Rauw voedsel niet voordelig voor de hersenen
Bij tijd en wijle is er weer een nieuwe trend op het gebied van eten. Zo is het ook een tijd het rauwe voedsel, of raw-foodisme geweest dat in de spotlights van de media stond. Nu blijkt echter (weer) uit onderzoek met apen dat het eten van rauw voedsel helemaal niet zo voordelig is. Vooral de hersenen zouden er niet erg op vooruit gaan.
Crudivorisme
Crudivorisme of raw-foodisme is een hype die door bepaalde mensen wordt gevolgd, zichzelf "raw fooders" noemend. Hierbij gaat men ervan uit dat voedsel moet worden gegeten zoals het in de natuur voorkomt, dus zonder het te koken, bakken, braden, grillen, et cetera. Voedsel moet rauw worden gegeten. De enige verwarming die mag plaatsvinden is door middel van eigen lichaamstemperatuur, of soms een "dehydrator" (tot 40 graden Celsius). Het gaat om voedsel in zijn pure vorm, of "levend voedsel" (geen doding van microben).
Voorbeelden van eetbaar rauw voedsel zijn:
- Fruit
- Noten en zaden
- Pitten en kiemen (bijvoorbeeld tuinkers en taugé)
- Bladgroenten
- Granen
- Zeewier
Ook kunnen smoothies worden gemaakt van allerlei plantaardige producten door deze te mixen in een blender.
Gezond
De "raw fooders" beschrijven natuurlijk de vele voordelen van het eten van rauwe producten, zoals het voorkomen van kanker die ontstaat door frituren en bakken, of het voorkomen van het vrijkomen van schadelijke stoffen bij het verhitten van zetmeelproducten. Ook worden
transvetten hiermee vermeden, omdat deze ontstaan bij het harden van plantaardige oliën. Bovendien is dit het voedsel dat de oermens ook at en waaraan de mens in principe het meest gewend is.
Verder zijn er nog andere stoffen die vrijkomen bij verhitting, zouden de cholesterolspiegels omlaag gaan door veel groenten, fruit en noten, en is het beter voor het milieu door minder verbruik van energie.
Ongezond
Ondanks deze positieve gegevens en vermoedens, kan het leven op enkel rauw voedsel niet echt goed zijn voor het lichaam. Dit met name omdat er een tekort is aan een aantal belangrijke voedingsstoffen die de mens toch hoort binnen te krijgen. Vooral Vitamine B12 vertoont een tekort. Deze vitamine komt binnen via dierlijk voedsel, en dit is iets wat vaak niet wordt gegeten door "raw fooders". Ook is er meer kans op infecties doordat bacteriën niet dood zijn gekookt.
Verder is er kans op tekort aan calcium (met tandproblemen en
osteoporose) en zou het verhitten van bepaalde producten juist leiden tot minder kans op kanker doordat giftige natuurlijke stoffen worden gedood. Mogelijk geldt dit voor champignons: deze bevatten agaritine, wat mogelijk kankerverwekkend is en wordt afgebroken (gedeeltelijk) door te koken of bakken.
Ten slotte bevatten gekookte groenten sowieso meer voedingsstoffen per gram, doordat er vocht wordt verloren tijdens het koken. Ook hebben we de neiging meer ervan te eten dan bij rauw voedsel.
Rauw voedsel en het brein
Bovendien is nu gebleken dat het ook niet bevorderlijk is voor de hersenen, omdat er een grotere hoeveelheid van het rauwe voedsel nodig is om energie te geven aan de hersenen. De hersenen hebben deze energie echter wel nodig om te werken en te ontwikkelen. De ontwikkeling van onze hersenen in de evolutie van de mens zou dan ook mede beïnvloed zijn doordat we leerden koken en braden.
Volgens onderzoekers bleek het aantal zenuwcellen in de hersenen af te hangen van de aantal calorieën die gegeten worden. Er is onderzoek gedaan bij apen, die niet steeds grotere hersenen ontwikkelen. Dit zou dan komen omdat zij enkel rauw voedsel eten. Zij krijgen wel genoeg binnen om te overleven en goed voort te leven, maar niet voldoende om de hersengrootte te doen toenemen.