Virussen verstopt in je DNA
Virussen zijn al jaar en dag bekend en teisteren de mens. Iedereen heeft wel eens influenza (griep) gehad. Maar wist je dat je DNA voor 8% (Gifford & Tristem, 2003) uit virussen bestaat. Dit lijkt weinig maar in feite is dat 1.600.000.000.000 meter aan virussen in ons DNA. Deze virussen worden endogene retrovirussen genoemd. Ondanks dat dit klinkt als een zeer moeilijk begrip, kennen we in ieder geval retrovirussen. HIV (humaan immunodeficiëntievirus) is een van de bekendste retrovirussen. HIV veroorzaakt aids (acquired immune deficiency syndrome) wat dodelijk kan zijn. Maar hoe kunnen we dan overleven als 8% van ons DNA bestaat uit virussen?
Inhoud artikel
Wat zijn endogene retrovirussen?
Endogene retrovirussen, kortweg ERV’s, bevinden zich al biljoenen jaren in ons DNA. Het woord endogeen, wat veel gebruikt wordt in de medische wereld, betekent van binnen uit. Endogene retrovirussen zijn zodanig veranderd dat ze meestal inactief zijn. Hoewel recente studies aantonen, dat deze ERV’s mogelijk verband houden met het ontstaan van auto-immuun ziekten, zoals reumatoïde artritis (Tugnet, Rylance, Roden, Trela & Nelson, 2013). Als je een auto-immuunziekte hebt dan valt je afweersysteem je eigen cellen aan, waardoor een ontstekingsreactie ontstaat.
Retrovirussen zoals HIV infecteren mensen door zich in het DNA te plaatsen. Dit noemen we integreren (Campbell & Reece). Endogene retrovirussen zijn echter niet in die mate actief dat ze mensen kunnen infecteren zoals bij HIV. Ze kunnen namelijk geen virussen meer produceren, iets wat HIV na integratie in het DNA wel kan.
Na al die jaren nog steeds endogene retrovirussen in ons lichaam
Hoe kunnen we dan nog steeds deze virussen in ons DNA hebben? Dat is vrij eenvoudig, we planten ons voort en krijgen nageslacht. Dit nageslacht zal een mengelmoes van DNA van de ouders mee krijgen en dus ook de endogene retrovirussen. Zo blijven ze in ons DNA. Daarnaast zijn wij niet de enige die deze virussen in ons DNA verstopt hebben zitten. Heel veel dieren hebben ook ERV’s in het DNA, deze zijn soms zelfs nog completer dan in ons DNA. In ons DNA bestaan de ERV’s voornamelijk uit hele kleine knipseltjes.
MS en endogene retrovirussen
Naast auto-immuun ziekten wordt ook onderzoek gedaan naar het verband van het ontstaan van MS (multiple sclerose) en endogene retrovirussen (Laska MJBrudek, Nissen , Christensen , Møller-Larsen , Petersen , 2012). Multiple Sclerose is een chronische aandoening aan het centraal zenuwstelsel. Bij multiple sclerose gaat het laagje, dat de zenuwcellen isoleert, stuk. Hierdoor worden de signalen steeds minder goed doorgegeven en treden er verlammingsverschijnselen op. Het verband tussen MS en de endogene retrovirussen is van groot belang. Momenteel (2015) zijn er goede antivirale medicijnen tegen HIV (Campbell & Reece). Deze bestrijden HIV niet, maar vertragen wel de vorming van aids. Deze antivirale medicijnen werken dus voor retrovirussen. Het verband tussen MS en endogene retrovirussen kan dus een nieuw medicijn opleveren voor MS-patiënten, zodat deze slopende ziekte vertraagd kan worden. Of beter, misschien wel voorkomen worden. Onderzoek naar dit verband is volop in gang gezet.
Een endogeen retrovirus met een belangrijke functie
Niet alle endogene retrovirussen zijn inactief. Een belangrijk endogeen retrovirus, dat de naam syncytine heeft gekregen (Mi, Lee, Li, Veldman, Finnerty, Racie, Lavallie,Tang, Edouard, Howes, Keith, McCoy, 2000), speelt een zeer belangrijke rol in het ontstaan en het vormen van de placenta in zoogdieren. De placenta, ook wel de moederkoek genoemd, is een soort van orgaan dat wordt aangemaakt in het begin van de zwangerschap. Hierdoor kunnen voedingstoffen veilig getransporteerd worden tussen moeder en kind. (Campbell & Reece).
Het endogene retrovirus syncytine is ontstaan uit het envelop-gen van een virus. Het envelop-gen, ook wel env-gen genoemd, is het gen voor de eiwitten codeert die het virusmembraan omvatten. Virussen overleven overigens het beste als dit membraan zoveel mogelijk lijkt op de membranen van de gastheer. De gastheer in het geval van HIV is de mens. De membranen van het HIV virus zullen zoveel mogelijk willen lijken op de membranen in onze afweercellen, waardoor infectie en dus overleving mogelijk wordt gemaakt. (Campbell & Reece).
Het env-gen is in ons lichaam zodanig veranderd, dat het een compleet andere functie heeft gekregen. De 8% virussen in je DNA kunnen dus zeker ook positief zijn voor onze evolutie. Zonder dit endogene retrovirus is er namelijk geen vorming van de placenta mogelijk en dan waren wij niet geweest zoals we nu zijn.