InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Versleten lichaamsdelen vervangen door gekweekt weefsel

Versleten lichaamsdelen vervangen door gekweekt weefsel

Versleten lichaamsdelen vervangen door gekweekt weefsel Toekomstmuziek? Nieuwe knieën van gekweekt materiaal? Er ligt een grote toekomst voor gekweekt weefsel. In het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw wordt gekweekt materiaal al gebruikt bij de behandeling van versleten knieën. In de toekomst zouden er zelfs organen mee gekweekt kunnen worden. Regeneratieve geneeskunde onderzoekt de mogelijkheden.

Regeneratieve geneeskunde

Regeneratieve geneeskunde is in opkomst. Het onderzoeksveld naar het kweken van vervangend menselijk weefsel is nieuw. Het stamt uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Het vervangende weefsel wordt zowel buiten als in het lichaam gekweekt. Na kweek buiten het lichaam wordt het vervangende materiaal operatief in het lichaam ingebracht. Bij gebruik in het lichaam worden slimme materialen en stofjes in het lichaam gebracht die het herstellend vermogen activeren.
Dat kan met:
 • hart;
 • nieren;
 • huid;
 • hoornvlies.

Veroudering

Op den duur wil de wetenschap met de opgedane kennis en kunde lichamelijke slijtage vanwege veroudering van het lichaam eenvoudig herstellen. Het beeld van een lang leven in een jong lijf doemt op.

Materiaalkennis

Bij de regeneratieve geneeskunst lopen verschillende wetenschappen samen op. Kennis van de materialen gaan hand in hand met life sciences. De levenswetenschappen zijn:
 • biologie;
 • biotechnologie;
 • medische wetenschappen;
 • aanverwante wetenschappen.

Vezel

Een van de resultaten van het onderzoek is Dyneema Purity. Dit is een ijzersterke vezel die als hechtdraad wordt gebruikt. Het bijzondere draad wordt gebruikt bij operaties waarbij pezen of kruisbanden aan bot gehecht moeten worden. Het onderzoek vindt ondermeer plaats bij DSM Biochemical.

Orthopedie

DSM richt zich in 2013 vooral op het orthopedische vlak. Een belangrijk lichaamsdeel waar de regeneratieve geneeskunde zich op richt is de knie. Het gaat dan vooral om kraakbeenherstel. Knieletsel door beschadigd kraakbeen komt veel voor en is een pijnlijke kwestie die meestal uitdraait op een kunstgewricht. De oplossing voor deze operaties bevindt zich in een klinische testfase, waarbij het op mensen wordt uitgeprobeerd. De resultaten van de klinische tests in 2013 zijn veelbelovend.

Gel

Artsen beschikken ondermeer over een tweecomponenten-gel die beschadigde kraakbeendelen kan opvullen. Het bijzondere is dat de gel in de loop der tijd door lichaamseigen kraakbeen wordt vervangen. Het gewricht herstelt.

Plug

Er kan ook een plug in het beschadigde kraakbeen worden geboord. Dit is een nieuwe manier om een versleten knie te opereren. De speciale stoffen in de plug zetten kraakbeen en ook het bot aan tot herstel. De plug wordt uiteindelijk vervangen door lichaamseigen stoffen. Ook de plug bevindt zich in 2013 de testfase. Het grote voordeel van de plug is dat een prothese kan worden uitgesteld. Een kunstknie is met deze oplossingen wellicht helemaal niet meer nodig.

Voetbalknie

De kapotgeschopte knieën van top-voetballers kunnen niet geholpen worden met de gel of plug. Deze en andere zwaar versleten gewrichten hebben over het algemeen te weinig kraakbeen over om de behandeling te laten slagen.

Meniscus

Er wordt ook gewerkt aan een afbreekbare kunstmeniscus die in de knie wordt ingebracht en na verloop van tijd afbreekt om plaats te maken voor lichaamseigen weefsel. Tevens wordt er gewerkt aan het behandelen van etalagebenen, waarbij door stimulering nieuwe vaten aangroeien, waardoor vernauwingen kunnen worden omzeild. De behandeling van de etalagebenen staat in 2013 nog in de kinderschoenen.

Vlucht

Er wordt verwacht dat regeneratieve geneeskunde een grote vlucht neemt. Men gaat er van uit dat in de toekomst volledige organen en complexe weefsels kunnen worden gekweekt. De ontwikkeling van die technieken heeft nog wel 50 jaar nodig. De technieken die in bijvoorbeeld de knie gebruikt kunnen worden, leveren al grote gezondheidswinst op.

Lees verder

© 2013 - 2019 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbalknie: Pijnlijke blessure, waarbij de meniscus scheurtWat is nou eigenlijk een voetbalknie? Een voetbalknie loopt je helaas niet alleen op bij voetballen: Bij elke sport, waa…
Voetbalknie niet alleen blessure van voetballersEen voetbalknie is een blessure waarbij zich een scheur bevindt in de binnenmeniscus of de buitenmeniscus. Op de naam af…
Knie en aandoeningenKnie en aandoeningenDe knieën zijn een belangrijk gewricht. Ze zorgen voor het buigen en strekken van het been. Dit maakt de mens mobiel. Er…
Wat is een meniscus?Wat is een meniscus?Het komt vaak voor dat mensen schade hebben aan hun meniscus. Dit veroorzaakt dan pijn in de knie, alsof er een mes in h…
De knie - kruisbandenKnieklachten zijn veel voorkomende klachten in de dagelijkse huisartsenpraktijk. Letsel aan één of meerdere banden (waar…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Persbureau Ameland
 • http://www.regeneratieve-geneeskunde.nl/paginas/2-regeneratief-onderzoek.html geraadpleegd op 17 april 2016

Reageer op het artikel "Versleten lichaamsdelen vervangen door gekweekt weefsel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 17-04-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Special: Gezondheid
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!