Zeewierteelt biedt alternatieven voor de voedselvoorziening
70% procent van het aardoppervlak bestaat uit water, wat voor het overgrote deel zout is. In dit water groeien zeewieren. We hebben dit allemaal wel eens gezien. Aangespoeld op het strand, aan de waterlijn, of vastgegroeid aan de stenen van een zeedijk. We staan er nooit bij stil, maar ditzelfde zeewier gaat waarschijnlijk een belangrijke bijdrage leveren in hedendaagse probleemgebieden als milieu, energie en voedseltekort. Omdat het nogal wat voordelen heeft.
Grenzen aan de landbouwproductie en alternatieven
Aan alles komt een keer een eind. Ook aan de capaciteit om op de huidige manier voedsel te verbouwen op het land. In 2050 leven er naar schatting zo’n 9 miljard mensen op onze wereld. Dat zijn er 2 miljard meer dan anno 2017. Om al deze mensen te voorzien van voedsel zullen we andere methoden en alternatieven moeten bedenken voor de huidige manier van landbouwproductie. Er zijn alternatieven, waar zeewierteelt er een van is. Ongeveer de helft van de biomassa in zee bestaat uit zeewier en er is dus sprake van een enorme potentiële voorraad!
Beperkingen van de landbouw
Landbouw zoals die in de huidige vorm plaatsvindt, kan zo niet oneindig doorgaan en wordt beperkt door een aantal factoren:
- ruimtetekort. Niet alle grond die er is kan beboerd worden. Bergen en woestijnen bijvoorbeeld komen niet in aanmerking.
- verzilting van landbouwgrond. Betekent dat we niet alle gewassen meer op die grond kunnen verbouwen.
- gebruik van bestrijdingsmiddelen. Deze middelen komen ook in de grond en het water terecht en zjn dus slecht voor het milieu.
- gebruik van bemesting. Ook niet wenselijk in verband met het milieu.
- zoet water nodig. Wat er niet in overvloed is in onze wereld.
- mislukte oogsten. Door droogte, overstromingen en andere natuurrampen
Mogelijkheden van zeewier
Voedsel
Zeewier bevat veel hoogwaardige eiwitten en kan daarom helpen om de groeiende behoefte aan voedsel in de wereld aan te pakken. Dit kan door zeewier te eten, maar ook door het in te nemen als voedingssupplement.
Grondstof voor de chemische industrie
Van zeewier kunnen biologisch afbreekbare verpakkingen gemaakt worden die alle plastic bakjes en zakjes vervangen. Hierdoor wordt het milieu minder vervuild.
Groene energie
Zeewier kan gebruikt worden bij de opwekking van groene energie door de gekweekte wieren om te zetten in biodiesel voor vervoersmiddelen.
Voordelen van zeewierteelt
Zeewierteelt zou een oplossing kunnen zijn of in ieder geval een grote bijdrage kunnen leveren om het voedselprobleem terug te dringen. Het telen van zeewier op zee heeft diverse voordelen ten opzichte van de huidige manier om voedsel te verbouwen:
- op zee hebben we alle ruimte
- er is geen zoet water nodig
- er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig
- er is geen bemesting nodig
- geen last van droogte, overstromingen en natuurrampen
- zeewier is voedsel en grondstof van zeer hoge kwaliteit
Huidige zeewierteelt
Ongeveer 90% van de zeewierteelt vindt anno 2017 plaats in Zuidoost-Azië. China neemt hiervan 60% voor haar rekening. Ook In Korea, Japan en Indonesië wordt er veel zeewier geteeld. In Europa zijn het vooral Noorwegen en Frankrijk. Ongeveer 60% van de totale zeewierproductie is echte teelt. Het andere gedeelte wordt in het wild geoogst. Dit betekent dat het zeewier gesneden wordt of opgevist uit het water.
Kennis en pioniers nodig
Om van de zeewierteelt een economisch rendabel en duurzame bedrijfstak te maken is er in de eerste plaats nog veel kennis nodig. Nederland ziet kansen voor de zeewierteelt en zet in op duurzaam. Een nieuwe bedrijfstak op poten zetten is echt pionierswerk:
- men moet kennis hebben en krijgen van teeltmethoden
- er moeten processen worden ontwikkeld voor de chemische industrie om van grondstof halffabricaten en eindproducten te maken
- er is voldoende grondstof nodig
- de grondstof moet van een constante kwaliteit zijn
- er moet kennis en ervaring worden opgedaan van verschillende soorten zeewier. Er zijn veel soorten zeewier en niet alles is even geschikt
- er moeten (oogst)machines worden ontwikkeld, want nu is de teelt nog erg arbeidsintensief werk
- er moeten geschikte locaties worden gevonden om te kunnen en mogen telen
Zeewierteelt in Nederland
In 2014 kwam het eerste, in Nederland geteelde zeewier op de markt. Dit was geteeld in de Oosterschelde. Het gaat om vers zeewier, gedroogde varianten en smaakversterkers. Daarnaast is er in 2015 een test gedaan ten westen van het eiland Texel, om te kijken of het mogelijk is om zeewier te telen op de Noordzee. De resultaten waren dusdanig dat er een stichting opgericht is waar wetenschappers en ondernemers testruimte aangeboden hebben gekregen om verder te pionieren op de Noordzee.