Zeewierteelt biedt alternatieven voor de voedselvoorziening

Zeewierteelt biedt alternatieven voor de voedselvoorziening 70% procent van het aardoppervlak bestaat uit water, wat voor het overgrote deel zout is. In dit water groeien zeewieren. We hebben dit allemaal wel eens gezien. Aangespoeld op het strand, aan de waterlijn, of vastgegroeid aan de stenen van een zeedijk. We staan er nooit bij stil, maar ditzelfde zeewier gaat waarschijnlijk een belangrijke bijdrage leveren in hedendaagse probleemgebieden als milieu, energie en voedseltekort. Omdat het nogal wat voordelen heeft.

Grenzen aan de landbouwproductie en alternatieven

Aan alles komt een keer een eind. Ook aan de capaciteit om op de huidige manier voedsel te verbouwen op het land. In 2050 leven er naar schatting zon 9 miljard mensen op onze wereld. Dat zijn er 2 miljard meer dan anno 2017. Om al deze mensen te voorzien van voedsel zullen we andere methoden en alternatieven moeten bedenken voor de huidige manier van landbouwproductie. Er zijn alternatieven, waar zeewierteelt er een van is. Ongeveer de helft van de biomassa in zee bestaat uit zeewier en er is dus sprake van een enorme potentiële voorraad!

Beperkingen van de landbouw

Landbouw zoals die in de huidige vorm plaatsvindt, kan zo niet oneindig doorgaan en wordt beperkt door een aantal factoren:
 • ruimtetekort. Niet alle grond die er is kan beboerd worden. Bergen en woestijnen bijvoorbeeld komen niet in aanmerking.
 • verzilting van landbouwgrond. Betekent dat we niet alle gewassen meer op die grond kunnen verbouwen.
 • gebruik van bestrijdingsmiddelen. Deze middelen komen ook in de grond en het water terecht en zjn dus slecht voor het milieu.
 • gebruik van bemesting. Ook niet wenselijk in verband met het milieu.
 • zoet water nodig. Wat er niet in overvloed is in onze wereld.
 • mislukte oogsten. Door droogte, overstromingen en andere natuurrampen

Mogelijkheden van zeewier

Voedsel

Zeewier bevat veel hoogwaardige eiwitten en kan daarom helpen om de groeiende behoefte aan voedsel in de wereld aan te pakken. Dit kan door zeewier te eten, maar ook door het in te nemen als voedingssupplement.

Grondstof voor de chemische industrie

Van zeewier kunnen biologisch afbreekbare verpakkingen gemaakt worden die alle plastic bakjes en zakjes vervangen. Hierdoor wordt het milieu minder vervuild.

Groene energie

Zeewier kan gebruikt worden bij de opwekking van groene energie door de gekweekte wieren om te zetten in biodiesel voor vervoersmiddelen.

Voordelen van zeewierteelt

Zeewierteelt zou een oplossing kunnen zijn of in ieder geval een grote bijdrage kunnen leveren om het voedselprobleem terug te dringen. Het telen van zeewier op zee heeft diverse voordelen ten opzichte van de huidige manier om voedsel te verbouwen:
 • op zee hebben we alle ruimte
 • er is geen zoet water nodig
 • er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig
 • er is geen bemesting nodig
 • geen last van droogte, overstromingen en natuurrampen
 • zeewier is voedsel en grondstof van zeer hoge kwaliteit

Huidige zeewierteelt

Ongeveer 90% van de zeewierteelt vindt anno 2017 plaats in Zuidoost-Azië. China neemt hiervan 60% voor haar rekening. Ook In Korea, Japan en Indonesië wordt er veel zeewier geteeld. In Europa zijn het vooral Noorwegen en Frankrijk. Ongeveer 60% van de totale zeewierproductie is echte teelt. Het andere gedeelte wordt in het wild geoogst. Dit betekent dat het zeewier gesneden wordt of opgevist uit het water.

Kennis en pioniers nodig

Om van de zeewierteelt een economisch rendabel en duurzame bedrijfstak te maken is er in de eerste plaats nog veel kennis nodig. Nederland ziet kansen voor de zeewierteelt en zet in op duurzaam. Een nieuwe bedrijfstak op poten zetten is echt pionierswerk:
 • men moet kennis hebben en krijgen van teeltmethoden
 • er moeten processen worden ontwikkeld voor de chemische industrie om van grondstof halffabricaten en eindproducten te maken
 • er is voldoende grondstof nodig
 • de grondstof moet van een constante kwaliteit zijn
 • er moet kennis en ervaring worden opgedaan van verschillende soorten zeewier. Er zijn veel soorten zeewier en niet alles is even geschikt
 • er moeten (oogst)machines worden ontwikkeld, want nu is de teelt nog erg arbeidsintensief werk
 • er moeten geschikte locaties worden gevonden om te kunnen en mogen telen

Zeewierteelt in Nederland

In 2014 kwam het eerste, in Nederland geteelde zeewier op de markt. Dit was geteeld in de Oosterschelde. Het gaat om vers zeewier, gedroogde varianten en smaakversterkers. Daarnaast is er in 2015 een test gedaan ten westen van het eiland Texel, om te kijken of het mogelijk is om zeewier te telen op de Noordzee. De resultaten waren dusdanig dat er een stichting opgericht is waar wetenschappers en ondernemers testruimte aangeboden hebben gekregen om verder te pionieren op de Noordzee.
© 2015 - 2023 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond voedsel: ZeewierGezond voedsel: ZeewierIn Aziatische landen is zeewier een bekend product, maar in Europa is het gebruik van zeewier minder bekend en wordt het…
Zeewier kan voedselvoorziening zeker stellenVeel mensen denken dat ze alleen maar zeewier binnenkrijgen als ze sushi eten. Niets is minder waar. Zeewier heeft besta…
De toegevoegde waarde van zeewierDe toegevoegde waarde van zeewierVeel mensen vinden zeewier maar viezig. Je kunt er enig moment tussen zwemmen en dat voelt vaak niet lekker aan, maar da…
Schoonheid uit een potje: zeewierZeewier kent krachtige voordelen voor de huid: het bezit huidverbeterende eigenschappen. Zeewier is een verzamelnaam voo…

Geschiedenis: hortus botanicus (botanische tuin) in LeidenGeschiedenis: hortus botanicus (botanische tuin) in LeidenIn 1594 werd de hortus medicus in Leiden geopend. De tuin werd opgericht om de studie van geneeskrachtige planten en kru…
Virussen verstopt in je DNAVirussen verstopt in je DNAVirussen zijn al jaar en dag bekend en teisteren de mens. Iedereen heeft wel eens influenza (griep) gehad. Maar wist je…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wolffsfa, Pixabay
 • http://www.zeewierwijzer.nl/zeewier/teelt.html
 • http://www.wageningenur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/imares/show/Dossier-Zilte-landbouw.htm
 • https://pixabay.com/nl/zeewier-stone-tuan-zee-sla-zeesla-672981/
 • www.noordzeeboerderij.nl
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 08-07-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.