is inmiddels bij tien personen getest en geëvalueerd. Dit betroffen gezonde personen die op vrijwillige basis de pil innamen en zich lieten volgen voor een bepaalde tijd om na te gaan of het lichaam de pil werkelijk accepteerde en of het mogelijk was deze naar de juiste plek te sturen. Hoewel de pil geen geneesmiddel bevatte, kon wel het een en ander over de werking worden vastgesteld. Zo bleek dat bij negen van de tien personen de pil leek te werken binnen het lichaam en op de juiste plaats een stofje te verspreiden.

Natuurlijk rest dan nog wel de vraag of het ook werkzaam is bij werkelijke patiënten, maar dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Enkele feiten:
  • De pil is 2,5 x 1 centimeter (dit is vergelijkbaar met een multivitamine pil)
  • De pil bevat 1/3 aan geneesmiddel, opgeslagen in de huls
  • De pil bezit een elektromotor en zuiger om het geneesmiddel uit te brengen
  • De pil bezit ook een pH-sensor om de zuurgraad te meten in maag en darmen

Maag- en darmziekten

De pil is vooral van belang bij problemen aan de maag en de darmen. Het voordeel van de pil is dat het ingebracht kan worden zonder via de bloedbaan te gaan, en zo over het hele lichaam wordt verspreid. In plaats daarvan komt het direct op de juiste plek terecht en daardoor kan ook meteen de goede dosis worden toegediend.

Een voorbeeld van een ziekte waarbij het werkzaam zou kunnen zijn en profijt zou kunnen leveren, is de ziekte van Crohn, oftewel enteritis regionalis. Hierbij is sprake van een ontsteking aan het darmkanaal, vooral bij de overgang van de dunne naar de dikke darm. Het is een chronische ziekte, wat betekent dat je er levenslang aan verbonden bent. Bekende klachten hierbij zijn: diarree, tekorten aan voedingsstoffen met alle gevolgen van dien (bijvoorbeeld vermagering), bloedverlies en vernauwing in de darm of zelfs afsluiting.

De ziekte wordt voornamelijk door middel van medicijnen behandeld, maar de ontsteking kan op verschillende plaatsen in de darm (maar ook de mond of anus kan zijn aangedaan). Een pil die heel secuur op de juiste plek kan komen is daarom een goede stap in de juiste richting om de ziekte beter te behandelen.
© 2012 - 2023 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ziekte van CrohnDe ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darm stelsel. In Nederland worden er per jaar bij o…
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…
Ziekte van Crohn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseZiekte van Crohn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseDe ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darm. De ziekte begint meestal tijdens de puberjaren en keert st…
Prikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom ook wel pds genoemd is een chronische darmstoornis. Er zijn veel namen hiervoor bekend, bijvoo…

Rauw voedsel niet voordelig voor de hersenenRauw voedsel niet voordelig voor de hersenenBij tijd en wijle is er weer een nieuwe trend op het gebied van eten. Zo is het ook een tijd het rauwe voedsel, of raw-f…
Detoxificatie, hoe het lichaam afrekent met giftige stoffenTwee miljard mensen lijden aan zwaarlijvigheid. Dit geeft een verhoogde kans op arteriosclerose, diabetes 2, hoge bloedd…
Bronnen en referenties
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3336221/2012/10/24/Op-afstand-bestuurbare-pil-succesvol-in-mens-getest.dhtml
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Crohn
Reacties

Yvonne Hoovers, 22-08-2013
Mijn zoon heeft de ziekte van crohn in een ernstige vorm, en ligt nu weer in het ziekenhuis, morgen wordt hij geopereerd aan een abces in de darm, de tweede keer in 4 maanden.
Graag zou ik meer informatie willen hebben over die ipil, nu gebruikt hij het prik medicijn Humira, maar het slaat niet aan, helaas.
Wie kan ons verder helpen? B.v.d. Yvonne Hoovers. Reactie infoteur, 27-08-2013
Misschien is het mogelijk ernaar te vragen in het ziekenhuis of bij de huisarts?

Bcm Ruijgers, 29-01-2013
Waar kan ik terecht over meer informatie over de iPill? Heb 40 jaar last van darmen en maag gehad en in 2007 na een operatie van baarmoederhals kanker kwamen ze er in Maastricht achter dat ik ook de ziekte van Crohn heb.ze hebben een darmonderzoek gedaan van de dikke darm maar daar was niets te zien.dunne darmonderzoek heb ik niet gedaan omdat ik dat vele vocht wat ik moest drinken niet weg kreeg.Ik hoop wat informatie te kunnen krijgen.
met vriendelijke groeten

mevr b ruijgers Reactie infoteur, 30-01-2013
Beste mevrouw B. Ruijger,

U zou misschien kunnen kijken op de website van de ontwerpers: http://medimetrics.com/. Maar verder raad ik u aan bij de huisarts/in het ziekenhuis ernaar te vragen of zij daar iets meer weten.

Moneyq89 (152 artikelen)
Laatste update: 25-10-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.