De mythe om acht glazen water per dag te drinken

De mythe om acht glazen water per dag te drinken Er is geen enkele wetenschappelijke studie die bewijst dat het drinken van acht glazen water per dag gunstig is voor je gezondheid. Amerikaanse wetenschappers concluderen dat "er geen sluitend bewijs" is dat veel water zou helpen bij het voorkomen van gewichtstoenames en het verbeteren van de huid. De populaire aanbeveling om acht glazen water per dag te drinken zou meer een mythe zijn dan een wetenschappelijk feit.

Het onderzoek van twee nefrologen

Twee onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania, USA, hebben de effecten onderzocht van het drinken van zoveel water, en concluderen dat "er geen sluitend bewijs" is dat het in de praktijk zou helpen om gewichtstoename te voorkomen of de gezondheid van de huid te verbeteren. De nefrologen Dan Negoianu en Stanley Goldfarb, nierstoornisspecialisten, hebben geanalyseerd of het drinken van acht glazen water per dag kan dienen om te ontgiften en het tot stand brengen van een hogere activiteit van de organen. Volgens deze wetenschappers, die hun bevindingen in het Journal of the American Society of Nephrology hebben gepubliceerd, " is het onduidelijk waar deze aanbeveling vandaan komen."
Voor sporters of mensen die in warme, droge klimaten leven, is veel water drinken beter omdat het helpt de vloeistof, die men gedurende het zweten is verloren, te compenseren, maar in het geval van gezonde mensen, zijn er geen sluitende studies.

Gebrek aan "significant" bewijs

Tot nu toe werd aangenomen dat het drinken van deze acht glazen de toxines uit het lichaam makkelijker zouden verwijderen door het verhogen van de activiteit van de nier. Hoewel dit proces zich voordoet, maar slechts in beperkte mate, zijn er volgens de wetenschappers geen sluitende aanwijzingen dat het gezond zou zijn bij gezonde mensen. Evenmin zijn zij in staat geweest om aan te tonen dat het drinken van water in kleine hoeveelheden gedurende de dag, de totale activiteit van alle organen zou verhogen. Bovendien is er geen "significante" relatie tussen het drinken van weinig water en het verschijnen van frequente hoofdpijn.
Na analyse van de voordelen van water als een schoonheidsbehandeling, bijvoorbeeld om de huid te verjongen, bevestigen de onderzoekers dat het alleen zeker is dat personen die niet genoeg drinken een dis gehydrateerde huid hebben die er verouderd uitziet.

Is het nodig om acht glazen water per dag te drinken?

Veel vocht drinken en vermijden van drinken van koffie of thee zijn slechts een paar van de mythes over uitdroging. Zeker heb je weleens gehoord: "in ieder geval moet je acht glazen water per dag te drinken om gehydrateerd te blijven, als je dorst hebt, dan is dat omdat je uitgedroogd bent, drink water en het gaat over 'of' als je drankjes drinkt met cafeïne zul je vocht verliezen".
De mythe van uitdroging is geworteld zowel in ons collectief bewustzijn, en misschien verbaast het ons, maar de hierboven genoemde proposities hebben een minimale wetenschappelijke ondersteuning.
In dit opzicht verklaart de voedingsdeskundige Monica Reinagel het beeld hieromtrent enigszins aan de hand van een artikel in The Huffington Post:

Drinken van water is een goede gewoonte

Het is belangrijk te benadrukken dat een persoon, gemiddeld ongeveer twee liter water per dag nodig heeft om te vervangen wat verloren gaat aan biologische functies zoals ademhaling, zweten en plassen. Het helpt ons ook om nierstenen en constipatie te voorkomen. Maar dat betekent niet dat we per se acht glazen water per dag moeten drinken om gehydrateerd te blijven, omdat we ook vocht uit het voedsel, dat we eten, binnen krijgen van vooral fruit en groenten.

Het drinken van koffie of thee zal je niet uitdrogen

Bron: Yaongkamd, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Yaongkamd, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het consumeren van koffie, thee of andere drankjes met cafeïne zullen geen uitdroging in het lichaam veroorzaken. Cafeïne kan fungeren als een diureticum, zodat de urineproductie verhoogd wordt. Kortom, het lichaam zal dezelfde hoeveelheid vloeistof vast houden of we nu een kop koffie of een kopje water drinken. Bovendien hebben personen met een hogere tolerantie voor cafeïne mindere kans te lijden aan een verstoord evenwicht van het lichaam. Hoe regelmatiger je koffie gewoonte is, hoe beter je lichaam het vocht zal weten vast te houden.

Uitdroging is een legitieme zorg in het geval van ouderen, zieke personen of degenen die betrokken zijn bij een intensieve training en hoge fysieke activiteit. In het algemeen kunnen de meeste mensen gehydrateerd blijven door het eten van een gezonde voeding en het drinken van water of andere niet alcoholische dranken wanneer ze dorst hebben.
© 2014 - 2024 Unpais, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle voordelen van het drinken van waterWater is het allergezondste wat je maar kan drinken. In water zitten geen calorieën en daarom is het heel gezond, dit is…
Genoeg drinken!Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, dus het is belangrijk om genoeg te drinken. Maar hoeveel moet je no…
Gezonde voeding: WaterGezonde voeding: WaterWater, H2O, aqua, Iedereen weet wat water is, en dat het voor de mens van levensbelang is. Zonder water kan de mens ge…

Ebola - dodelijke virus in de mondiale biodiversiteitHet grootste deel van de biodiversiteit is onzichtbaar voor het blote oog. Toch spelen microben een cruciale rol in de h…
Kind of huisdier? Is er emotioneel een verschil?Kind of huisdier? Is er emotioneel een verschil?Wetenschappelijke studies bevestigen dat de liefde van een mens voor een huisdier in wezen niet zo veel verschilt van de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 88gugu88 (aangepast), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Dan Negoianu and Stanley Goldfarb
  • JASN June 2008 19: 1041-1043; published ahead of print April 2, 2008,doi:10.1681/ASN.2008030274
  • Afbeelding bron 1: Yaongkamd, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Unpais (32 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.